Сопотският водопад - красота в полите на Стара планина - По пътеките на България

Сопотският водопад – красота в полите на Стара планина

Сопотският водопад се намира на около 50 минути пеша от град Сопот и в сравнение с друг водопади, е по-труднодостъпен. Изходната точка на пътя за водапада е манастирът „Св. Спас“, намиращ се на около 20 минути пеша от Сопот – близо до лифта. Можете да стигнете и с кола до манастира. Ние тръгнахме пеше от гр. Сопот – от хълма с надпис „Аз съм българче“ и после наляво в посока лифта. Като споделяме и гледката над гр. Сопот в началото на маршрута:

Сопот

Пътят до манастира е павиран, вляво от него има розови насаждения, които сутринта ухеха невероятно. Маркираната пътеката за Сопотския водопад започва покрай лявата ограда на манастира „Св. Спас“:

Начало на маршрута до Сопотския водопад

Маршрутът е с дължина около 30 минути. Няма как да се изгубите, защото през цялото време река Манастирска, която образува водопада, се движи покрай пътеката. Малко след началото ѝ има и скални образувания, а някои хора нямахa търпение да се покатерят на тях 😂😂😂

Маршрут до Сопотски водопад

Река Манастирска образува няколко по-малки водопадчета преди Сопотския водопад. Конкретно при заснемането на този малък  водопад, една маратонка беше понамокрена поради хлъзгавите камъни 😀

Малък водопад преди Сопотския

Някъде около 20-тата минута след началото на маршрута, вляво има отклонение на пътеката, което след 3.5 часа ходене стига до хижа Добрила, но Вие трябва да продължите напред по пътеката. Съвсем близо до водопада има изграден параклис, а до него има и мостче над реката.

Параклис преди Сопотският водопад

Можете да минете по него и след още едно мостче ще стигнете и самия Сопотски водопад. Можете и да не минавате по мостчетата, но другият път е по-неудобен –  по камъни и сред храсти. Самият водопад е с височина от 15 метра и има 2 пада. Ние го посетихме в края на май месец и беше сравнително пълноводен.

Сопотски водопад

Иван Вазов споменава Сопотският водопад в романа си „Под игото“ на няколко пъти – когато действието се развива в манастира или близо до него. В романа се споменава шума от водопада, който се чува. В края на романа, когато Бойчо Огнянов, Соколов и Рада бягат от града, Соколов предлага да стои на скалите над водопада и оттам да се отбраняват:

Само да изскокнем до „Малкия стол“ над водопада, оттам аз ще ги удържа до довечера, а ти отведи Рада нагоре — каза Соколов. Действително, над скока стърчаха някакви остри скали, називаеми „Малки стол“. Иззад тия камъни един добре въоръжен човек можеше да брани от цял табор пътеката, едничката, която се извиваше по яра към планината.

Сопотски водопад

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)