Гробницата до село Гагово - По пътеките на България

Гробницата до село Гагово

На около 7км. северно от гр. Попово – близо до село Гагово, насред полето, се намира уникална гробница – единствената известна досега тракийска зидана гробница с 2 долепени една до друга кръгли гробни камери. За да стигнете до гробницата, тръгвате от гр. Попово към село Гагово, преминавате през цялото село, и на около 100 метра след табелата за края на Гагово, ще видите вдясно до пътя табела с надпис „Добре дошли в община Опака“. Вижте тук точното място на отбивката за гробницата. Там оставяте колата си тръгвате пеша по черния път вдясно.

Как да стигнете до Гаговската гробница

Пътят преминава през нивите и по някое време ще видите в далечината вляво защитното покривно покритие на гробницата – можете да минете директно през нивата, ако не е кално, а можете да следвате пътя, който описва голяма дъга и отива към Гаговската гробница.

Как да стигнете до Гаговската гробница

Гробницата до село Гагово е от IV век пр. Хр., най-вероятно на тракийски владетел от племето на гетите. Гробницата е многократно разбивана и претърсвана от иманярите, поради което в момента е в лошо състояние. Състои се от дромос (коридор), правоъгълно помещение и две долепени една до друга кръгли гробни камери, свързани с проход помежду си. Направи ни впечатление перфектното оформление на каменните блокове, използвани за строежа – идеално гладки и прилепващи до милиметър един до друг.

  • Гаговската гробница

Едната гробна камера е запазена до 4-я ред каменни блокове, а другата си личи само в основите. Камерите са с диаметър 3.9о и 3.70 метра. Гробницата се намира на около 4 метра под нивото на земята. В землището на близкия гр. Опака има още 2 тракийски гробници. Наличието на 2 гробни камери предполага, че в гробницата са били погребани двама съвладетели.

Видео от Гаговската гробница

В следващото видео можете да видите какво заснехме в гробницата:

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)