Крепчанският скален манастир и най-старият надпис на кирилица - По пътеките на България

Крепчанският скален манастир и най-старият надпис на кирилица

Крепчанският скален манастир не е сред най-известни скални манастири в България и разбрахме за него чак през пролетта на 2019г. Манастирът е от периода на Първото българско царство – по-конкретно управлението на цар Симеон Велики. Това, което прави Крепчанския скален манастир уникален е фактът, че там е намерен най-старият известен досега надпис на кирилица по българските земи – датиран е от 921г.  Надписът и изсечен върху скала – близо до монашеска килия. Надписът не е достъпен за туристи, което донякъде е добре, защото иначе би пострадал от драсканици. Можете да видите как изглежда:

Крепчански скален манастир - надпис на кирилица
Снимка: https://www.facebook.com/krapchanskiskalenmanastir/

Надписът гласи:

„В името на Отца и Сина и Светия дух. Тук почива праведния Антони. А който в тази църква направи житница, ще отговаря пред Бога. Недостойният Михаил написа. Амин.“

Крепчански скален манастир - надпис

Освен този надпис, в самата църква на манастира има и друг надпис, който е почти изтрит и гласи:

„В 6430/ 921 година през месец октомври в десети ден почина Божият раб Антон.“

Крепчанският скален манастир се намира на 2 км от село Крепча (област Търговище) и на 20 км от гр. Попово. Тук се намира самият манастир – вижда се от пътя от Крепча за Голямо Градище:

Крепчански скален манастир

Изграден е на 3 нива в скалите и включва монашески килии, крипта и църква. До средната тераса, където се намира църквата „Всички български светии“, има изградени дървени стълби, които улесняват туристите. По стените на църквата има множество надписи, но те са силно ерозирали и надраскани от „туристи“, което затруднява разчитането им. Можете да видите как изглежда църквата на Крепчанския манастир отвътре:

Крепчански скален манастир Крепчански скален манастирКогато посетихме Крепчански манастир, там имаше още няколко човека и той беше отключен, но ако вратата на църквата е заключена – ключът стои в кметството на село Крепча (благодарим на Друми в думи за информацията 🙂 )

В случай, че сте решили да посетети Крепчанския скален манастир – задължително включете в посещението и намиращата се на 10 км. Гаговска гробница от времето на траките.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)