Манастир "Св. св. Константин и Елена" в едноименния курорт до Варна - По пътеките на България

Манастир „Св. св. Константин и Елена“ в едноименния курорт до Варна

Манастир „Св. св. Константин и Елена“ се намира в едноименния черноморски курорт, само на 5  км от Морската ни столица Варна. Манастир „Св. св. Константин и Елена“ е дал името на най-стария ни черноморски курорт и е изиграл основна роля за възникването му. Манастирът е един от двата действащи манастири в района на Варна.

Не е ясна точната година на възникване на манастир „Св. св. Константин и Елена“, но се предполага, че е в Късното Средновековие, след падането на България под османско владичество, когато в района се заселват монаси от унищожението от османците манастири. Те се заселват точно на това място поради лековития извор (аязмо), който и днес може да се види в манастирската църква. Така възникват и други манастири като несъществуващия вече манастир „Св. Димитър“, намирал се на територията на днешната резеденция Евксиноград. В близост (на 7 км.) се намира и Аладжа манастир, основан няколко века по-рано.

Манастир „Св. св. Константин и Елена“

От надпис на икона, съхранявана в манастира става ясно, че през 1713 г. манастирът вече е съществувал. По време на Руско-турската война от 1828–1829 година, в района на манастира са настанени руски войници, а руски военен историк, пътуващ с тях,  пише: “Манастирът “Св. Константин” е бедна обител… Храмът на манастира е също така беден, мрачен и тесен, както и всички български черкви.” През 1832 г. двама братя от Велико Търново се заселват в района и възраждат манастирите „Св. св. Константин и Елена“ и „Св. Димитър“.

Манастир „Св. св. Константин и Елена“

В годините непосредствено преди и след Освобождението, манастирът е владение на гръцката митрополия във Варна, която получава приходите от манастирските земи и сгради. Чак през 1899 г.  манастирите „Св. св. Константин и Елена“ става отново български. Мястото около манастира става любимо на варненци за разходки поради съвкупността от море, зеленина, тишина и спокойствие. Някои от посетителите започват да нощуват в манастира, други по-заможни си построяват вили и така постепенно мястото около манастира се заселва. През първитегодини на XX век, до манастира са създадени Винарско училище и Детски санаториум, а през 1908 г. е решено на това място да се създаде първият български морски курорт – „Св. св. Константин и Елена“.

Манастирската църква е наполовина вкопана в земята. Под олтара се намира лечебното аязмо, а в църквата се съхраняват мощите на св. свещеномъченик Валентин, на Свeта преподобномъченица Мария Гатчинска и на Свети седем момци ефески, а от няколко години и частици от мощите на св. св. Константин и Елена и частица от Св. Кръст. В малкия двор на манастира има място за палене на свещи – в църквата не е позволено.

Манастир „Св. св. Константин и Елена“

Легендата за възникването на манастир „Св. св. Константин и Елена“

В една тъмна нощ, ураганен вятър превивал клоните на дърветата и морето страховито бучало. Сред оглушителния тътен на морските вълни, монасите дочули викове за помощ. На утрото, когато бурята стихнала, те отишли на морския бряг и пред очите им се разкрила ужасна гледка. На брега били пръснати отломки на голям кораб. Вълните подмятали телата на удавници. Братята се погрижили по християнски обичай за тях. Сред телата те намерили полужив пътник, стискащ странен вързоп в ръцете си. Погрижили се за корабокрушенеца и когато той дошъл на себе си, им разказал, че в големия вързоп е завита икона на пресветите покровители на християнството Св. Константин и Св. Елена. Спасеният пътник се оказал пратеник на монаси от православна обител до Цариград. След чудотворното си избавление той подарил иконата на монасите и поръчал на това място да се построи храм на името на светите равноапостоли. През ХVІІІ в. братята съградили манастира „Св. Св. Константин и Елена“, като в олтара вграждат чудотворната икона на светците и целебен извор с лековита светена вода.

Как се стига до Манастир „Св. св. Константин и Елена“

Манастирът се намира на една от главните алеи в курорта, точно до хотел „Естрея“ – натиснете тук за точното местоположение. С кола не може да спрете точно пред манастира, но наблизо има достатъчно места за паркиране. Ако сте без кола – трябва да хванете автобус 31А от Варна, да слезете на някоя от спирките в курорта и да повървите малко пеша. Може да стигнете и с автобуси 9 или 409 – трябва да слезете на някоя от спирките „Балкан“, „Екопарк“ или „Миньор“ (спирка „Екопарк“ е най-близо, в началото на курорта) и да повървите 10 минути пеша до манастира.

А ако искате да видите останките на други 2 манастира край Варна – посетете базиликата в местността Джанавара или манастира „Св. Богородица.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)