Попово - забележителности за един ден - По пътеките на България

Попово – забележителности за един ден

В района на Попово се намират страхотни туристически обекти за посещение – като гробницата до село Гагово и Крепчанският скален манастир. Макар самият гр. Попово да не е известен като туристическа дестинация, в града има интересни забележителности, за които можете да отделите няколко часа и да ги разгледате.

Исторически музей Попово

Сградата, в която се помещава Исторически музей Попово, е строена през 1883г. и в нея се е помещавало околийското управление, а по-късно и училище. Музеят се помещава в сградата от 1975г. Когато го посетихме, вторият етаж беше в ремонт и за посещение беше отворен само първият. Има доста интересни експонати и стари снимки на Попово.

Исторически музей Попово

Крепост Ковачевско кале

Макар крепостта да не се намира в самия град Попово, а на 5 км. от града, Ковачевско кале е задължителна за посещение, ако сте в Попово. Крепост Ковачевско кале е изградена по времето на Римската империя – през IV век. Разполагала е с цели 17 кули, от които днес са разкрити и реставрирани 5. Можете да разгледате останките на различни сгради, например римски терми и християнско светилище. Повече за крепостта можете да прочетете в основната статия за Ковачевско кале. 

Ковачевско кале

Сградата на Народно читалище“Св.св.Кирил и Методий“

На метри от Историческия музей се намира красивата сграда на читалището, основна ремонтирана през 2009г. Самото читалище като институция е основано през далечната 1882г. и днес разполага с над 70 000 книги, има танцови и музикални състави, в него се провеждат представления и театарлни постановки.

Читалище Попово

Църквата „Св. Успение Богородично“

На около 200 метра от сградите на читалището и Историческия музей се намира красивата църква „Св. Успение Богородично“. Нейният строеж апочва през  1908г., но поради прекъсвания на строителните работи е завършена чак през 1931 г.  През 2008 г. завършва мащабната ѝ реставрация. В църквата има стенописи на известния художник проф. Никола Маринов .

Църква Успение Богородично - Попово

 Художествената галерия

Тръгвайки от Исторически музей в посока централната пешеходна част на Попово, ще минете покрай красива сграда от 1910 г. – това е Доходното здание, в което преди се е помещавала общината. На втория етаж се помещава Художествена галерия „Кирил Майски“. Освен картини, в галерията ще видите народни носии и страхотна колекция от старинни икони.

Художествена галерия Попово

Паметниците на Васил Левски и Таньо Стоянов

На метри от художествената галерия се намира паметникът на Васил Левски, а от другата страна на пешеходната зона има паметник на войвода Таньо Стоянов, който е изработен в доста странен стил, честно казано…

Паметник на Васил Левски в Попово

Паметник на Таньо Стоянов в Попово

Паметник на цар Борис III

Паметник на цар Борис III в ПоповоПрез 2017 г. в Попово е открит паметник на цар Борис III. Всъщност такъв паметник е имало за кратко – между 1943 и 1945 година, но е демонтиран по времето на социализма. В района на Попово през 1937 г. са проведени мащабни военни учения – т.н. Големи царски военни маневри. Поради това събитие, в района на Попово са изградени доста инфраструктурни обекти, а паметникът е издигнат в знак на благодарност за развитието на града по това време.

На откриване на паметника през 2017 г. присъства лично и цар Симеон II   – синът на цар Борис III.

Храм „Св. Архангел Михаил“

Храмът е издигнат по време на Възраждането – 1863 г. ТЪържествено е осветен през 1880 г. Църквата е частично вкопана в земята, а в двора има множество старинни гробове на загинали по време на Руско-турската освободителна война, свещеници и ктитори. До църквата има камбанария, а дворът е изключително красив с всичките цветя, извиващата се лоза и чешмата.

Храм "Св. Архангел Михаил" Попово

 

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)