Възрожденска Елена и Христовският водопад - По пътеките на България

Възрожденска Елена и Христовският водопад

Будният възрожденски град Елена отдавна беше в списъка ни от дестинации за посещение и в края на април месец най-после ни се отдаде възможност да го посетим. Решихме да го комбинираме и с посещение на близкия Христовски водопад. За да стигнете до Елена, трябва да ползвате или автомобил, или автобус.

Изглед от гр. Елена

До 2002 г. е имало и влак от Горна Оряховица до Елена, но той вече не се движи. Днес има автобуси от Велико Търново и Горна Оряховица. Ако идвате с автомобил от Северна България – по главния път София – Варна, близо до гр. Лясковец, има отклонение за Елена. От Южна България можете от Автомагистрала „Тракия“ през Сливен и Стара река или на отклонението на Автомагистралата за Нова Загора. Ако пък се движите по Подбалканският път – трябва да се отклоните за Твърдица.

Нашето пътешествие започна с Христовският водопад. Тръгвайки от Елена за с. Руховци, малко след селото има отбивка за водопада. До самия водопад има около 5-10 минути ходене пеша по доста равна и широка пътека. Добре е да имате обувки с грайфер, защото коритото на река Мийковска е каменисто и за да слезете под водопада, има леко спускане.

Христовски водопад

Макар Христовският водопад да не е особено висок – 9 метра, той е доста широк и образува и още няколко малки водопадчета. Реката не е много пълноводна и можете да се качите и горе, точно до самия ръб, гледайки как водата пада надолу.

Обиколката ни в гр. Елена започна с най-старата възроженска къща в България (според писмени източници) – това е родната къща на Иларион Макариополски, виден деец на борбата на българите за независима българска църква по време на Възраждането.

Родната къща на Иларион Макариополски в Елена

Къщата е от началото на XVIII век (1710г.), строена е на три етапа и е доста обширна – на горния етаж са били жилищните помещения, които са доста широки, има големи чардаци и високи стрехи. В приземния етаж на къщата са разположени изби, складове и други стопански помещения. На двора има и паметник на Иларион Макариополски.

Паметник на Иларион Макариополски

В къщата са пресъздадени жилищните стаи и животът на богато еленско семейство от епохата на Възраждането. В една от стаите има изложени възрожденски икони.

Икони в къща музей Иларион Макариополски

Родната къща на Иларион Макариополски в Елена

Родната къща на Иларион Макариополски в Елена

В къщата са родени още братът на Иларион – книжовникът Никола Михайловски, и синът на Никола – Стоян Михайловски, виден баснописец. Тръгвайки от къщата на Иларион Макариополски, посетихме църквата „Рождество на Пресвета Богородица“. През 1812г. на нейно място е имало параклис, който през 1859г. изгорял при пожар. През 1865 г. била завършена новата каменна църква от майстор Кольо Петков от Трявна – ученик на прочутия Колю Фичето.

Храм Рождение на Пресвета Богородица в Елена

Наблизо се намират Разсукановите къщи – 5 напълно еднакви къщи, построени долепени една от друга. Построени са в края на XVIII – началото на XIX век от хаджи Димитър Разсуканов за него и четиримата му сина, като къщите имат общ покрив, а фасадите им следват кривината на улицата.

Разсукановите къщи

На главната улица в гр. Елена – „Илрион Макариополски“, се намира къщата на Юрдан Хаджипетков. Тя се различава на външен от повечето еленски къщи. Строена е малко след Освобождението върху основите на по-стара къща.

Къщата на Йордан Хаджипетков

В двора ѝ се намира бащината къща на Юрдан, където е роден големият български поет Петко Тодоров – едноетажна откъм улицата и двуетажна откъм реката.

Къщата на поета Петко Тодоров

По-голямата част от запазените стари къщи в гр. Елена се намират в частта от града, където се намира комплекс Даскалоливницата. Комплексът включва 2 църкви, Камбуровият хан и първото класно училище в България от 1843г., основано от Иван Момчилов. Петко Славейков го нарича „Даскалоливница“, защото в него се „отливали“ учители, които след това започват да преподават и да разпространяват знание и култура из българските земи.

Даскалоливницата гр. Елена

Над 100 учители, учили тук, преподават в близо 120 селища след завършването си. Учили в Даскалоливницата са Никола Козлев, Драган Цанков, доктор Иван Касабов, Тодор Шишков, Никола и Георги Живкови, Иван Кършовски, Стоян Робовски, Сава Катрафилов, Стефан Бобчев, Добри Войников, Добри Чинтулов.

