До крепост „Овеч“ и скален манастир в местност „Шашкъните“

В един топъл януарски ден решихме да отидем до град Провадия, за да посетим крепост „Овеч“.  Провадия се намира точно между Варна и Шумен и макар да е малък град с население от близо 13 000 души, всъщност е втори по големина в Област Варна. Градът е лесно достъпен – намира се на 6 км от магистрала „Хемус“ и има 2 ЖП гари – Провадия и Добрина, разположени в двата края на града. Ние решихме да посетим града с влак и слязохме на ЖП спирка Добрина, която се намира на около 1.5 км от крепостта.ЖП Спирка Добрина

Ако сте с кола и не Ви се ходи много пеша трябва да следвате табелите за с. Добрина, за да се изкачите на платото, след което можете да спрете недалеч от крепостта. Ако сте тръгнали като нас пеша – до крепостта се стига след леко изкачване до края на града, а след това – по криволичещи алеи, докато се стигне до платото.

Западната порта на Крепост ОвечКрепостта е построена от византийците и е използвана от тях от III до VII век. Истинските ѝ разцвет и развитие започват по време на Второто българско царство до завземането ѝ от турците през 1388 г. След изкачването до крепостта, пред Вас се появяват тесни изсечени каменни стълби и се разкрива и възстановената западна порта на „Овеч“.  Тя е изградана през XII век. На първото ниво на кулата се е намирала еднокрила масивна врата, която при опасност се е залоствала отвътре. Над портата е имало покрита бойница. Кулата е била лесна за отбрана поради затруднения достъп до нея по тясната каменна стълба. След минаването през портата, се озовавате на върха на платото и останки от средновековни сгради. В средата на XIV век, Овеч е била седалище на митрополия и в крепостта е имало три църкви. Най-голямата от тях е била т.н. Митрополитска църква (18 х 14 метра). Днес от нея е останало това:

 

Крепост Овеч - митрополитска църква

В десетте гроба в църквата и около нея са били погребани местни аристократи и духовници. Църквата е била изградена от каменни блокове и червени тухли.

Наоколо личат и останките на жилищни сгради. Те са били с изсечени в скалите основи и са били двуетажни. На изток са били обърнати към ръба на отвесната скала. Първият етаж е бил каменен, а вторият – от дърво.

След като разгледате останките от сградите, се отправете на север към главната северна порта. Тя също е от XII век и е имала кула за отбрана. Имала е двукрила врата, която при опасност се вдигала, а между нея и противникът оставала пропаст. Кулата е била на три нива – на първото е била портата, на второто – механизма за вдигането ѝ, а на третото са стояли защитниците на крепостта. След излизането от северната порта, се минава по дълъг дървен мост с гледка към съвременния град Провадия.

Северната порта на крепост Овеч

Ние решихме да посетим и намиращия се недалеч скален манастир в местност „Шашкъните“, датиран от XII-XII век. До него се стига, като продължите на север от крепостта, все по върха на платото. Просто следвайте пътеките и се движете близо до ръба на платото. След около 40 минути вървене ще видите метален мост, по който се стига до манастира.

Скален манастир в местно Шашкъните

Официално той е затворен за посещения. Мостът е в лошо състояние и трябва да се движите бавно по него. Входът на манастира е затворен с метална решетка, но ако сте по-слаби – ще успеете да се промушите и да влезете. Скалният манастир „Шашкъните“ е на две нива, като част от килиите са свързани помежду си. От него се разкрива гледка към северната част на Провадия. В близост има и два други скални манастира – в местност “Кара пещера” край с. Манастир и Скален манастир “Св. Георги”, намиращ се на 2 км югоизточно от с. Петров дол.

Скален манастир Шашкъните

След манастира се върнахме обратно през крепостта и слязохме към Провадия. Можете да посетите местния исторически музей, който за съжаление беше затворен в неделя, но го бяхме посещавали преди няколко години.

Исторически музей Провадия

В централната част на Провадия можете да разгледате часовниковата кула от XVII век, близо 300-годишната джамия, паметниците на Васил Левски и Христо Ботев пред местното читалище, а недалеч е и красивата църква „Благовещение Богородично“. Градът е изключително спокоен и си заслужава да бъде посетен!
Провадия църква
Часовниковата кула в Провадия

Паметник на Васил Левски в Провадия

 

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)