Изкачване на връх Миджур (2169м.) - По пътеките на България

Изкачване на връх Миджур (2169м.)

Високият 2169 метра връх Миджур се намира точно на границата между България и Сърбия и е най-високият връх в Чипровския дял на Стара планина. Изкачването му стана съвсем непланирано – бяхме в Чипровци за няколко дена, а преди бяхме чували за върха, защото няколко наши приятели го бяха качвали по време на състезанието по бягане Ultra trail Stara Planina. Поразпитахме няколко местни за маршрута за изкачването му и потеглихме в една събота.

ВАЖНО! Върхът се намира на границата между България и Сърбия и е препоръчително да уведомите няколко дена по-рано граничните власти – подавате заявление в някой граничен пункт по избор.

Маршрутът за изкачването на връх Миджур тръгва от хижа Миджур. Тя се намира на 7 километра от с. Горни Лом – когато стигнете селото, продължавате към оръжейния завод, подминавате го, а пътят след това от асфалтов става с чакъл. Можете да оставите колата близо до хижата, а ако тя е по-висока – можете да продължите още около 2 километра по-нагоре, където има малка поляна с беседки.

Изкачване на връх Миджур от хижа Миджур
Началото на маршрута – чакълеста път

Хижа Миджур се намира на 812 метра надморска височина, а връх Миджур е на 2168 метра – ще трябва да преодолеете денивелация от над 1300 метра, но маршрутът към върха не е тежък. Първата част от него след тръгването от хижата е черен път с чакъл, който продължава около 2 километра. Пътят свършва на една поляна, където има беседки.

Начало на изкачването на връх Миджур

От нея започва и първото сериозно изкачване, което продължава около 30 минути. По пътеката има парапет и стъпала и е в гората, като постепенно тя започва да оредява и щом стигнете няколко беседки (ще останат вдясно от Вас). След тях започва пътека с дребни камъни и лек наклон. Около нея растат доста боровинки, при това големи 🙂 Пътят продължава и постепенно завива надясно, за да заобиколи билото и да се насочи към по-ниската му част.

Изкачване на връх Миджур

Изкачване на връх Миджур - към билото
Пътеката, която заобикаля и излиза в ниската част на билото

В един момент, точно когато пътят свършва, ще видите и първите гранични пирамиди – там трябва да направите ляв завой на почти 180 градуса и следвайки пирамидите, да изкачите последните 400 метра.

Гранична пирамида преди връх Миджур

Изкачването става по пътека, по която ще направите няколко по-големи изкачвания, които се редуват с равни участъци.

Гранична пирамида на връх Миджур
Началото на финалното 400-метрово изкачване

От граничари около върха нямаше и следа, но за сметка на това имаше десетина сръбски туристи. На самата пирамида на върха има завързани всевъможни предмети – части от шишета, малки флагчета, скъсана обувка, дори и куфар. Попаднахме и на капачка от фотоапарат 😀 Явно е някаква сръбска традиция да оставят предмети на върха.

Връх Миджур

Връх Миджур

Гледката от Миджур е невероятна, като в далечината ще видите и с. Горни Лом. Цялото изкачване на върха от тръгването от хижата отнема между 3 – 3.5 часа.

Изглед от връх Миджур към Горни Лом

Гледката от връх Миджур

На слизане от връх Миджур, в далечината ще видите и връх Оба (2033 метра) – най-западният български старопланински двухилядник.

Обов Връх

 

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)