Крепостите в България, които посетихме през 2019 г. (част 2) - По пътеките на България

Крепостите в България, които посетихме през 2019 г. (част 2)

Продължаваме с част 2 от списъка на крепостите в България, които посетихме през 2019 г. За някои от тях, ако не знаете предварително – няма да познаете, че някога са били крепости.

Вижте тук част 1 от списъка ни от посетени крепости за 2019 г.

Градът на слънцето – с. Ангел войвода

Древното тракийско светилище и крепост, известни като Градът на Слънцето, се намират над село Ангел Войвода в Източните Родопи. Градът на Слънцето стана известен през последните няколко години. Там първоначално е имало тракийско светилище, а по-късно е изградена и раннохристиянска църква през IV – V век. Днес може да видите останките от църквата, уникалните трапецоводни ниши, които се срещат и на други места в Родопите, а на най-високата точка има изсечен саркофаг в скалите, до който водят 7 каменни стъпала. Можете да видите и множество части от керамични съдове, както и пещта, където са се изработвали.

Градът на Слънцето до с. Ангел войвода Градът на Слънцето до с. Ангел войвода

Крепост и светилище „Гарваница“ над с. Долно Брястово

Отново близо до Минерални бани – на 3 км,  над село Долно Брястово, се намира тракийското светилище „Гарваница“, където е имало и укрепено тракийско селище. Използвайки защитеността на възвишението и наличието на множество скали, траките създали цял култов скален комплекс – днес на „Гарваница“ и в подножието му може да видите кромлехи, менхири, изсечени в скалите шарапани, соларни кръгове, щерни.

Крепост Гарваница до Долно Брястово

Крепост на връх „Голямо градище“ в Източните Родопи

Останките на тракийската крепост на връх Голямо градище (555 метра) се намират на около 2 км по права линия от Гарваница. Докато посещавахме Гарваница видяхме в интернет, че и на съседния връх Голямо градище е имало крепост и решихме да го изкачим. Достигането до самия връх беше изпитание, понеже пътеката се губеше в гъстата растителност в края на април месец, но успяхме да намерим останките. Видяхме множество камъни от крепостната стена, разпиляни на голяма площ, както и естествени скални образувания, които са използвани за защита.

Крепост на връх Голямо градище в Източните Родопи

„Голямо градище“ в Странджа

На най-високия връх в българска част на планината Странджа- „Голямо градище“ (709 метра), има останки от тракийска крепост, изградена от камъни без спойка. Върхът и крепостта са съвсем близо до българо-турската граница. Днес от крепостта е останало съвсем малко, но все пак можете да видите къде са били крепостните стени.

Крепост на връх Голямо градище в Странджа

Крепост на връх „Коджа Кая“

През месец юли 2019 г. направихме еднодневен преход в Източна Стара планина и изкачихме т.н. Три Каи – това са върховете Коджа Кая, Орта Кая и Уч Кая. Маршрутът започва от село Билка и е сравнително лесен – върховете не са високи, но от тях се разкрива страхотна гледка. В миналото, на връх Коджа Кая е имало малка крепост поради доминиращото положение на върха над околността и добрата видимост от него. Днес по нищо не може да познаете, че е имало укрепление – от него не е запазено нищо.

Връх Коджа кая

Царевец

Излишно е да пишем информация за столицата на Второто българско царство 🙂 Използвахме края на юли месец да посетим Велико Търново, за да видим църквите от Второто българско царство в подножието на Царевец, вдъхновени от тази статия на фотографа Андрей Андреев. Разбира се, отделихме време и на самата крепост, която сме виждали десетки пъти, но никога не ни омръзва. Все пак Велико Търново е роден град на женската част от екипа 😀

Крепост Царевец

Филипопол

Културната столица на Европа за 2019 г., по случайност и роден град на мъжката част от екипа на сайта ни, е град с хилядолетна история и запазени крепостни стени от тракийците (на хълма „Небет тепе“), както и стени от гърци, римляни и османци, които могат да се видят и днес в Стария град, в уникално съчетание с възрожденски къщи. Малко след това посетихме и близката Перущица.

Филипопол

Месамбрия/Месемврия

За пореден път се насладихме на хилядолетния Несебър в началото на месец септември. Останките на десетки антични и средновековни църкви, част от крепостните стени и кули, в допълнение със страхотните несебърски къщи, превръщат Несебър в един от любимите ни градове.

Крепостните стени на Месемврия

Хелис

Столицата на тракийското племе гети е част от археологическия резерват „Сборяново“, намиращ се между селата Свещари и Малък Поровец, включващ останки от различни епохи. Некрополът на Хелис включва и прочутата Свещарска гробница – част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, а част от крепостните стени на Хелис, запазени до днешни дни с височина около 1.5 метра, се намират до пътя между Свещари и хижа „Ахинора“. Ние съчетахме посещението до Свещари с разглеждане на Демир баба теке и забележителностите в Разград.

Крепостните стени на Хелис

Самуиловата крепост в Охрид

Понеже статията е за български крепости – няма как да не споменем и крепостта на българския цар Самуил в Охрид. Посещаваме я за втори път – първият път беше през 2016 г., а тази година я посетихме през юли месец. Самуил неслучайно избира Охрид за столица на България – тук има крепост още от Римската империя, която той разширява и укрепва, докато води епичен сблъсък с Византия в края на X – началото на XI век. Днес крепостта е изцяло възстановена и обновена и от нея се виждат Охрид и Охридското езеро.

Самуиловата крепост в Охрид

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)