Експозиция в Даскалоливницата

Експозицията в Даскалоливницата представя историята на гр. Елена и десетките възрожденци, родени в града – революционери, учители, книжовници, писатели, поети, духовници, с важна роля в българската история и култура. Малко са градовете в България, които могат да се похвалят с толкова много бележити българи.

Експозиция в Даскалоливницата

В комплекса, разположени една срещу друга, се намират 2 стари църкви – „Свети Никола“ и “Успение на Пресвета Богородица”. Любопитен факт е, че по време на Възраждането са наричали Елена „Българският Витлеем“ поради наличието на цели 3 църкви в града.

Църкви в Елена

Църквата „Свети Никола“ (вляво на снимката) е съществувала от Късното Средновековие – сведения за нея има от началото на XVI век.  През 1800г. Елена е нападната от разбойниците-кърджалии, които изгорили църквата, а с нея били унищожени и уникалните книги, съхранявани векове наред там. Възстановена е само за 40 дни, като е частично вкопана в земята, за да не дразни турците с височината си. На външен вид изглежда като крепост – с дебели стени и малки прозорци с решетки. В момента могат да се видят уникалните ѝ стенописи, които са на няколко века, но въпреки това впечатляват с яркостта на цветовете си – макар никога да не са били реставрирани (само са почиствани).

снимка: http://katrafilovatakushta.eu

Църквата “Успение на Пресвета Богородица” (вдясно на снимката) е трикорабна базилика като архитуктерен план. Завършена е през 1838 г. За градежа ѝ са използвани камъни от близката крепост, която днес не съществува. Църквата е внушителна и е изключителен шедьовър от епохата на Възраждането, като до Освобождението е най-голямата църква в Северна България.  Близо до нея е камбанарията ѝ, построена през 1912 г.

Църкви в Елена

Друг обект от комплекс „Даскалоливницата“ е Камбуровият хан. Строен е през първата половина на XIX век от Стоян Камбура – буден еленчанин и член на местния революционен комитет. В стаите можете да видите етнографска експозиция и предмети, показващи многобройните занаяти в гр. Елена от Възраждането.

Камбуровият хан

Камбуровият хан

Съвсем близо до Даскалоливницата се намира Часовниковата кула, изградена през 1812 г. Състои се от три части: каменна основа с височина 12.5 метра; бяла осемстенна призма; камбаната и покривът над нея.

Часовниковата кула в Елена

Старата част на Елена

От другата страна на Даскалоливницата се намира къщата на братя Кършовски – това са Иван, Йордан, Сава, Кръстьо и Антон, както и  двете им сестри Андоничка и Мария. Иван Кършовски е бил учител, участник в Първата и Втората български легии и в четата на Панайот Хитов, съратник на Васил Левски.  Йордан Кършовски също е бил учител, участва в Ботевата чета, по време на Сръбско-българската война се сражава като доброволец.  Сава е бил учител и председател на Еленския революционен комитет. След Освобождението издава първата мемоарна книга  посветена на Васил Левски. Кръстьо Кършовски заедно с брат си Иван участва в четата на Панайот Хитов, иска да премина в България и с Ботевата чета, но не успява. Петият брат – Антон, е националреволюционер и участник в Сръбско-българската война.

Къщата на братя Кършовски
Къщата на братя Кършовски

Точно срещу къщата на братя Кършовски се намира Попниколовата къща – триетажна постройка, строена през първата половина на XIX век. Петко Попниколов Попстоянов е виден инженер и общественик, участник в Руско-турската освободителна война, пръв директор на БДЖ след Освобождението. На първия етаж от къщата се намира Музей по палеонтология.

Попниколовата къща е Елена

Поради богатата си история, Елена изобилства от паметници на видни еленчани. Повечето от тях се намират около главната улица на града – „Иларион Макариполоски“.

Поп Дойно Граматик - паметник
Паметник на Поп Дойно Граматик
Паметник на Стоян Михайловски в Елена
Паметник на Стоян Михайловски
Паметник на възрожденците в Елена
Паметник на възрожденците

Град Елена е задължителна дестинация за всеки българин. Тук можете да се върнете в епохата на Възраждането и да се запознаете с живота на десетки бележити българи, а като бонус – да опитате от прочутия еленски бут и вкусните млечни продукти от района.

One thought on “Възрожденска Елена и Христовският водопад

  • август 9, 2018 в 1:33 pm
    Permalink

    Град Елена ми е мил като роден град.Не само като люлка на революционност,а като един чист балкански град.Влюбих се в него когато събирах материали за написването на книгата“Полъх над Тракия“- отразяваща живота и дейността на поп Сава Георгиев Катрафилов. Идвал съм в градчето няколко пъти.Очарован съм от живеещите в него хора. Възползвам се от случая за да ви поздравя мили Еленчани!

Коментарите са затворени.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)