Драгалевският манастир през зимата - По пътеките на България

Драгалевският манастир през зимата

Един мартенски ден, след като бяхме пътували в чужбина, трябваше да „убием“ няколко часа в София до полета ни до вкъщи, затова решихме да посетим Драгалевският манастир, защото наскоро бях чел статия за него и ми се стори интересен. За да стигнете до Драгалевският манастира – първо трябва да отиде до станцията на Драгалевския лифт. Можете с кола, можете и с автобус №93. В близост до лифта има паркинг, след което имате около 20 минути пеша до самия манастир. Наскоро беше навалял сняг и Витоша беше с бяла премяна.

Витоша

Можете да  вървите по асфалта, но можете и по маркираната пътека, която се намира на метри от пътя. Наричана е „Пътеката на Левски“, защото Апостола на свободата е посещавал манастира неведнъж. Драгалевският манастир се споменава за първи път във „Витошката грамота“ на цар Иван Шишман, в която става ясно, че манастирът е основан от баща му цар Иван Александър (1331-1371 г). След завладяването на България от турците, манастирът е опожарен. Възстановен е през XV век и по-късно става център на Софийската книжовна школа.

Драгалевският манастир

Васил Левски е посещавал манастирът и е намирал убежищев него при обиколките си из Софийско. В манастира са се провеждали и заседания на революционните комитети в района. Манастирът се състои от църква, големи жилищни постройки и стопански постройки.

Сгради в Драгалевският манастир

Църквата е от XV век и е единствената стара запазена сграда в манастира. Цялата стена около входа и свода над него са заети от красиви стенописи, представящи различи християнски светци и сцени от Страшният съд. Драгалевски манастир - стенописи

За разлика от някои манастири, разположенина труднодостъпни и отдалечени места, Драгалевският манастир е на хвърлей разстояние от София, затова го посетете, за да се докоснете до частица от Второто българско царство и Възраждането.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)