Античните забележителности във Варна - останки от славното минало на Одесос - По пътеките на България

Античните забележителности във Варна – останки от славното минало на Одесос

В централната част на Варна, в рамките на няколко часа, можете да се запознаете с изключително културно-историческо наследство! Буквално на всяка улица се намират останки от древния град Одесос – първоначално основан от гръцки колоности, а след I век и част от Римската империя. Местата, които сме изброили са малка част от богатите находки – в т.н. Гръцка махала са открити още множество находки през годините при строежа на сгради, но малка част от тях могат да се видят и в наши дни. Сред най-интересните варненски забележителности от Античността са цели 3 римски терми, части от крепостната стена, християнски базилики, както и други любопитни находки – вижте местоположението им на картата по-надолу се запознайте с тях в статията!

Виж на цял екран

Стените на Одесос в „Дупката“

На метри от централната пешеходна зона на Варна – бул. „Княз Борис I“, се намира истинско съкровище, за съжаление забравено от почти всички. Северните стени на древния Одесос днес могат да се видят насред паркинга, намиращ се в пространството, наричано от варненци „Дупката“. Там можете да влезете свободно и да разгледате иззад паркиралите коли останките от стени, запазени с височина от около 2.50-3 метра. За съжаление малцина сред жителите на Варна и туристие знаят за съществуването на тази забележителност (ние ги видяхме и заснехме едва през 2021 г). Входът на паркинга, където са стените на Одесос, се намира на ул. „Архимандрит Филарет“ – вижте тук точните кординати. Стените се намират в дъното на паркинга вляво.

  • Стени на Одесос в Дупката

Римска кула под Starbucks

През 2018 г., световноизвестната марка Starbucks откри първия си обект във Варна – заведение на ул. „Воден“ №13, на пешеходната зона (бул. „Kняз Борис I“). При цялостния ремонт на сградата, където се помещава заведението, бяха разкрити останки от римска кула в основите на сградата. За радост, Starbucks решиха да експонират останките и в момента те могат да се видят близо до входа на заведението – под прозрачен под в самата сграда. Можете да ги видите и отвън, без да влизате в заведението (снимката е направена от прозореца).

Римска кула под Starbucks Варна

Стена от Одесос в подлез „Шипка“

Точно преди да навлезете в подлез „Шипка“ (намиращ се под пешеходната зона), на двете стени вляво и вдясно можете да видите експонирани части от крепостната стена на Одесос. Още една част от стената се намира и в самия подлез.

Крепостна стена в подлез Шипка

Епископската базилика на Одесос

Останките на Епископската базилика на Одесос се намира между жилищни сгради, на ъгъла на улиците „Хан Крум“ и „Княз Батенберг“. На това място са били построени 3 базилика една над друга в периода IV-VI век. Богатата украса на първата базилика подсказва, че тя е била изключително важна и може би още тогава е била епископска. През първата половина на V век, след най-вероятно земетресение, е построена нова базилика, този път епископска. Тя е била с по-големи размери и отново богато украсена. Третата базилика на това място е била същата по план като предишната, но с масивни стени вместо колонада и с мараморен под. С размерите си от 40 х 16 метра, Епископската базилика на Одесос е била най-голямата в района на днешна Варна. При разкопките на базиликата , освен красивите мозайки, са намерени и мощи на неизвестна светица. Най-вероятно Епископската базилика на Одесос е разрушена при славянско нашествие в началото на VII век.

Епископската базилика на Одесос

Археологически музей Варна

Множество от находките, разкрити при археологически проучвания във Варна и околността, днес се намират в Археологическия музей на града. Музеят е един от най-добре поддържаните в България и ще Ви впечатли със страхотната си експозиция, от която голяма част е посветена на античната история на града. Можете да видите монети, накити, предмети от бита, колони от сгради, надписи.

Археологически музей Варна

Саркофази пред Археологическия музей

Пред Археологическия музей – на ъгъла на улиците „Мария Луиза“ и „Братя Шкорпил“, се намират 3 каменни саркофага от епохата на Римската империя, както и част от колона.

Римска саркофази пред Археологическия музей във Варна

Римски водопровод

За тази интересна находка разбрахме съвсем случайно през 2021 г. При строеж на сграда на ул. „Иван Вазов“ №8, строителите се натъкват на останки от водопровод от епохата на римската империя. Останките са проучени и са експонирани на нивото на двора. Понеже се намират в двора на частна кооперация, ако искате да ги видите по-отблизо – можете да влезете в съседния двор – №6, откъдето се виждат сравнително добре. Водоптоводът е построена през II-III век, след разширението на крепостните стени. Снабдявал е с вода термите и кварталите на Одесос. Функционирал е до края на V – началото на VI век.

Римски водопровод Варна

„Останки“ от стената на Одесос под „Княз Борис I“

През 2014-2015 г., пешеходната зона (бул. „Княз Борис I“) претърпя мащабен ремонт. При него, срещу църквата „Св. Никола“ на пешеходната зона, беше намерено нещо изключително ценно – част от стените на Одесос, както и голяма делва. За оромно съжаление, местната управа не счете за нужно да експонира находките, защото се гонеха срокове за завършване на ремонта преди летни сезон. Находките бяха консервирани под пръст и в момента се намират под улицата. Единственото, което се направи, беше да се визуализира с камъни мястото, където се намира стената. Силно се надяваме някой ден находките да бъдат подходящо експонирани.

