Петрич кале - стражът на скалата над долината - По пътеките на България

Петрич кале – стражът на скалата над долината

Останките на Петрич кале – ранновизантийска и българска средновековна крепост,  се намират на скалисто възвишение над село Разделна – на 30 км. западно от Варна. През 2018г., по време на Нощта на музеите, видяхме снимка на уникалните каменни стъпала от крепостта в прохода между скалите и така Петрич кале се озова в списъка ни за посещение. За маршрута за изкачването до Петрич кале има съвсем малко информация в интернет, затова в тази статия ще има възможно най-пълните упътвания. 😉

Петрич кале

Как да стигнете до Петрич кале

За да стигнете до крепостта, имате 2 варианта. Първо – отивате до село Разделна и минавате през цялото село – в посока скалите, където се намира крепостта, като те ще останат леко вляво от Вас. На края на селото има голяма чешма. Кликнете тук за точните координати. Ето и снимка, когато сте вече на изходната точка за изкачването към Петрич кале:

Петрич кале - маршрут за изкачване

Зад чешмата вдясно и нагоре започва по-лесният, но по-дълъг маршрут – горска пътека, през която за около 30-40 минути ще сте горе, с жълто-бяла маркировка. След като свърши изкачването, продължавате пеша наляво, покрай електрически огради и пасящи крави, и ще стигнете крепостта. Вторият вариант е по-кратка, но доста стръмна на места пътека, която на нас ни отне 20 минути, но последната ѝ част е доста стръмна и е добре да сте с обувки с грайфери. Тази пътека започва на около 50 метра вляво от чешмата и ще Ви отведе точно до стените на крепостта. И в началото на двете пътеки има табели с надпис „Петрич кале“.

Как да стигнете пеша от гара Разделна до Петрич кале

В случай, че сте като нас – с влак, слизате на гара Разделна (линията София – Варна, само пътническите влакове спират там), която е на около 1км. от самото село. Пресичате ЖП линиите и поемате по асфалта към селото. Реката трябва да минете по железен пешеходен мост. Минавате през центъра на Разделна, покрай църквата, само нагоре – посока скалите, и в края на асфалта ще стигнете до чешмата, откъдето започват двата маршрута.

Как да стигнете до Петрич кале от жп гара Разделна

Крепостта Петрич кале

От Петрич кале днес са добре запазени  част от крепостните стени, разкрити през последните годни, както и  една от стените на крепостната кула. Намерени са останките на базилика и други сгради, които все още са в процес на разкриване. Крепостта е от V-VI век, като част от византийската отбранителна система, включваща и близките крепости „Овеч“ над Провадия и Шуменската крепост. Крепостта продължава да функционира по време на Византийското владичество, а през Второто българско царство преживява разцвет. През 1388г. е превзета от османците. Полският крал Владислав III Варненчик превзема Петрич кале по време на похода си в българските земи и я разрушава.

  • Петрич кале - стена

Можете да слезете по уникалния проход между скалите с каменни стъпала,  водещ до запасите с вода на крепостта. Днес има изградени допълнителни дървени стъпала над каменните, които могат да се видят под тях.

Петрич кале - стълби

Видео от Петрич кале

Можете да гледате обиколката ни из крепостта във видеото – заснели сме останките от кулата, крепостните стени, сградите, както и слизането по скалния проход.


</div >
На скалите има изграден железен кръст, който нощно време свети – в памет на наводнението от 1 февруари 2015г., когато селото пострада сериозно. Вдясно на снимката се вижда девненският квартал „Повеляново“ и химическите му заводи.
Петрич кале - кръст
Крепостта тепърва ще става популярна дестинация, защото разкопките все още продължават. Археолозите са намерили различни украшения, монети и съдове. Още в края на изкачването ни към крепостта, на самата пътека имаше останки от счупени керамични съдове.
Съдове от Петрич кале
Ние се изкачихме до крепостта по краткия маршрут и слязохме по дългия и прекарахме остатъка от деня, докато стане време за влака за Варна, по този начин 😀
error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)