Крепост Состра близо до Троян - По пътеките на България

Крепост Состра близо до Троян

Римската крепост Состра, или по-точно – укрепен военен лагер (кастел), се намира на 10км. от гр. Троян. Состра е изградена в средата на II век – и по-точно около 147г., по времето на император Антонин Пий. Состра е част от 3-те укрепени пътни станции, изградени от римляните в района на  днешния град Троян, за да охраняват важния път Филипополис – Улпия Ескус, известен под името „Виа Траяна“.

Посетихме Состра през юли 2019г., когато на път към Копривщица, откъдето направихме изкачване на връх Богдан, минахме по пътя през Троян и Беклемето, а крепостта се намира точно до пътя и нямаше как да не спрем, за да я разгледаме.

  • Крепост Состра

В Состра е била настанена Втора Матиакска кохорта с численост около 500 – 1000 души. През 249г., крепостта и възникналото около нея селище са нападнати и опустошени от готите. Няколко години по-късно, Состра е възстановена и изградена по-мощна крепостна стена с две отбранителни кули, която можете да видите и днес, макар и частично възстановена.

Малко след като преминете през портата на Состра и влезете във вътрешността, ще трябва да пресече ЖП линията Ловеч – Троян, която преминава през крепостта 😀

Крепост Состра - ЖП релси

След ЖП линията се намират останките на щаба на военнната част, която е пазила Состра и римския път. За съжаление, бяха доста обрасли с треви.

Крепост Состра - сградата на щаба

А останките от „Виа Траяна“ – пътят, който крепостта е пазила, могат да се видят и днес – на метри пред портата на Состра. Своебразната антична магистрала е изградена от няколко слоя камъни и чакъл и е широка цели 7 метра.

Крепост Состра - римски път

В края на V век, при нашествие на хуните, Состра отново е завладяна и разрушена, с което приключва и нейната история в служба на Римската империя. През 1979г. започва проучването на крепостта, което продължава и през последните години. Намерени са любопитни находки като сребърни монети, пътна колона с надпис, постаменти за статуи.

Мястото, където е изградена Состра, е било избрано неслучайно – в района крепостта е имало тракийско селище на племето кробизи.

Как се стига до крепост Состра

Както вече написахме, крепостта е леснодостъпна – по пътя от Ловеч за Троян се намира село Ломец, а на пътя има табела, която обозначава черен път с дължина около 100 метра, водещ точно до Состра. Тук са и точните координати на отбивката.  Ако случайно го пропуснете – крепостта се вижда и от самия път и ще се ориентирате. Можете и да отидете с влак от Ловеч или Троян, който минава през самата крепост и спира на близката ЖП спирка Ломец.

 

 

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)