Стобските пирамиди - По пътеките на България

Стобските пирамиди

В западното подножие на Рила планина – над село Стоб, се намира красивото природно образувание Стобски пирамиди – множество високи пирамидални стълбове, завършващи със скални шапки. Решихме да посетим Стобските пирами в последния ден на едно 8-дневно пътешествие в Югозападна България. Село Стоб се намира на около 14 километра северно от Благоевград. За да стигнете до село Стоб, трябва да се отбиете по пътя за Рилски манастир през Кочериново, а след това да завиете надясно към селото. Ако нямате автомобил – на всеки час има автобус от Благоевград до село Стоб. Можете и като нас да стигнете с влак, но е по-сложно – най-близката гара е Кочериново, която пък е на 3 километра от самия град и на почти 10 километра от Стобските пирамиди. Който и начин да изберете – пред Вас ще се разкрият величествената Рила в далечината и невероятната красота на природата, докато наближавате Стобските пирамиди.

Кочериново и РилаМинавайки през Кочериново по пътя, в самия край на града ще видите и красивата църква „Св. Богородица“, която е на почти 200 години.

Църква "Св. Богородица" в КочериновоКогато стигнете село Стоб, трябва да отидете в самия център на селото (ще го познаете по партизанския паметник), след което има табели за Стобските пирамиди. Началото на маршрута за тях се намира на около 1 километър над селото.След като заплатите входа, поемате по пътеката и след около 20 минути ще стигнете първата група от пирамиди.

Стобски пирамиди

Пирамидите са с най-различна форма и са оранжево-ръждиви на цвят. Под действието на ветровете и дъждовете променят формата си. След още малко изкачване и минаване по тесен улей се стига и до края на екопътеката, където пред Вас ще се разкрие и втората скална група от пирамиди.

Легендата разказва, че някога сватове от село Колибите взели мома от съседното село Стоб. Тъй като в онези времена младите се женели без да се познават, девойакта била забулена, според обичая. Когато сватбеното шествие минавало по южния склон на Кулския рид, духнал планински вятър, повдигнал червеното була на невестата и открил лицето ѝ. Тя била толкова красива, че кумът не се държал и понечил да я целуне. Ужасени от греха, който кумът щял да извърши, сватовете се вкаменили и завинаги останали така – красиви и величествени, със своите каменни шапки.

Стобските пирамиди

Друга легенда разказва за невъзможната любов между българска девойка и турско момче. Двамата сънували, че обичта им е обречена заради различията в религиите. Отчаяно, момичето се хвърлило от скалата, а на мястото се образувала пирамида, която хората нарекли „Невястата“.

Цялото разглеждане на пирамидите заедно с пътя до тях ще Ви отнеме около час и половина. Понеже ние бързахаме, за да не изтървем автобуса до Кочериново – качихме се за 10 минути и слязохме за 6 минути, вместо за 30 минути в посока, както ни казаха на входа ? Стобските пирамиди са един от 100-те национални туристически обекта и си заслужава да бъдат посетени.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)