Скален манастир Монасите (Св. Благовещение) до с. Аврен - По пътеките на България

Скален манастир Монасите (Св. Благовещение) до с. Аврен

Скален манастир „Монасите“, известен и с имената „Св. Благовещение“ и „Кишешлика“, се намира близо до с. Аврен (на 30 км. югозападно от Варна).

Скалният манастир до Аврен се състои от три верижно свързани помещения с правоъгълна форма, ориентирани в посока север-юг. Те са с размери около 2 х 3 метра и с височина 1.80 метра. Входър на килиите е от югозапад. В западната стена на втората килия е изсечен прозорец, а в третата килия – две скамейки.

  • Скален манастир Аврен

В подножието на килиите е изсечена ниша, ориентирана на югоизток. Над нея в скалите се отличават гнездата на масивни дървени греди, вероятно от покрива на параклис. Според предание, манастирът до Аврен се е наричал „Св. Благовещение“. В него са намерени византийски монети от династията на Комнините (XI – XII век).

Как се стига до скалния манастир до Аврен

С кола се стига до следното място (натисни тук за точните координати) – няколкостотин метра след края на село Аврен, в южната му част. Там вдясно от пътя ще видите кафява табела за манастира и можете да спрете малко след нея. Трафикът не е много голям, така че не се притеснявайте, ако колата Ви е леко на плътното платно.

Скален манастир Аврен

Вдясно ще видите черен път, който води в обратно посока – поемате по него. Визуално можете да видите как изглежда (снимано от отсрещната страна).

Скален манастир Аврен

Следвате само черния път – той е достатъчно широк и няма шанс да го изгубите.

Скален манастир Аврен

Вдясно от Вас ще се появят селскостопанска постройка и ограда. След като оградата свърши, пътят се раздвоява – трябва да хванете лявото отклонение.

Скален манастир Аврен

Пътеката влиза за кратко сред гората и след няколко минути вляво от Вас ще видите беседка, чешма и няколко постройки – отклонявате се вляво към тях и вече ще видите указателна табела с информация за манастира и дървени стъпала, водещи до скалния манастир.

Скален манастир Аврен

Скален манастир Аврен

Ако имате време – наблизо, над село Разделна, се намира друга интересна забележителност – крепост „Петрич кале“.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)