Перущица - забележителности от Античността до Възраждането - По пътеките на България

Перущица – забележителности от Античността до Възраждането

Перущица – градът, известен с важната си роля в Априлското въстание, се намира в полите на Родопите. Подобно на други градове, разположени в Родопите – Брацигово и Батак, събира в себе си забележителности от Възраждането, а голяма част от обектите са свързани с участието на Перущица в Априлското въстание.

Как се стига до Перущица

Ако сте с кола – идвайки от автомагистрала „Тракия“, между Пазарджик и Пловдив хващате отбивката за Цалапица и след преминаване през Стамболийски и Йоаким Груево – стигате до Перущица. Можете и от двата областни града да дойдете, без да минавате през автомагистралата, ако преди това сте разглеждали някой от тях. Ако нямате кола – най-удобно е да стигнете до Пловдив, откъдето от автогара „Юг“ има доста на често автобуси до Перущица (маршрутът е Пловдив – Перущица – Кричим).

Нашата обиколка из забележителностите на Перущица започна с намиращата се малко преди града Червена църква.

Червената църква в Перущица

Църквата „Света Богородица“, по-известна като Червената църква, е сред най-забележителните раннохристиянски църкви, изградени в българските земи. Датирана е от IV-VI век. Малко преди да влезете в Перущица, имa отбивка вляво за църквата с табели. Там можете да оставите колата си, след което трябва да повървите около 10 минути по алея, стигаща до посетителски център и до самата църква. Тя е била с размери 32 х 29 метра, с формата на четирилистник.

  • Червената църква Перущица

Това, което прави Червената църква уникална е фактът, че е единствената църква, при която олтарът първоначално е бил ориентиран на север. Църквата впечатлява и със стенописите си, част от които все още могат да се видят на нея, а друга част се съхраняват в Историческия музей в Перущица и в Националния исторически музей в София. След първоначалното ѝ издигане, е имало 2 големи преустройства – през VI век и XI век. В този си вид, църквата оцелява до XIII век. През последните години е извършен мащабен проект за консервация и частична реставрация на Червената църква.

Исторически музей Перущица

В централната част на града се намира обновеният Исторически музей на Перущица. Музеят е сравнително малък – разположен е на един етаж, но експозицията му е доста интересна и представя богатата история на  Перущица и района около града, като акцентите са върху Античност, Средновековие и Възраждане. От музея можете да си купите и обходен билет за 7лв, с който да посетите и следващите 2 обекта, разположени до музея – църквата „Св. Архангел Михаил“, станала свидетел на трагични събития по време на Априлското въстание, и Дановото училище.

Исторически музей Перущица

Църквата „Св. Архангел Михаил“

Това е по-новата църква в града – построена е през 1847-1849г. поради това, че тогавашната църква в Перущица – „Св. Атанасий“ (намираща се на няколкостотин метра от „Св. Архангел Михаил“) тогава се намирала в края на града, а перущенци искали да имат храм, разположен в централната част на самия град. Осветена е на 8 ноември 1849г. –  навръх Архангеловден. В нея е имало икони, рисувани от прочутия Станислав Доспевски.

Църква "Св. Архангел Михаил" Перущица

Църквата „Св. Архангел Михаил“ е последното убежище на въстаналите жители на Перущица по време на Априлското въстание. На 24-ти април, Перущица въстава. Първият бой се води на 28-ми април, акто турците дават тежки жертви – близо 200 оттях падат на бойното поле. От Пловдив пристига и редовна турска войска. Боят продължава и през следвашите 2 дни, като водачът на въстанието в Перущица – Петър Бонев, е убит. Постепенно въстаниците са изтласкани, като водачите Спас Гинов, Кочо Честименски и още някокостотин души – въстаници, жени и деца, се укриват в храма. Той е обстрелван от турците и покривът му рухва, убивайки голяма част от укриващите се. Боят и обстрелването продължават и през следващите дни. На 2-ри май, славната отбрана на Перущица приключва – оцелелите въстаници, следвайки примера на Спас Гинев и Кочо Честименски, убиват жените и децата си, след което се самоубиват, за да не попаднат в ръцете на врага. В днешно време, църквата не е действаща, а саркофагът с костите на жертвите напомня за славните и същевременно трагични дни на 1876г.

