Средновековен град Червен – спомен от Второто българско царство

Останките на средновековния град Червен – един от най-значимите градове по време на Второто българско царство, се намират на около 35 км. южно от гр. Русе. Ако искате да се докоснете до мощта и величието на Средновековна България – посетете останките на Червен! Най-лесно се стига от пътя Русе – Варна, като в зависимост откъде идвате – трябва да се отклоните при Цар Калоян (ако идвате от Варна) или преди него (ако идвате от Русе). Следва път в недобро състояние с доста завои  в последната си част, за да стигнете до съвременното село Червен и паркинга в подножието на крепостта. До крепостта се стига по каменни стъпала, водещи до естествено защитеното местоположение на крепостта – на височина, защитена от скали и оградена от река Русенски Лом.

Крепост Червен

Възвишението, където е Червен, е било населено от дълбока древност от траките. През VI век там византийците издигат крепост. Най-големият си разцвет средновековен град Червен претърпява по време на Второто българско царство. Той се превръща в един от най-големите български градове и е седалище на Червенската митрополия. За кратко е превзет от Византия в средата на XIII век. През 1388г. е завзет от турците и разрушен, но по-късно е възстановен, докато в Късното Средновековие, жителите му се пренесли в подножието му – където в момента е съвременното село Червен.

Село Червен

За важноста на Червен в историята на Средновековна България говори факта, че в града е имало цели 13 църкви! Една от тях дори е била в крепостната стена. Друга църква е била в самата цитадела на града. Разкрита е и голяма митрополитска църква – кръстокуполна, с размери 19.5 Х 8 метра. На околните възвишения също е имало сгради и църкви.

  • Порта на средновековен град Червен

Средновековният град се е простирал далеч зад крепостните стени, а най-защитената му част е била цитаделата. Между масивините стени са се изгидали различни обществени и жилищни сгради, църкви и жилището на еместния феодал. От цитаделата е тръгвала и една от главните улици на среднвовековния град Червен.

  • Цитаделата на средновековен град Червен

Много добре запазена е една от крепостните кули на Червен. Тя е образец на българското средновековно строителство и е служила като основа за възстановяването на Балдуиновата кула в Царевец. Основите ѝ са от времето на византийската крепост  – от големи камъни, които по-нагоре стават все по-малки. В близост до кулата се намира и една от крепостните порти на Червен.

  • Кула в крепост Червен

Минавайки през тази порта, можете да слезете по друг път – различен от този на качване, който също ще Ви изведе на паркинга под крепостта. Ще минете покрай останките от тунел, който е служел за снабдяване с вода по време на обсада. А докато вървите в близост до реката – очакват Ви ето такива гледки!

Природен парк "Русенски лом"

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)