Пещера „Снежанка“ – потайната перла на Родопите

Пещерата „Снежанка“ се намира съвсем близо до гр. Пещера, но е една от най-труднодостъпните пещери сред известните в България. Ние решихме да посетим пещерата „Снежанка“, когато в рамките на един ден разгледахме град Брацигово и след това се отправихме към близкия град Пещера. Понеже ни остана време – отправихме се и към „Снежанка“.

  • Пещера Снежанка

Стигането до нея без кола е малко трудно, но пък си заслужава 😀 Излизате гр. Пещера в посока гр. Батак и на около 1.5 километра след края на града, има отбивка и паркинг. Можете да оставите там колата си, но ако е по-ниска или ако е почивен ден и има повече посетители – хващате баира нагоре пеша – тесен асфалтов път, който след около почти 3 километра изкачване, води до малък паркинг. Оттам започва маркирана пътека с парапети със средна трудност, по която след още 20-25 минути Ви води и до самата пещера.

Пещера Снежанка

До входа на „Снежанка“ има малка чайна, където можете да отдъхнете след изкачването. Попринцип влизането на групи е на всеки кръгъл час, но ако няма много посетители – ще Ви пуснат и преди това. Макар, че пещерата „Снежанка“ е сравнително къса – 145 метра, но нейните природни образувания и снежнобелите ѝ скални форми са изключително красиви.

  • Пещера Снежанка

Те образуват причудливи фигури – освен тази на Снежанка, дала и името на пещерата, тук се намират и „Каракачанката”, „Статуята на свободата”, „Джуджета”, „Папагалче”, „Делфинчето”.  Пещерата е била обитавана от траките около 600 г. пр. н.е., а през 1961г. е открита наново и по-късно благоустроена за посещение. На слизане от пещерата, можете леко да се отбиете от пътеката, за да се насладите на ето тази гледка към величествените Родопи!Пещера Снежанка

 

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)