Средновековният манастир край с. Равна

Средновековния манастир край Равна е бил един от най-важните през Първото българско царство. Построен е в края на IX век. Манастирът до с. Равна впечатлява с  мащабността на строежите, богатата си украса и наличието на защитна стена и кули – доказателства за това колко значим е бил в древността. Целият манастирски комплекс е разположен на огромната площ от 8 декара и се смята, че e основан, за да може тук бъдещият цар Симеон I да се готви да бъде глава на българската църква след завръщането си от Константинопол. Градежът на манастира до с. Равна най-вероятно е започнал в края на управлението на княз Борис I, а църквата на манастира е осветена през 897 г. според открит надпис.

Манастир Равна

Манастирът до с. Равна е проучен през 80-те години от известния археолог проф. Казимир Попконстантинов. Намерените находки и разкритите сгради – църквата „Св. Богородица“, стени, кула, баня с водопровод, работилници, украсени с красиви рисунки, намерените над 330 надписа и действалата тук книжовна школа отреждат на манастира до Равна важно място в българската история.

  • Манастир Равна

Разцветът на Равненския манастир е по време на управлението на цар Симеон I. Има теория, че след това тук е живял третият му син – Михаил, който също е бил духовник. Манастирът действа сравнително кратко време – няма точна година, но в средата на X век е опожарен, разграбен и унищожен по време на вражеско нашествие. След това в сградите се настанява местно население, което според археологическите находки остават на територията на манстира до началото на XI век.

Как се стига до манастира до с. Равна

Независимо дали сте с кола или с влак, трябва да стигнете до ЖП спирка Равна (вижте тук къде се намира). Там оставяте колата или слизате от влака и заставайки с лице към гарата, трябва да пресечете линията.

Равна манастир как се стига

Направо се вижда ограда, зад която са останките на полуразрушена болница, но за Равненския манастир се завива надясно.

Равна манастир как се стига

Пътят е асфалтов, но е тесен и в лошо състояние. Единственото място, където бихте могли да се объркате е този разклон – трябва да продължите право напред.

Равна манастир как се стига

Постепенно пътят става все по-лош, на места асфалтът изчезва под растителност, на едно място трябва да се проврете под клоните на дървета, израстнали от двете страни на пътя. Асфалтът свършва с паркинг, заобиколен от растителност. Оттук нататък трябва да продължите от дясната част на паркинга право напред.

Манастир Равна паркинг

Тук идва и най-интересната част 😀 Трябва да повървите около 50-100 метра напред, след което да свиете сред растителността вдясно. Комплексът е бил огромен и вече би трябвало да видите камъни от манастири и ями (от иманяри).

Манастир Равна

Това, което в момента е останало от огромния манастирски комплекс край Равна е ето тази част – с височина от около 1.50 метра. Останалата разкрита и проучена през 80-те години в момента е под гъста растителност и пръст. Единствено малката запазена в момента част от сградата и разпилените камъни наоколо са доказателство, че тук някога е съществувал важен за България манастирски комплекс.

За да добиете представа как е изглеждал манастирски комплекс преди да бъде погълнат от растителността – прилагаме снимка от Исторически музей Провадия:

Манастир Равна

Видимата днес част е тази в средата. Изгледът на манастира днес, погълнат от растителност, без нито една табела за пътя до него, е срам и гавра с историята ни. Не би отнемало много време и усилия останките да се почистват от растителност няколко пъти годишно, но в момента манастирът е под слой пръст и растителност и ще трябва наново да се разкопава от археолози…Поставянето на точно 4 бр. табелки на местата, където има разклонения по пътя до Равненския манастир струва буквално 2-цифрена сума. А още по-странното е, че в сайта на Община Провадия, в раздела с туристически обекти, манастирът до Равна изобщо не фигурира като туристическа забележителност?! Поне в сайта на Исторически музей – Провадия има информация за манастира.

А ако сте от Варна или имате посещение на града – препоръчваме Ви да посетите друг подобен средновековен манастир – „Св. Богородица“, намиращ се над кв. „Възраждане“. Той също е основан по времето на княз Борис, носи същото име като манастирът край Равна – „Св. Богородица“, но е доста по-запазен.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)