"Пропада" - тракийският некропол край Малко Търново - По пътеките на България

„Пропада“ – тракийският некропол край Малко Търново

Само на 3 км. от Малко Търново – в местността „Пропада“, се намира уникален тракийски некропол. „Пропада“ е наситена с могили (близо 50 разкрити), под които са разкрити скални (цистови) гробове, а до днешно време са сравнително добре запазени и 3 по-големи гробници. Те са разположени от двете страни на стар античен път, сред тишината и спокойствието на Странджа планина. Проучването им започва през 1979г., а 2 от гробниците са открити чак през 2001г.

Тръгвайки по стария път сред  гората, първо се появяват цистовите гробове от двете страни на пътя.

  • Пропада - цистов гроб

В края на пътя се намира уникална по конструкция тракийска гробница от  периода V-III в. пр. н. е.  с шатрова конструкция. Тя се образува от тригълни блокове, които стесняват погребалната камера във височина. Гробницата е била ограбена още от древността, но разрушените части от са намерени до нея и тя е била частично възстановена.

Пропада - гробница

Малко преди тракийската гробница, се намират 2 други гробници от по-късен период – от римската епоха (II-III век). Първата е мраморна и се състои от дромос (коридор) и правоъгълна погребална камера.

Пропада - гробница

Другата гробница е по-малко запазена и от нея са останали стените малко над нивото на земята и част от входа.

Местност Пропада - гробница

Как се стига до „Пропада“

Първо трябва да стигнете гр. Малко Търново. От града водят 2 пътя в посока ГКПП „Малко Търново“ – трябва да тръгнете по пътя, който e очертаният със сиво на картата:

Маршрут до Пропада от Малко Търново

Малко след Малко Търново е и отбивката  – има кафява табела с надпис „Тракийски гробници“ вдясно по по-малък път, по който след около 1.5 км ще стигнете до табели с информация за „Пропада“, където можете да оставите колата си. След това се минава по дървено мостче над реката и се продължава по пътека в гората, а покрай нея започват да се появяват и цистови гробове. Пътеката свършва с тракийска гробница, която е зад метална ограда.

 

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)