Раннохристиянска базилика в местността "Джанавара" до Варна - По пътеките на България

Раннохристиянска базилика в местността „Джанавара“ до Варна

Раннохристиянската базилика в местността „Джанавара“е от VI век и се намира само на 600 метра от варненския кв. „Аспарухово“ и на около 5км от центъра на Варна. Представлява комплекс от църква и жилищни помещения.

Как се стига до базиликата в Джанавара

Ако сте с кола – почти до базилика има асфалтов път от кв. „Аспарухово“. Трябва да стигнете до тази точка.  Там вдясно има черен път и поляна, където можете да паркирате, а базиликата е на около 200 метра след това. Ако нямате кола – трябва да слезете на спирка Джанавара в кв. Аспарухово – дотам ходят автобуси 12, 17, 17А, 43, 46, 60 и тролейбуси 86 и 88. Разписанието им можете да видите в този сайт.  От спирката до базиликата, разстоянието е около 1км. Ето и снимка на изходната точка към базиликата:

Как се стига до базиликата в местността Джанавара

Базиликата в „Джанавара“ е изследвана първо от братята Херман и Карел Шкорпил в периода 1915-1919г., които откриват гробница и мощите на неизвестен светец в три реликвария – златен, мраморен и сребърен, поставени един в друг. Разкрита е и самата базилика и уникални мозайки с площ близо 100 кв.м., които през 60-те година на XX век са консервирани с пръст, за да се запазят. Тогава е направена и частична реставрация на базиликата. Тя е с необичайна за Балканите архитектура, което предполага, че е построена от християни от източните римски провинции като Близкия изток.

  • Базилика Джанавара

Базиликата в Джанавара е с размери 31 х 28 метра. Стените на места се дебели цели 2.5 метра (при наоса). Необичайното в архитектурата са двете кръгли помещения (пастофории), имащи и отбранителни функции. Както вече споменахме, подът е богато украсен с мозайки, а по стените е имало стенописи, които също са консервирани в днешни дни с пръст. В архитектурен план, базиликата е еднокорабна, с вътрешна апсида и с атриум с колонада. По средата е имало кръстовиден кръщелен басейн.

През 1997г. Александър Минчев от Регионален исторически музей – Варна и Васил Тенекеджиев откриват жилищни и битови помещения до базилика, което доказва важността ѝ – тя е била част от голям манастирски комплекс.

  • Джанавара базилика

В момента, покрай останките на комплекса често се правят пикници и остават боклуци, като дори има и фрапантни случаи – насред останките да се пали огън…Всичко това уврежда останките. Теренът, където е базиликата, все още е с неясен статут и това не позволява слагането на огради или охрана. Надяваме се в близките години да се направят стъпки за популяризирането на базиликата и показването на всичките ѝ красоти – като мозайките. Базиликата в местността Джанавара, останките на големия манастирски комплекс от IX век отново близо до Варна, както и други по-неизвестни базилики като тази в местността „Боровец“ и останките на римски църкви в самия град биха привлекли във Варна доста хора, интересуващи се от културно-исторически туризъм. А дотогава – посетете местност Джанавара и базиликата! 🙂

А колко е важна базилика за откривателя ѝ – Карел Шкорпил говори фактът, че той е погребан именно до нея – на цели 1500км от родния си град!

Гробът на Херман Шкорпил

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)