Хисаря – назад във времето на Римската империя

Ако искате да се върнете в епохата на Римската империя, не е нужно да ходите до Рим. Има един град в България, известен с минералната си вода и древната си история, с все още добре запазени крепостни стени – това е Хисаря. Намира се на удобно и достъпно място – на почти 50 километра северно от Пловдив. Достъпен е и с ЖП транспорт.
Историята на града започва от VI-V век пр.н.е., когато тракийското племе беси се заселило около минералните извори – цели 22 на брой! По време на римската експанзия по тези земи е издигната крепост (III-IV век). Много римски аристократи са идвали в града, дори и самият император Диоклециан, който през 293г. дава статут на град на селището и го кръщава на свое име – Диоклецианопол. Днешното си име градът получава по време на османското владичество – Хисар означава крепост.
Крепостните стени на Диоклецианопол са едни от най-добре запазените от епохата на късната античност. Общата им дължина е малко над 2300 метра. Запазени са и четирите порти, като най-внушителна е южната порта – наречена с името „Камилите“.
Хисаря- Кмилите

През южната порта е водел пътят към Филипополис (дн. Пловдив), поради което тя е била главния вход на крепостта. На височина е достигала 13 метра. В близост до нея е имало и казарми за гарнизона на крепостта:

Хисаря - римски казарми

Отбраната на крепостта е била подсилена от 44 бойни кули. Стената на Диоклецианопол е била разрушава, достроявана и възстановявана многократно. След като разгледахме част от крепостните стени, дойде време да посетим археологическият музей на града – намира се в близост до източната порта на града.

Археологически музей Хисаря

Можете да си купите обходен билет, с който да посетите и други 2 забележителности – Римските терми и римската гробница. Музеят е в сегашната си сграда от 1960 година. Разглеждайки експозицията му, ще научите историята на града, а вътре може да видите и страхотни макети на някои от римските сгради в Хисаря. В една от сградите има и експозиция от различни минерали.

Археологически музей Хисаря

Следващатата ни спирка бяха Римските императорски терми от II век. По пътя към тях попаднахме и на останките на римска обществена сграда от IV век.

Римска сграда Хисаря

Играждането на римските терми започнало при император Адриан – през II век. Намират се в парка „Момина сълза“. Тогава те са били и светилище на нимфите. Малко по-късно са били разширени и достроени.

Римски терми Хисаря

Римските терми на Хисаря са единствените в Европа, в които днес може да се проследи движението на водата от естествения водоизточник през водопроводите, басейните и преливниците към античната канализация – всичо това през тръби на над 1800 години, които се използват и днес!

Римски терми Хисаря

Следващата ни спирка беше Римската гробница. За да стигнете до нея – тръгвате на юг от Римските терми, минавате покрай минералния извор в парка „Момина сълза“ и след малко ще навлезете в малък парк, който ще ви изведе до гробницата.

Извор Момина сълза

Гробницата е открита през 1957 година и е част от некропол, разположен извън стените на Диоклецианопол. Гробницата се състои от стълбищен коридор и гробна камера, към която се влиза към тесен и нисък свод. В помещението са иззидани две гробни легла. В стените има ниши, които са служели за поставяне на дарове. Гробницата е била използвана два пъти. Изградена е за семейството на богат жител на Диоклецианопол – най-вероятно от аристокрацията.

Римска гробница - Хисаря

Римска гробница - Хисаря

Римска гробница - Хисаря

След посещението на Римската гробница, разгледахме западната порта на Хисаря и се отправихме отново към парка „Момина сълза“.

Западната порта на Хисаря

В близост до Южната порта – „Камилите“, се намират и останки от жилищни сгради,  а в близост до тях е и бил и амфитеатърът на Диоклецианопол от III век – най-къният известен римски амфитеатър. Първоначално използван за гладиаторски боеве, но след приемането на християнтвото а официални религия (313г.), на него започнали да се провеждат спортни събития.

Хисаря Амфитеатър

Минавайки още веднъж покрай Римските терми, се насочихме към края на парка. Там има копие на римската колонада, която е била там. Чешмата се захранва с вода от извор „Момина сълза“.

Римска колонада в Хисаря

Следващата ни спирка беше красивата църква „Свети Пантелеймон“ от 1889 година, която впечатлява със стенописите си:

Църква "Свети Пантелеймон" - Хисаря

Църква "Свети Пантелеймон" - Хисаря

С този храм си мислехме, че сме изчерпали забележителностите в Хисаря, но понеже до влака имаше още време – започнахме да търсим Паметника на Априлци. Той се намира отвъд ЖП линията – в северната част на града. Изграден е през 1976 година – по повод 100 години от Априлското въстание.

Хисаря - паметник на Априлци

През 1876 г. тази част на Хисаря е била отдлено село – Веригово, което взема дейно участие във въстанието. След това минахме за последен път покрай крепостните стени на Хисаря, за да им се насладим за последно.

Хисаря крепостна стена

Хисаря крепостна стена

Хисаря крепостна стена

Хисаря крепостна стена

В Хисаря всеки може да намери това, от което има нужда – римско наследство, СПА центрове, тишина и спокойствие, красива природа.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)