Крепостите в България, които посетихме през 2019 г. (част 1) - По пътеките на България

Крепостите в България, които посетихме през 2019 г. (част 1)

Ах, тези крепости! Те са навсякъде в България и са ни любими. Останали от траки, римляни, българи,  опустошавани от различни племена и народи, изграждани наново и поправяни, те днес още стоят и напомнят за славната история на България. Днес някои крепости в България са леснодостъпни в самите градове, други са потънали в забрава сред гори и храсти. Една част са реставрирани, а от други са останали само купчина камъни. Общото между всички крепости в България е това, че по време на почти всяко наше пътуване намираме по някоя интересна. През 2019 г. посетихме над 20 крепости в България. Вижте кои са те!

Адина

Първото ни приключение през 2019 г. – през март в каньона на Суха река в Добруджа, освен скални манастири и пещери, ни запозна и с останките на римската крепост Адина. Днес от нея е останало съвсем малко – личи си къде са били главните порти, запазени са и част от основите на стените. Обграждала е голяма територия и е пазила пътя между важните римски градове Дуросторум и Марцианопол (Силистра и Девня). Използвани са и скалите като естествена преграда. Повече за каньона на Суха река и скалните манастири там прочетете тук.

Крепост Адина - вход

Палматис

Крепост Палматис се намира на няколко километра от крепост Адина – в края на село Оногур в Добруджа. Датирана от VI век, тя е имала внушителна за времето си базилика с размери – 58 х 29 метра. В момента все още се проучва. Повече за крепост Палматис прочетете тук.

Крепост Палматис

Одесос

Ние живеем във Варна – градът е наследник на древния град Одесос, където всяка година се откриват нови интересни находки от Римската империя. През пролетта на 2019 г., при строителни дейности, в близост до ЖП гарата – на ул. „Цар Симеон“, беше открита югозападната порта на Одесос! След като преди няколко години, откритата друга част от крепостните стени – точно под пешеходната зона, беше засипана обратно с пръст и сега само табела показва, че там има важна находка, за югозападната порта има планове да остане постоянно експонирана на открито.

Югозападната порта на Одесос

Петрич кале

Намиращата се над варненското село Разделна крепост „Петрич кале“ е построена от византийците през V – VI век и продължава да функционира чак и след края на Второто българско царство. Унищожена е по време на кръстоносния поход на Владислав III Варненчик през 1444г. В наши дни все още се проучва, като крепостта Петрич кале е най-вече известна с каменните стъпала, изсечени в процеп между скалите. Повече информация и снимки можете да видите тук.

Петрич кале - проход

Марцианопол

Важният римски град Марцианопол – днес Девня, е известен на любителите на културния туризъм с Музея на мозайките – той е построен върху  голяма римска вила, а нейните останки са експонирани на място. На няколкостотин метра от останките на римската вила и музея се намира и амфитеатърът на Марцианопол. Там в края на месец юни се провежда страхотният фестивал  „Марцианопол – животът в Древния град“, който посетихме тази година.

Марцианопол

Римска крепост „Калето“ – Берковица

В средата на месец август 2019 г. посетихме град Берковица – главно заради изкачването ни на връх Ком. Но използвахме времето си в града да посетим и забележителностите му, сред които е и римската крепост „Калето“, разположена над днешния град. Днес от крепостта е останало съвсем малко – част от стените и основите на някои сгради, които за съжаление бяха доста обрасли с растителност.

Римска крепост Калето в Берковица

Палеокастро

Палеокастро се намира в планината Сакар, между Тополовград и село Хлябово. Представлява тракийско светилище с издълбани множество соларни дискове, обърнати по посока изгряващото слънце – на изток. Естествената защита на острите скали е използвана за построяването на крепост, използваща максимално скалите за защита. Тя е функционирала чак до Средновековието. До крепостта се стига по маркирана пътека за около 30 минути. Ще напишем и статия с подробни указания и повече информация за Палеокастро.

Крепост Палеокастро

Крепост „Свети дух“

Римската крепост „Свети дух“ се намира на хълм в курорта Минерални бани в близост до Хасково. Като площ не е голяма, което предполага, че е използвана за подслон на гарнизона и в нея е имало малко население. Има 1 главна порта и 2 по-малки, 4 отбранителни кули, а стените днес са реставрирани до височина около 3-4 метра. Първоначално се е наричала Топлицос , а наименованието „Свети дух“ приема по-късно заради изградения в нея параклис.

Крепост Свети дух в Минерални бани

Крепост „Копсис“ (Аневско кале)

Разположената високо в Балкана над Сопот крепост „Копсис“, известна и като Аневско кале, е много добре запазена – трудното ѝ достигане, свързано с 30-минутно изкачване, е причината днес да има 12-метрови кули и голяма част от крепостните стени.  А гледката от крепостта над цялата Стремска долина, гледката! ? Прочетете тук как да стигнете до крепостта.

Крепост Копсис - Аневско кале

Крепост „Состра“

През месец август, пътувайки към Копривщица, за да изкачим връх Богдан, минахме пътьом и през намиращата се близо до Троян римска пътна станция „Состра“, която е охранявала пътя „Виа Траяна“. Тя е доста добре запазена, на места и частично реставрирана. Прочетете повече за Состра тук.

Крепост Состра

Очаквайте скоро и втората част от списъка с посетените от нас български крепости! 🙂

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)