"Св. Богородица"- манастирът на княз Борис I край Варна - По пътеките на България

„Св. Богородица“- манастирът на княз Борис I край Варна

„Св. Богородица“ е бил един от големите манастирски комплекси не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Пoстроен е в края на IX век в местността „Караач теке“ и съществувал до началото на XI век. Самият княз Борис I е бил ктитор на манастира – намерен е негов оловен печат на мястото. Кръстен е „Св. Богородица“ – закрилница на Борисовата династия. Намереният печат на цар Петър подсказва, че той е бил действащ до XI век. В него се е развивала огромна книжовна дейност. Манастирът е бил най-големият извънстоличен духовен център. В него са били вложени огромни средства – за това свидетелстват  украсата и големият скрипториум, развивал мащабна книжовна дейност.

  • Манастирът на княз Борис I край Варна

Манастирът е открит от Карел Шкорпил в началото на XX век. Той пръв започва проучването на манастира, а то продължава дълги години – чак до наши дни. Част от сградите попадат в части имоти наоколо и не са проучени. За съжаление, на мястото има доста боклуци, дори и следи от палене на огън. Надяваме се мястото да се популяризира, защото е уникално и се намира съвсем близо до града.

Пътят до манастира е добре обозначен с табели. Ако сте с кола, трябва да тръгнете по ул. „Прилеп“ в посока с. Каменар. Ще видите табели за църквата „Св. Марина“ и манастира за отбивката вляво. След около няколкостотин метра през вилната зона се стига до красивата нова църква „Св. Марина“, където можете да оставите колата си. След това пътят става черен. Преди едно малко мостче свивате наляво, продължавате още 200 метра и ще стигнете манастира.
Има и друг вариант – тръгва се от кв. „Възраждане“ – от бул. „Трети март“. Този път е само пешеходен. Минава се отново през вилна зона, като последните 200 метра са тясна 1-метрова пътечка между дворовете. Ако напишете „Караач теке“ в Google Maps, навигацията ще Ви отведе точно до мястото. Реално манастирът е съвсем близо до града – на 10 минути пеша от бул. „Трети март“. Можете да се насладите на ето тази панорама към Морската ни столица!

Друг подобен голям обект е манастирът до с.Равна – той е от същата епоха, развивал е книжовна дейност и свързан с княз Борис I и цар Симеон Велики. Намира се на около 1 час с кола от Варна.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)