Ковачевско кале - римската крепост край Попово - По пътеките на България

Ковачевско кале – римската крепост край Попово

Близо до гр. Попово се намира крепостта Ковачевско кале – един интересен обект на над 17 века, който тепърва ще привлича интерес сред туристите, защото все още се проучва от археолозите. Ковачевско кале е била мощна римска крепост, която впечатлява с големите си кули (до момента са проучени 5 от общо 17) и разкритите сгради в нея.

Крепост Ковачевско кале
снимка: FB Археополис „Ковачевско кале“

Първоначално крепостта Ковачевско кале е проучвана от Карел Шкорпил, който я нарича с името „Ковачовешко кале“, поради близостта на крепостта до село Кавачовец (дн. село Ковачевец). Крепост Ковачевско кале е разположена насред равнината, на метри от Републикански път II-51 и на около 5 км. от град Попово (в посока гр. Бяла), близо до 2 малки реки.

Крепост Ковачевско кале

Проучването на крепостта от археолози започва сравнително късно – след 1990 г., като разкриването на нови находки продължава и в наши дни. Крепостната стена е построена между 308 и 324 г. – по времето на римските императори Лициний I и Константин I Велики. Крепостта има 17 издадени пред стената кули и 2 порти, а стената е с дебелина от 3.20 метра. Останките на част от крепостната стена и една от кулите се намира под автомобилния път, минаващ до крепостта. Кулите и крепостната стена са частично възстановени и реставрирани.

  • Крепост Ковачевско кале

Ковачевско кале има сравнително малка история в сравнение с други крепости по българските земи. По време на Втората готска война (376-379 г), крепост Ковачевско кале е превзета и опожарена, а около 447 г. е превзета от хуните. Окончателно животът в Ковачевско кале прекъсва след превземането му от аварите през 80-те години на VI век.

Крепостта все още продължава да се проучава, като до момента са разкрити и проучени 5 от кулите, както и сградите, намиращи се близо до западната порта на Ковачевско кале – това са римски терми, обществена сграда със запазени основи на колонада, езическо светилище.

  • Крепост Ковачевско кале

Една от най-интересните сгради, която се проучва, са римските терми от IV век – сложни по своята архитектура, снабдени с подово и стенно отопление, басейни с гореща, топла и студена вода, както и помещения за различни удоволствия. Сградата е била външно и вътрешно цветно обмазана и украсена.

Крепост Ковачевско кале - римски терми

В източната част е имало голямо прехристиянско светилище от началото на IV век и двуделна сграда, която го е обслужвала, от които днес не е останало почти нищо – виждат се само част от основите.
Крепост Ковачевско кале безспорно е интересна и си заслужава посещението – билетът за вход е само 1 лв., намира се до второкласен път и достъпът е максимално лесен, а в новоиградения музей до крепостта можете да видите епиграфски паметници, надгробни плочи и други предмети, намерени при разкопките, както и макет как е изглеждала крепостта.

Крепост Ковачевско кале - музей

Крепост Ковачевско кале - плоча

А ако имате време, можете да се отбиете и в близкия гр. Попово, където също има интересни обекти, които можете да посетите за няколко часа – прочетете статията ни за забележителностите на Попово.

На 15 км. от Ковачевско кале се намира друг интересен обект – тракийската гробница до село Гагово.

 

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)