Величествените Белоградчишки скали и крепост - По пътеките на България

Величествените Белоградчишки скали и крепост

Посещението ни на уникалния природен феномен Белоградчишки скали се оказа най-дългото ни пътуване с влак – 10 часа от Варна до гара Орешец и след това още 12км. с такси до Белоградчик, но целият този път напълно си струваше усилията!

Белоградчишки скали

Уникалните Белоградчишки скали заемат около 50 кв. км. в ивица с дължина от 17 и широчина от 3 км. Преди 210 млн. години, районът се е издигнал под влияние на тектонски движения. По-късно е бил и дъно на море, а постепенното натрупване на утаените чакъл, пясък и глина създало огромните образувания, които под влиянието на водата са придобили уникалната си форма.

Белоградчишки скали

Най-високите скали са 200 метра, а погледнати от различни позиции и ъгли, можете да видите във формата има най-различни хора, животни и фигури. Разположени са в 3 основни групи, а най-близката до Белоградчик – тази, разположена непосредствено около града и крепостта, разкрива интересни фигури – Мадоната, Конникът, Метохът, Ученичката, Гъбите, Мечката, Монасите и др.

Белоградчишки скали

Белоградчишки скали

Разположена на стратегическо място между старопланинските проходи „Свети Никола“ и „Кадъ-боаз“, Белоградчишката крепост възниква през I-III век като малко укрепление, използващо максимално непристъпността на Белоградишките скали. Иван Срацимир оценява важното ѝ местоположение и я разширява и доукрепява – изградени са още две преградни стени между скалите, помощни сгради и висящи дървени мостове.

Белоградчишка крепост

За кратко, крепостта е унгарско владение от 1365г., но нашествениците са прогонени през 1369г. През 1396г. е превзета от османските нашественици и е частично разрушена. От средата на XIV век в нея е настанен малък гарнизон.

Белоградчишка крепост

В началото на XIX век е направено цялостно преустройство и преизграждане на крепостта от френски инженери. Освен преградните стени между скалите, са изградени и нови стени с височина от 12 метра и дебелина 2.5 метра, като по този начин се образуват 3 вътрешни двора. Преминаването в тях става през 3 здрави порти, изградени са и оръдейни амбразури и оръдейни площадки.

Белоградчишка крепост

Белоградчишка крепост

В дворовете на Белоградчишката крепост е имало леки постройки за живеене, стопански постройки и работилници. Изграден е бил и външен отбранителен пояс – ограда от вкопани дървени колове с камъни между тях. Крепостта е арена на героичното въстание в Северозападна България от 1850г. Няколко хиляди въстаници начело с Иван Кулин обсаждат крепостта и правят опит да я превземат, но са разбити от дошлите на помощ от Видин османски войски.

Белоградчишка крепост

През 1885г. под стените на крепостта са отблъснати успешно сръбските нашественици. През 1862г. на около 200 метра от стените на крепостта е изградено т.н. „Сюлейманово укрепление“, известно и като „Латинското кале“.

Латинското кале в Белоградчик

Латинското кале в Белоградчик

Представлява наблюдателна кула на върха на скала, с места за оръдия и стрелба. От Латинското кале се открива обширна гледка чак до сръбската граница. Преди е имало и стени и каменни стъпала, водещи до върха на площадката, но в днешни дни е оцеляла само тя.  Споделяме и тази снимка на залеза, който посрещнахме на върха на Латинското кале.

Латинското кале в Белоградчик

 

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)