Крепостите, които посетихме през 2018г. (част 2)

След като наскоро Ви запознахме с първата част от крепостите, които посетихме през 2018г., сега е време и за втората част. Ще се изненадате колко непознати крепости има в България!

1. Средновековен град Червен

Намиращият се на около 35 км. южно от гр. Русе Средновековен град Червен е бил един от най-големтие и важни градове по време на Второто българско царство. Намира се на височина над река Русенски лом и впечатлява с големия брой църкви, разкрити там – 13. Посетихме го в края на месец октомври. Повече за Червен можете да прочетете тук.

Крепостна кула на Червен

2. Крепост „Боруна“ над Дряновския манастир

Крепост „Боруна“ се намира на височините над Дряновският манастир. За да стигнете до нея – след входа на пещерата „Бачо Киро“ продължават стълби, които продължават нагоре като пътека. На разклонението ѝ завивате наляво и като стигнете беседките – завивате надясно и вървите още малко в гората. Днес от римската крепост са останали само част от стените и основите на една от кулите.

Крепост Боруна - Дряново

3. Крепост Абритус

Римската крепост Абритус край Разград първоначална е била военен лагер, който по-късно прераства в укрепен град. За съжаление 2/3 от Абритус е унищожен поради строителството на завода за антибиотици. Въпреки това, можете да видите на доста голяма площ оцелелите крепостни стени, кули, множество епиграфски паметници, жилищни сгради, както и страхотен интерактивен музей. Повече за Абритус прочетете тук.

Абритус - сгради

4. Сердика

Много от живущите в София всекидневно преминават покрай останките на Сердика – един от най-значимите градове в Римската империя, за когото император Константин Велики неслучайно е казвал: „Сердика е моят Рим!“  В района на метростанция „Сердика“, на няколко места можете да видите останки от града, част от тях доста неумело реставрирани, но друга част – запазени в автентичния им вид. Крепостта е построена в края на II век, а през IV век градът е разширен многократно при мащабно строителство.

Сердика

5. Крепост „Харамия“

Останките на  крепост „Харамия“ се намират до горната станция на лифт „Ястребец“ над Боровец. От нея днес е останала съвсем малка част, защото през нея преминава ски писта. Ако не знаете, че там е имало крепост – трудно ще разберете. Малка табелка указва за това. Видяхме „Харамията“ 2 пъти – когато изкачвахме връх „Мусала“ 2 пъти в края на август и началото на септември месец.

Крепост Харамия - Боровец

6. Крепост „Хисарлъка“ – гр. Кюстендил

Един от градовете с най-много забележителности, който сме посещавали, е Кюстендил. Бяхме там в края на септември месец, а крепост „Хисарлъка“ е една от атракциите на града. Тя е построена през IV век, имала е 2 входа и 14 кули, а днес е частично реставрирана. Прочетете повече за Кюстендил и „Хисарлъка“.

Кюстендил крепост "Хисарлъка"

7. Асеновата крепост

„В лето 6739 (1231) индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град.“

Забележителната Асенова крепост е наречена на цар Иван Асен II, който прави мащабно строителство на твърдината и я укрепва. Преди това, крепостта е построена от траките, а по-късно е била византийска. Днес са запазени част от крепостните стени, както и църквата „Света Богородица Петричка“, която е била изключително добре запазена през вековете, а днес е реставрирана.

Асеновата крепост

8. Крепост „Сексагинта Приста“ – гр. Русе

В превод означава „Пристанище на шейсетте кораба“. Изградена е от римляните върху тракийско светилище. В момента от крепостта има запазени част от една от кулите, основите на храм и малка част от основите на крепостните стени. Можете да видите и тракийските култови ями. „Сексагинта приста“ се намира в близост до р. Дунав.

Крепост "Сексагинта приста" - Русе

9. Крепостна порта „Кюнт Капу“

„Кюнт Капу“ е единтвената оцеляла част от русенската крепост, изградена по време на османското владичество. Според клаузите на Берлинския мирен договор от 1878г., всички османски крепости в България е трябвало да бъдат разрушени, а портата „Кюнт Капу“ е единствената запазена част от русенската крепост. Намира се в края на Русе, до църквата „Света Петка“.

Кюнт Капу - Русе

10. „Левент табия“ – Русе

Намира се в близост до телевизионната кула, над гр. Русе. Фортът е побирал 3000 души гарнизон. Оцелява след Освобождението и е превърнат в склад за боеприпаси. Там са били разположени и оръдия, които са можели да обстрелват отсрещния румънски бряг при нужда. В момента в „Левент табия“ има винарска изба и ресторант.

Левент табия - Русе

11. Село Осеново – римска крепост

Край намиращото се на 5 км. от Кранево село Осеново още като малък съм намирал останки от римски съдове, керамика и дори водосточна тръба. Близо до крайните къщи на селото се намира ето тази оцеляла и до днес част от римска крепостна стена.

Осеново - римска крепост

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)