12 забележителности в Ловеч – революционната столица на Апостола

Ловеч е известен с важната си роля в Българското Възраждане и националноосвободителното движение. Освен революционна столица на Вътрешната революционна организация, забележителности в Ловеч са свързани и със Средновековието, когато именно след неуспешната 3-месечна византийска обсада е подписан Ловешкият мирен договор през 1187г., с който се възстановява българската държава. През месец май 2018г. имахме свободни няколко часа в Ловеч, докато бяхме в района. Ето и кои забележителни в Ловеч успяхме да посетим!

1. Старият възрожденски квартал „Вароша“

Кварталът се е оформил на десния бряг на река Осъм, в подножието на Ловешката крепост като мястото, където са живяли българските търговци и занаятчии през Възраждането. Къщите са строени от началото на XIX век до Освобождението и в момента в рамките на архитектурния резерват има близо 200 културни и исторически паметника. Във „Вароша“ можете да разгледате къщите на редица възрожденци и дейци на революционното движение – Тодор Кирков, Христо Цонев, Михаил Минев, Никола Цвятков, Васил Генов-Чешмето, Пано Бояджидраганов, Мария Сиркова, Иван Драсов, Ненчо Рашов и др.

Квартал Вароша в Ловеч

2. Етнографски комплекс „Драсова и Рашова къщи“

Две от съседните къщи във „Вароша“ – на революционера Иван Драсов и на културния деец Ненчо Рашев, оформят Етнографски музей. Къщите са строени през първата половина на XIX век. В Драсовата къща можете да видите как е живяло заможно търговско семейство от XIX век, а в Рашовата къща – домът на културен деец от началото на XX век. Екскурзоводът в комплекса е невероятен и напълно ще Ви пренесе в една отминала епоха с разказите си!

Драсовата къща в Ловеч

3. Музей „Васил Левски“

Това е мястото, където чрез картини, предмети и вещи ще се запознаете с живота и делото на Апостола на свободата. Също така, експозицията представя националноосвободителното движение на българите през Възраждането и Ловешкият революционен комитет и дейците му. В музея се съхраняват и лични вещи на Апостола.

Музей "Васил Левски" - Ловеч

4. Църквата „Успение Богородично“

Малко след Музея на Васил Левски – в началото на стълбите, водещи до Ловешката крепост, се намира църквата „Успение Богородично“. Тя е от XVII век, а през 20-те години на XIX век е изгорена и възстановена през 1834г. По архитектурен план е псевдобазилика, която е частично вкопана в земята. В църквата е служил поп Кръстьо – касиер на Ловешкия революционен комитет, който е набеден за предателя на Левски, макар това да не е доказано. В предверието на църквата има експозиция, посветена на поп Кръстьо и участието му в националноосвободителното движение.

Църква "Св. Богородица" Ловеч

5. Паметникът на Васил Левски

Изкачвайки се по стълбите между старинните къщи, стигаме и до най-високия паметник на Васил Левски в България. Той е висок 14 метра и е открит през 1964г. Представя Апостола в цял ръст.

Паметник на Васил Левски в Ловеч

6. Ловешката средновековна крепост

На метри от паметника на Левски е и Ловешката средновековна крепост. На хълма, където се намира, е имало живот още от древни времена – през V хилядолетие пр. Хр.. Самата крепост е строена през IX-X век и първоначална е имала отбранителни функции – в нея е имало малко цивилно население. В края на XII век е преустроена и превърната в укрепен град. Можете да видите останките на църкви, жилищни сгради и цитаделата. Тук е управлявал като деспот Иван Александър, който през 1331 става цар на България. Крепостта е била населена до XVII век.

Ловешката средновековна крепост

7. Мостът на Колю Фичето

Може би най-известна ловешка забележителност е Покритият мост на Колю Фичето над река Осъм. Той е построен малко преди Освобождението – през 1874-1876г. Дълъг е 84 метра. Това е един от 4-те уникални покрити моста в Европа. Във вътрешността му днес има магазинчета за сувенири, а в миналото е имало търговски дюкяни. През 1925г. мостът изгаря и е заменен с друг покрит мост, по проект на Стефан Олеков. През 1982г., мостът е цялостно обновен по проект на Христо Златев и максимало доближен до оригинала на Колю Фичето.

Мостът на Колю Фичето в Ловеч

8. Старата баня „Дели Хамам“

Старата градска баня е строена през XVI-XVII век. Има уникална конструкция – осмоъгълен, 16-ъгълен и кръгъл покриви, разположение един над друг. Има система за затопяне на водата – т.н. хипокауст. При първото ни посещения в Ловеч през 2014г., банята беше в много лошо състояние, но малко след това беше основно обновена и в момента дори изглежда неестествено нова. В нея днес се помещава виртуален музей на водата.

Баня "Дели Хамам" в Ловеч

9. Паметникът на средновековен български воин

Паметникът е открит през 2007г., в чест на 820-годишнината от подписването на Ловешкият мирен договор, след който Византия признава възстановяването на България след 3-месечна обсада на крепостта над града. Представя средновековен български воин върху изправен на задните си крака кон, с бойно снаражение.

Паметник на средновековен войн в Ловеч

10. Паметник на Тодор Кирков

Тодор Кирков е български революционер, родом от Ловеч. Роднина е на Иван Драсов, чиято къща посетихме по-назад в статията. Участва в Априлското въстание в Тревненската чета, но поради предателство е заловен близо до гр. Елена и по-късно е осъден на смърт. Присъдата е изпълнена на мястото, което днес носи името му – площад „Тодор Кирков“. В негова чест през 1901г. е изграден паметникът, в чиито основи се намират и тленните му останки.

Паметник на Тодор Кирков в Ловеч

11. Бароковите къщи

На ул. „Търговска“ се намира комплекс от къщи, изградени в бароков стил след Освобождението. Къщата на търговеца Петър Златев е първата от тях. През 20-те и 30-те години на XX век са изградени и останалите къщи. През 70-те години, къщата на Петър Златев изгаря при пожар. Тя и останалите къщи са съборени и възстановени в оригиналния си вид.

Бароковите къщи в Ловеч

12. Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“

Идеята за построяване на голям храм в Ловеч се появява в края на XIX век. Но последвалите Войни за нацонално обединение осуетяват идеята. Едва през 2005г. е направена първата копка. Новият храм е официално осветен през 2017г. Така се сбъдва над 100-годишната мечта на жителите на Ловеч да имат свой катедрален храм.

Храм "Св. св. Кирил и Методий" - Ловеч

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)