Местност „Рупите“ и Хераклея Синтика

Посещението на местност „Рупите“ и останките на античния град Хераклея Синтика, разположени наблизо, беше част от едно 8-дневно пътешествие в Югозападна България. До Рупите бяхме ходили преди година и половина, но бяхме пак наблизо и нямаше как да ги пропуснем, а и предния път не успяхме да направим хубави снимки. На 1 км. от Рупите е ЖП спирка „Рупите“, но бяхме с бърз влак от Сандански, затова слязохме на ЖП гара „Генерал Тодоров“ – на 2 км. от Рупите. Бях чел, че от тази гара, за да се стигне до Рупите, се пресича ЖП мост, но не очаквахме да е в толкова лошо състояние.

ЖП мост Генерал Тодоров

Мястото, предвидено за пешеходци, е в окаяно състояние – между плочите има разстояние и се мърдат при стъпване върху тях, а отдолу река Струма тече бързо. Докато се чудехме дали е безопасно минаването, от другата страна преминаха двама местни и те ни увериха, че може да се премине. Малко след моста има второ малко мостче, преди което трябва да слезете и да поемете към Рупите, които вече се виждат вдясно от Вас.

Мистичната местност „Рупите“ се свързва най-вече с Ванга, която е привлечена от енергията на местността и и я избира за свой дом.

Кръст в Местност Рупите

Разположена в самия кратер на изгасналия вулкан Кожух, местността е като кътче от рая – топли минерални извори, от които се издига пара и в които живеят костенурки, на метри от тях има пауни, а бамбуковата растителност и тропическите плодове допълват картината.

Минерални извори
Минерални извори

Изграденият през 1994г. по инициатива на Ванга храм „Света Петка Българска“ привлича хиляди хора, които искат да се поклонят пред Ванга и да се докоснат до магията на Рупите. Храмът е различен от останалите храмове със своята архитектура и стенописи и не е изграден според православните канони, но въпреки това е невероятно красив.

Приживе Ванга казва за местността „Рупите“:

„Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна“

Къщата, в която Ванга е живяла до смъртта си, може да се разгледа и днес. Можете да видите и стаята, където Ванга е приемала многобройните посетители от България и чужбина.

Къщата на Ванга в Рупите

Къщата на Ванга в Рупите

Бяхме решили да посетим и намиращият се на около 1 километър античен град Хераклея Синтика, който все още се проучва. За да стигнете до него – поемате през полето към село Рупите и малко преди селото ще видите останките, разположени на възвишението Кожух вдясно от Вас. Първо ще видите римска стена:

Римска стена в Хераклея Синтика

Малко след това, на края на възвишението, ще видите и останките от града – тази част, която в момента е разкопана и проучена. Първоначално градът се е казвал Синтика, но след превземането му от македонския владетел Филип II е добавено и името на древногръцкия герой Херакъл.

Хераклея Синтика

В древността, Хераклея Синтика е бил населяван от тракийското племе синти от IV в. пр. н.е. Градът е бил голям, имал е форум, базилика, жилищни сгради. Разкрит е и храмът на богинята Немезида. Били са развити занаяти – каменоделство, дървообработване, металообработване, керамично производство. Градът дори е имал свои собствени монети. Хераклея Синтика е съществувал до VI век, след което населението му го напуска след унищожителни земетресения и се преселва в Дезудава (дн. Сандански).

Дълги години се е знаело, че в близост до Петрич е имало голям античен град, но едва преди десетина години стана ясно къде точно се намира, след като беше открит каменен надпис от IV век и започнаха разкопките до с. Рупите. Според надписа, лично римският император Галерий е посещавал града, което е доказателство за важната му роля.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)