Батак - забележителният символ на героичния български дух от 1876г. - По пътеките на България

Батак – забележителният символ на героичния български дух от 1876г.

Батак е задължителна дестинация за всеки българин! Малкото родопско градче още пази спомена за събитията от май месец 1876г. – саможертвата на жителите на Батак по време въстанието, кървавите и смразяващи кланета и отзвукът от тях, довели до Руско-турската освободителна война.

Посетихме Батак в един облачен и мрачен августовски ден. По-голямата част от забележителностите в Батак се намират около централния площад на града, което прави разглеждането на града сравнително бързо.

1. Църквата „Св. Неделя“

Църквата, в която се разиграва смразяващо клане през 1876г., е построена през 1813г. от майстори от костурско. Изградена е изцяло от камък, тя е последно убежище на близо 2000 души по време на Априлското въстание, които се крият 3 дни вътре, след което са брутално изклани от турците.

Вътре в църквата, атмосферата е смразяваща – никой от посетителите не говори, загледани в все още личащата си кръв на една от колоните, в изкопания от майките кладенец, в следите от куршуми по стените…В църквата са изложени костите на няколкостотин от загиналите батачани. Църквата „Св. Неделя“ е е може би най-точното място в България, където можете да усетите духа на българите от Възраждането – онези, които не се премириха с чуждата власт и жертваха себе си и семействата си, за да може ние днес да сме свободни. Поклон и винаги помнете Батак!

  • Църква "Света Неделя" в Батак

2. Исторически музей – Батак

Музеят е създаден през 1956г. В сградата на музея е представена историята на Батак и района, развитието на града през вековете. Най-голямо внимание е обърнато на Априлското въстание и участниците от Батак  него. Последният етаж е посветен на т.н. „антифашистка“ съпротива по време на Втората световна война. Освен екпозицията, помещаваща се в сграда на централния площад на Батак, част от музея са и Балиновата къща – тя е Етнографски музей и можете да я разгледате с билета от Историческия музей, както и Шаровата къща.

Исторически музей Батак

3. Балиновата къща

Къщата е построена около 1895г. и в нея е живял Трендафил Балинов – местен комунистически деец. Къщата днес е превърната в Етнгорафски музей. В него можете да разгледате традиционните за Батак занаяти, традиции и обичаи, предмети от труда и ежедневието.

Балиновата къща в Батак

4. Шаровата къща

Шаровата къща също е част от Историческия музей на града. В къщата се помещават музейната изложба „Борис Шаров“, както и временни експозиции.

Шаровата къща в Батак

5. Църквата „Свето Успение Богородично“

Строежът на църквата започва през 1912г., за да може Батак отново да има действащ храм – в старата църква „Света Неделя“ не са се извършвали богослужения след Освобождението.  Намира се в центъра на гр. Батак, срещу Историческия музей.

Църква "Успение Богородично" в Батак

6. Паметникът на Априлци

Мемориалът с име „Априлци и Антонивановци“ се намира на хълм над града. До него водят няколкостотин стъпала, водещи до страхотна гледка над Батак. Паметникът е в чест на загиналите в Априлското въстание и партизаните от отряд „Антон Иванов“ по време на Втората световна война. Състои се от 3 мраморни стълба с човешки фигури на тях и надпис „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“

Мемориал Априлци в Батак

7. Параклис „Св. Василий Велики“

Намира се в подножието на паметникa „Aприлци“. До параклиса се издигаголям кръст, видим от голяма част от гр. Батак. В границите на града и съвсем близо до него има над 10 параклиса, част от които са построени през основите на по-стари църкви.

Параклис "Свети Василий Велики" в Батак

8. Самолетът L-29

В Батак има традиция всеки набор от жителите на града да подарява нещо – чешма, параклис, паметник. Набор 1949 решават да подарят на града чешки военен самолет L-29, който от 1999г. стои на 3 пилона в близост до църквата „Свето Успение Богородично“,

Самолет Батак

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)