Църква "Св. Архангел Михаил" Перущица

Дановото училище

Роденият в Клисура възрожденец Христо Данов е първия тучител на издигнатото през 1850г. училище, когато е едва 21 години. Училището тогава се е наричало „Св. св. Кирил и Методий“ и в него са се обучавали по взаимоучителната методика. За 3 годни, докато пребивава в Перущица, Христо Данов обучава стотици деца и възрастни, част от които след години стават важна част от църковно-националната борба и националноосвободителното движение.

Дановото училище в Перущица

Сградата е двуетажна, архитектурният ѝ стил е повлиян от Ориента. Поради обстрела на съседната на училището църква „Св. Архангел Михаил“ по време на АПрилскот въстание, засегнато е и Дановото училище, но то оцелява поради здравата си конструкция. След потушаване на въстание, Лейди Странгфорд го ремонтира и го превръща в болница. Поради това, то е било варосано отвън и чак през 1969г. придобива оригиналния си вид. Дановото училище е реставрирано и обновено по европроект и в момента е придобило пълния си блясък отпреди 160 години. В него се помещават картинна галерия, възстановка на възрожденска класна стая и доста интересни снимки от миналото на Перущица.

Перущица Дановото училище

Църквата „Св. Атанасий“

Старата църква в Перущица се намира на около 300 метра от църквата „Св. Архангел Михаил“ и се вижда от нея. Първоначално е била изградена през XV – XVI век. В края на XVII век е била опожарена по време на кърджалийско нападение. През 1868г. е възстановена. Поради това, че е разположена на високо място, по време на Априлското въстание е избрана за бойна позиция. По време на въстанието е опожарена и разрушена.

Църква "Св. Атанасий" в Перущица

Паметник на Петър Бонев

Лобното място на Петър Бонев – предводителят на въстанието в Перущица, е увековечено с паметник на революционера. Петър Бонев е роден през 1837г. в Перущица, по-късно учи в Белград, където се включва в Първата българска легия. След това е учител в родния си град и в Пазарджик. Председателства Перущенския революционен комитет. Загива на 30-ти април, по време на сраженията в Перущица.

Паметник на Петър Бонев в Перущица

Паметникът на трите поколения

Паметникът се намира на възвишение над града, до него се стига по асфалтов път, а ако сте пеша – можете да съкратите пътя, като след излизане от града хванете пътеката вдясно от пътя. Паметникът на трите поколения е изграден през 1976г., по случай 100-годишнината от Априлското въстание. Освен героите от 1976г., останалите 2 поколения, почитани с паметника, са участниците в Септемврийското въстание от 1923г. и участниците в Деветосептемврийския преврат.  На най-високото място на паметника виси камбана, а три групи скулптури на въстаници са разположени стъпаловидно. Стълби водят до подземие , в което има символичен каменен саркофаг  памет на загиналите. За съжаление, паметникът е в много лошо състояние, а подземието е с боклуци и графити.

Паметник на трите поколения - Перущица

Паметникът на убитите парламентьори

На метри от Паметника на трите поколения се намира паметникът на Рангел Арчиев, Мито Попов и Стамен Кърмов. Те са изпратени от въстаниците да преговарят с турците на 1-ви май, но са убити.

Паметник на убитите парламентьори - Перущица

Параклис „Св. Преподобна Петка“

Изграден е през 2000г. – на мястото, където преди е имало параклис в пещера в скалите. За да стигнете до него – преди да завиете наляво, следвайки табелите за Паметника на трите поколения – продължавате направо по улицата и в нейния край ще видите параклиса.

Параклис "Св. Петка" в Перущица

Стари къщи в Перущица

Също както в Брацигово, и в Перущица има стари къщи, някои във възрожденски стил, а други – от началото на миналия век. Повечето от тях се намират, като тръгнете от Исторически музей в посока Паметника на трите поколения. Можете им се насладите в следващата галерия.

  • Перущица

Други забележителности

В радиус от 3-4 километа от града се намират останки от цели 4 крепости – Перестица, Пресечената могила, Калето и Свети Георги. Можете да видите и останките на среднoвековния манастир „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Жената от Исторически музей ни каза, че останките се откриват трудно, но може би някой друг път ще се опитаме да ги видим.

Перущице бедна, гнездо на герои,
слава! Вечна слава на чедата твои,
на твоята пепел и на твоя гроб,
дето храбро падна въстаналий роб!

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)