Пробитият камък (Халката) до село Равна – тракийската обсерватория

На около 13 км. северозападно от гр. Провадия, в близост до Автомагистрала „Хемус“ и на около 2 км. от село Равна се намира тракийското светилище Пробитият камък, известно и като Халката. В надвиснала скала, намираща се над ЖП линията София – Варна и ЖП спирка Равна, траките са издълбали и оформили отвор, който е служил за обсерватория. По време на лятното слънцестоене, Слънцето с точност се вмества точно в халката на скалата по време на изгрев и залез. По този начин с точност са били определяни сезоните.

Как се стига до Пробитият камък до с. Равна

Изходна точка за достигането на Пробитият камък е ЖП спирка Равна – можете да стигнете дотам с влак (пътнически), а ако сте с кола – можете да паркирате в близост до спирката, която е в подножието на възвишението, където е Пробитият камък. Като застанете с гръб към ЖП спирката, от другата страна на асфалтовия път ще видите червена маркировка върху дърво:

Пробитият камък Равна

Първоначално се тръгва леко вляво, между растителността, след което пътеката излиза на открито – вдясно от Вас трябва да остане гората, а вляво имате гледка към долината на река Провадийска и височините от другата ѝ страна.

Пробитият камък Равна

Изкачването до Пробитият камък е със средна трудност и е добре да името обувки с грайфери. Можете да достигнете директно по сипеите, а ако изпитвате трудност – можете да го заобиколите откъм дясната му страна, откъдето изкачването е една идея по-полегато.

Пробитият камък Равна

Стигайки до Пробитият камък над Равна, освен уникалното тракийско светилище, ще се насладите на дивата долината на река Провадийска в подножието, където преминава ЖП линия София – Варна. При повече късмет можете да видите и преминаващ влак в подножието.

Пробитият камък Равна

Когато сте до самото тракийско светилище ще видите, че Пробитият камък не е естествено образувание, а е допълнително пробит – това се вижда особено в горната част на отвора, където се вижда, че е пробит и оформен с прецизност и стените му са доста гладки.

Пробитият камък Равна

На скалистата тераса до Пробития камък има издълбани вдлъбнатини, където траките са провеждали своите ритуали, свързани с почитта им към Слънцето. Пробитият камък е изключително мистично място, а посещението му можете да съчетаете и с посещения на намиращите се само на 10 минути пеша останки на средновековния манастир до Равна.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)