Крепостите, които посетихме през 2018г. (част 1)

Крепостите в България са стотици  – някои от тях са запазени почти изцяло, други са цялостно реставрирани, а от трети са останали само бледи спомени и само част от основите. Част от българските крепости сa в самите градове, а други са доста скрити и на по-труднодостъпни места. През изминалата 2018г. посетихме над 20 крепости в България. Предлагаме Ви да се насладите на част от тях!

Вижте още: Крепостите, които посетихме през 2018г. (част 2)

1. Крепост „Овеч“ – гр. Провадия

В края на януари месец посетихме близкия до Варна град Провадия и крепостта „Овеч“, намираща се над града. Тя е изградена от византийците е и използвана от тях между III и VII век. Поради местоположението си между силните крепости Варна и Шумен, крепост „Овеч“ играе важна роля по време на Второто българско царство. Прочетете тук повече за посещението на крепостта.

Крепост Овеч в Провадия

2. Древната Месемврия

Хилядолетният град Несебър, известен през вековете като Месамбрия и Месемврия, е едно от най-посещаваните места през лятото. Ние сме го посещавали няколко пъти, а тази година отидохме там в началото на месец януари, когато няма и помен от тълпите туристи и може да се разгледа на спокойствие. Освен десетките църкви там, можете да видите и останки от крепостните стени и кули.

Крепостните стени на Месемврия

3. Небет тепе в Пловдив

Небет тепе – едно от пловдивските тепета, е било населено още от каменно-медната епоха (IV – III хил. пр.н.е.). Най-старата част от крепостта е  изградена от огромни каменни блокове без допълнителна спойка. През 342г. Филип II Македонски превзема града и го кръщава на свое име – Филипопол. Постепенно градът се разраства и към останалите 2 тепета наблизо. Император Юстиниан Велики прави преустройство и дострояване на крепостта през VI век. В днешно време, Небет тепе е любимо място на младите пловдивчани за срещи поради страхотната гледка към целия град.

Небет тепе в Пловдив

4. Древният Филипопол

След превземането на Небет тепе от Филип II, древният град Евмолпия, вече наричан Филипопол, започва бързо да се разраства. През  I век той е превзет от римляните, които го превръщат в силно укрепен град. Филипопол става един от най-важните градове в Римската империя, а крепостните стени са препрявани и достроявани през следващите векове.Част от стените са използвани като основи за построяването на красивите възрожденски къщи.

Хисар капия в Пловдив
Хисар капия в Пловдив

5. Крепост „Перистера“ – гр. Пещера

След като посетихме пещерата „Снежанка“ през месец април, се отправихме към намиращата над гр. Пещера крепост Перистера (от гръцки – гълъб).  Тя е изградена от римляните през III век и е имала 3 отбранителна пояса и  6 кули, като 2 от тях са били едновременно и църкви. В края на VI век, крепостта е унищожена при нападение. Хълмът е бил населен и през Средновековието. През последните години беше проведено мащабно археологичско проучаване и бяха възстановени крепостните стени и една от кулите.

Крепост Перистера в гр. Пещера

6. Диоклецианопол

В град Хисаря разгледахме останките от римския град Диоклецианопол. Дългите 2300 метра крепостни стени са запазени изключително добре, както и 4-те порти. Те са изградени през III-IV век. В Хисаря видяхме още много останки от епохата на римската империя, за които можете да прочетете в статията ни за Хисаря.

Хисаря крепостна стена

7. Деспот Славовата крепост – гр. Мелник

През месец април бяхме на едно пътешествие из Ююгозападна България и включихме и Мелник сред местата ни за посещение. Крепостта, където е управлявал през XIII век деспот Алексий Слав – племенник на цар Калоян, с намира над гр.Мелник и доста се затруднихме, докато я намерим. От нея са оцелели част от крепостните стени. За силната крепост е писа и Георги Акрополит:

„Този Слав…, като завладял силния и почти непревзимаем за всич­ки противници Мелник, станал самодържец и не се покорявал на никой от околните владетели.“

 

Деспот Славовата крепост

8. Болярската къща – гр. Мелник

Намиращата се в самия Мелник Болярска къща също я причисляваме към крепостите, защото е била силно укрепено жилище на местен болярин. Датирана е от XIII век. Интересното е, че е била обитавана чак до началото на XX век. След западането на Мелник след Балканската война, тя е била напусната от обитателите си. Когато посетихме Мелник за пръв път през 2016г. си мислехме, че това е Деспот Славовата крепост поради приликата на къщата на малка крепост.

Болярската къща в Мелник

9. Хераклея Синтика

Древният град Хераклея Синтика все още се проучва и тепърва ще разкрива историята си. Ние го посетихме, когато се връщахме от Рупите и отивахме към Петрич. Хераклея Синтика е основан от тракийското племе Синти през IV век пр.н.е. По-късно е превзет от Филип V и включен към македонската държава. Римляните също го превземат и изграждат крепостни стени, кооито могат да се видят и днес. Вижте още информация и снимки от Хераклея Синтика тук.

Хераклея Синтика

10. Мадарската крепост

Мадарската крепост се намира на Мадарското плато, в чието подножие се намира Мадарският конник. Била е населена от траки и римляни, но истинско важно значение придобива по време на Първата българска държава,  когато Мадара с превръща във важно светилище, а по-късно и голям християнки център. Крепостта има тригълна форма, използвайки защитата на скалите. Прочетете повече за Мадарската крепост и Мадара тук.

Мадарската крепост

11. Ловешката средновековна крепост

Ловешката крепост се намира над старта част на Ловеч – „Вароша“, и сме я посещавали няколко пъти. Тази година я посетихме през месец май. Крепостта е изградена в края на Първото българско царство. През 1187г. е обсадена цели 3 месеца от византийците, които не успяват да я превземат и след сключването на мирен договор признават възстановяването на българската държава. Днес крепостта е реставрирана и от нея можете да видите целия град Ловеч. Прочетете повече за забележителностите на Ловеч.

Ловешка крепост

Вижте още: Крепостите, които посетихме през 2018г. (част 2)

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)