Един ден в Разград - забележителности от различни исторически епохи - По пътеките на България

Един ден в Разград – забележителности от различни исторически епохи

В началото на месец ноември прекарахме един ден в Разград и разгледахме забележителностите на града. В Разград определено има какво да се види откъм забележителности – освен римската крепост Абритус, в града има запазен възрожденски квартал – „Варош“, църква от 1860 г., 2 джамии от Късното Средновековие, няколко интересни паметника. Изброили сме забележителностите в Разград, които разгледахме за около половин ден.

Крепост „Абритус“

Първоначално възникнал като укрепен военен лагер в края на I век, Абритус постепенно се разраства и през IV вече е добре укрепен град с цели 35 крепостни кули! Днес са запазени крепостните порти, част от стената и кулите, жилището на висш магистрат (на снимката), а два музея ще ви запознаят с находките от крепостта и живота в Римската империя. Повече за Абритус можете да прочетете тук.

Абритус - сгради

Църквата „Св. Николай Чудотворец“

Храм "Св. Николай" в РазградЦърквата е изградена през 1860г. от майстор Станчо Данаилов. През следващите години е изработена украсата от дърворезба на църквата и са нарисувани 8 големи иконостасни икони от Захари Цанюв и синът му. През 1903 г., храмът е преустроен и е построена камбанарията му. През 1933-1934 г. са направени страхотни стенописи от Стефан Иванов, Георги Желязков и Илия Пефев. В храмът се съхраняват мощи на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Като застанете с лице към входа, на стената отдясно на храма можете да видите нещо любопитно – средновековна стела, вградена в стената.

Средновековна стела в стената на Църква "Св. Николай" в Разград

Църква "Св. Николай" в Разград

Възрожденският квартал „Варош“

В близост до църквата „Св. Николай“ има няколко улици със запазени къщи с възрожденска архитектура. Днес в някои от тях има музеи –  Етнографски музей, Къща музей „Станка и Никола Икономови“, Къща музей „Димитър Ненов“ и Къща музей „Акад. Анание Явашов“, а в други къщи има заведения.

  • Квартал Варош в Разград

Паметник-костница

В края на „Варош“ – на площад „Възраждане“, се намира първият паметник-костница, посветен на загиналите в Руско-руската освободителна война. В него са погребани загиналите за Освобождението на Разград (15.01.1878 г.) руски войници. На двете паметни плочи до входа  на паметника си изписани техните имена, както и имената на участниците от разградско в Българското опълчение и участниците в четата на Таньо войвода. На 1 март 1879 г. , Княз Александър Дондуков-Корсаков тържествено полага основния камък на мавзолея. Архитект е Фридрих Грюнангер, който е проектирал десетки сгради в България след Освобождението.

Мавзолей костница в Разград

Паметник на загиналите във войните

Паметникът на загинали разградчани във Войните за национално обединение (1912-1918 г.) и Втората световна война се намира срещу костницата – отново на площад „Възраждане“. По средата на паметника има скулптура на Св. Георги Победоносец, а на паметни плочи са изписани имената на загиналите.

Паметник на загиналите във войните в Разград

Сградата на военният клуб

Сградата на военният клуб в Разград е една от първите подобни в България и е построена в началото на ХХ век. Намира се на ул. „Свети Свети Кирил и Методий“ №6. При откриване си, сградата е била едноетажна, като по-късно е достроен куполът ѝ.

Военен клуб в Разград

Часовниковата кула

Вече 155 години, Часовниковата кула в Разград отмерва точно времето. Тя е един от символите на града и е построена през 1864г. от майстор Тодор Тончев. Израдена е върху основите на по-стара часовникова кула. Височината ѝ е 26 метра, като горната част е дървена и представлява осемстенна дървена надстройка. Дъщерята на майстор Тодор Тончев разказва следното: „Сключва облог с местен паша, като тя казва, че това е прочутият реформатор на Османската империя Митхад паша, че ще построи в Разград часовникова кула. Ако пашата не хареса часовниковата кула, той може да му вземе главата, но ако хареса постройката, ще му плати с пари на килограм“. Майсторът не само запазил главата си, но и оставил един непреходен паметник след себе си.

Часовниковата кула в Разград

Джамията „Ибрахим паша“

Една от най-големите забележителности в Разград е джамията „Ибрахим паша“, построена в началото на XVII век – в периода 1614 – 1616 г. Изключвайки многобройните джамии в Истанбул, „Ибрахим паша“ е третата по големина на Балканския полуостров. Основата на джамията е куб, който във височина преминава в осмостен и после в цилиндър. В момента джамията не се използва и е затворена за посетители поради нуждата от ремонт.

Джамията Ибрахим паша в Разград

Паметникът на майстор Манол

Според легендата, след като е била завършена джамията, Ибрахим паша решил да погуби майсторите, за да не може да построят друга такава красива джамия. Те обаче разбрали какво е намислил пашата и си направили дървени криле, с които полетели в опит да се спасят. Но брадвите им, които били привързани към тях, прерязали вървите и майсторите паднали и загинали.

Паметникът на майстор Манол в Разград

Момината чешма

Намира се близо до паметника на майстор Манол и също е един от символите на Разград. Изградена е в края на XIX век и представлява девойка, облечена в антични дрехи, носеща съд за вода. Интересното е, че почти същите чешми има и в Словения и Полша.

Момината чешма в Разград

Джамията „Ахмед бей“

Единственият действащ мюсюлмански храм в Разград – джамията „Ахмед бей“, всъщност е по-стар от джамията „Ибрахим паша“ – завършен е през 1543 г. Намира се на около 10 минути пеша от централния площад на Разград – на бул. „Априлско въстание“ №13. Върху основите на пристройката (портика), в края на XIX век е построено ново помещение, което не е изградено от същия материал като джамията – жълт варовик, и стои леко неестествено спрямо джамията. Минарето на джамията „Ахмед бей“ е с височина от 21 метра и има красива декорация.

Джамията Ахмед бей в Разград

Зоопарк в градския парк

В градския парк на Разград – в близост до стадион „Лудогорец арена“, има малък зоопарк – по една от алеите има клетки с няколко животни – лъв, кози, диво прасе, елени, птици. Животните изглеждаха доста отегчени, а дивото прасе даже не ни обърна внимание и май спеше 😀

Зоологическата градина в Разград

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)