Мистичната Мадара

Един неделен ден решихме да посетим Мадара – едно древно и мистично място, запазило останки от най-различни епохи – тракийски светилища, римска вила, древна крепост, както и уникалния Мадарски конник – глобален символ на България и включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. До Мадара се стига лесно – по Автомагистрала „Хемус“ се отбивате за Каспичан и малко след самия град ще стигнете и днешното село Мадара. Ние решихме, както винаги, да отидем с влак. Малко след слизането ни на ЖП спирката, пред нас се появи красивата църква Св. „Георги Победоносец и Св. Тривелий“, построена само преди няколко години.

Църква Св. "Георги Победоносец и Св. Тривелий" - Мадара

Църквата ще Ви служи и като ориентир – трябва за завиете покрай нея и да тръгнете по пътя, водещ към величествените скали. Разстоянието не е голямо – около 20 минути пеша, като се минава и през съвременното село Мадара и покрай паметник на загиналите във Войните за национално обединение от селото.

Мадара - паметник на загиналите във войните

Накрая на селото ще стигнете и до първият обект от богатото историческо наследство в района – това е голяма римска вила Рустика от II-V век, разположена на площ от 2 декара. Представлява голям комплекс от жилищни и стопански сгради, църква и басейни.

Мадара - римска вила Рустика

Мадара - римска вила Рустика

След още малко вървене по пътя се стига и изходната точка за Мадарския конник – оживено място с паркинг за коли, заведения и билетна каса. Ако искате първо да видите Мадарския конник – след касата продължавате нагоре по стълбите и не след дълго ще видите и древния монумент.

Мадарски конникМадарският конник е единственият подобен скален барелеф от Ранното средновековие. На височина от 23 метра в скалите са изсечени конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език. Конникът е изобразен в момент, когато мята копие върху поваления по него лъв. Датировката на барелефа е от VIII век, а надписите около него са свързани със събитията в България през VII век и кан Тервел. Има теория, че Мадарският конник е изсечен доста по-рано и по-късно е преправян и адаптиран.

Малко преди да стигнете Конника има пътека наляво, която ще Ви отведе до останките на древен раннохристиянски манастир. До късното Средновековие, районът на Мадара е един голям християнски комплекс, включвайки и скални манастири от XIII-XIV век.

Мадара раннохристиянски манастир

В момента в района има и скална църква „Св. Пантелеймон“, разположена в близост до Голямата пещера. Продължавайки по пътеката, не след дълго ще стигнете и до т.н. Капище или Даул таш – древен български езически храм.

Мадара - Даул таш

Мадара - Даул таш

След Даул таш, пътеката започва да се изкачва и достига до подножието на скалите. Там започват стълбите, водещи горе на платото, където се намира Мадарската крепост.

Мадара стълби

Стълбите криволичат и след като стигнете края им, трябва да завиете надясно към крепостта. Тя е съществувала още от времето на траките и римляните, но по време на Първата българска държава придобива важно значение поради близостта на столицата Плиска. Има тригълна форма, като използва естествената защита на скалите. От двете страни на главната порта има 2 петоъгълни кули. Вътре в крепостта има останки от сгради и църква.

Мадарската крепост

Мадарската крепост

Мадарската крепост

От крепостта се разкрива и тази страхотна гледка към село Мадара в подножието и град Шумен в далечината. Поемайки обратно надолу по стълбите, трябва да продължите наляво и скоро ще стигнете и Мадарския конник. Надясно от него се намира Голямата пещера, известна и като Пещерата на нимфите. Малко преди нея има и друга, по-малка пещера.

Мадара пещера

Голямата пещера предствлява скален навес с височина от 30 метра. Траките са използвали пещерата за светилище, а течащата по скалите вода се смята за лековита. Легенда разказва, че капещата вода са сълзите на кан Крум, който от тук вижда опожарената от византиците столица Плиска през 811 година. От тук можете да следвате табелите и да видите посадената лично от цар Борис III секвоя в гората наблизо.
Засаденат от цар Борис III секвоя край Мадара

Рядко се среща подобно място в България, където на едно място има събрани останки от няколко хилядолетия от различни народи, в комбинация с красивата природа, затова задължително посетете Мадара.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)