Одесос - крепостна стена

А ето и как изглежда крепостната стена на Одесос и делвата, намиращи се под улицата:

null

Снимка: webcafe.bg

Римска улица под пешеходната зона на бул. „Княз Борис I“

Отново на пешеходната зона на бул. „Княз Борис I“ – срещу хостел Мусала, под стъклен похлупак се намират останки от римска улица с канализация. Дълги години останките тънеха в боклуци, но за радост, от 2015 г. те бяха облагородени и защитени от стъклен покрив. Вижте тук точното местоположение на забележителността.

Улица с канал на Одесос

Останки от стена под Шишковата градина

През пролетта на 2019 г. се извърши мащабен ремонт на т.н. Шишкова градинка (площад Екзарх Йосиф). В хода на беше открита поредна част от стената на Одесос ѝ източната част. Находките бяха проучени и за щастие запазени – в момента могат да се видат под стъклено покритие.

  • Крепостна стена под Шишковата градина

По време на същия ремонт, на метри от стената, се разкри и част от улица от османския период на града – от XVIII-XIX век. Но явно находката не беше счетена за толкова важна и не беше експонирана. За щастие, успяхме да заснемем улицата по време на проучването ѝ:

Османска улица във Варна

Големи римски терми

Една от най-големите варненски забележителности са Големите римски терми – четвърти по големина сред европейските владения на Римската империя и най-големи на Балканския полуостров. Римските терми са и една от най-запазените антични забележителности в България. Построени са в средата на II век на площ от 7000 кв. м. Проучени са от археолога Карел Шкорпил – през 1907 г. той пише: „Близу до черквата „Св. Георги“ се намира един старовремски зид. Той е известен под названието „куле“ или „римска кула“. Термите функционират като център на градския и обществен живот на Одесос до края на III век.

  • Римски терми Варна

Малки римски терми

Започналият упадък в Римската империя през III век прави поддръжката на Големите римски терми скъпа. За тази цел в близост до морето са построени Малките римски терми – на около 300 метра разстояние от Големите римски терми – на бул. „Приморски“ №12. Заемат площ от 2400 кв. м. – близо 3 пъти по-малко от Големите римски терми. Построени са на 2 нива – долното ниво е било съблекалня, след което се е минавало през двор, покрай който са били останалите помещения. Термите са построени върху по-стара сграда – тракийско светилище от  III-II век пр.н.е.

Малки римски терми - Варна

Югозападната порта на Одесос

През пролетта на 2019 г., след ремонтни работи върху градинката, намираща се на ъгъла на улиците „Цар Симеон I“ и „Козлодуй“, беше открита голяма археологическа находка – югозападната порта на Одесос. Оттогава насам, археологическото проучване продължава поетапно и бяха разкрити и други части от стената, както и турски складове за зърно от XIX век. Останките от последните бяха премахнати през лятото на 2020 г., защото под тях би трябвало да има по-ценни находки – части от по-ранна крепостна стена. Към момента на писането на тази статия (май 2021 г.), разкопките продължават, като планът е след приключването им, находките да бъдат експонирани на открито.

Югозападната порта на Одесос

Стени и базилика

На около 50 метра от югозападната порта на Одесос – на ъгъла на улиците „Козлодуй“ и „Панагюрище“, при строежа на паркинг, през 2021 г. бяха открити други ценни находки – крепостна стена с вход към града и базилика, намираща се извън градските стени. За момента няма планове находките да бъдат експонирани на открито, като най-вероятно ще бъдат изложени на долния етаж на бъдещия многоетажен паркинг.

Базилика и крепостна стена във Варна

Римска баня и обществена сграда

На съседната улица – „Софроний Врачански“ (вижте тук точното място), през есента на 2019 г., при строеж на жилищна сграда, бяха разкрити римска баня и прилежаща до нея обществена сграда с търговски функции от IV-VI век. Към момента (2021 г.) все още не са завършили археологическите проучвания. Собствениците на сградата искат да експонират откритите находки – има и планове за обособяването на това място на арт пространство сред останките с допълнително надстрояване. Надяваме се това наистина да се случи и нахдоките да бъдат запазени.

Римска обществена сграда и баня във Варна

Базилика в местността Джанавара

В близост до варненския кв. „Аспарухово“ се намира раннохристиянска базилика от VI век. Тя е част от голям комплекс, включващ базилика и жилищни сгради, които е имал дори и канализация. Необичайното в базиликата е, че тя е имала и 2 кръгли помещения с отбранителни функции. Прочетете повече за базиликата в Джанавара в основната ни статия.

Базилика Джанавара Варна

Катакомби до Аладжа манастир

Намиращият се в близост до к.к. Златни Пясъци Аладжа манастир крие и друга интересна находка. След като влезете в комплекса, вдясно от музейната сграда започва пътека, която след около 5-10 минути пеша води до християнски катакомби от IV – VI век. Те са издълбани в скалите и са на 3 нива, като в днешни дни от тях са достъпни само няколко от помещенията – останалите са затворени с метални решетки заради свлачище.

Катакомби до Аладжа манастир

Надяваме се след прочитането на тази статия, варненци да разберат наистина колко е богат градът ни, защото мнозина от жителите на Морската ни столица дори не подозират за съществуването на някои от тези находки. Надяваме се и градът ни да започне да привлича туристи не само заради плажовете и заведенията си, защото има огромен потенциал за целогодишен културно-исторически туризъм при тези страхотни антични останки.

 

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)