Шуменската крепост - над 3000 години история - По пътеките на България

Шуменската крепост – над 3000 години история

Величествената Шуменска крепост се намира на около 3 километра над гр. Шумен, „кацнала“ на Шуменското плато и извисяваща се като страж над града.

Входът на Шуменската крепост

През ранножелязната епоха (ранен халщат) – XII-VIII в. пр. н. е., селището на това място е било неукрепено. Жилищата са били полувкопани. Керамичните съдове са характерни с известната „букел“ украса. По форма и украса те са аналогични на съдовете от Троя. От V до II в. пр. н. е. са живели траки от племето гети, които са изградили две каменни стени около селището си, образувайки вътрешна цитадела и външна крепост.

Шуменската крепост отвътре

Римската крепост през II – IV век е представлявала военен кастел, укрепен с крепостна стена и кули, които са били изградени върху разрушените от римляните тракийски стени. През ранновизантийската епоха (V и VI век), след нападенията на готите, крепостта била допълнително укрепена с монументални крепостни стени, с кръгли и петоъгълни кули и стълбища. През Първата българска държава, крепостта е силно укрепена военна твърдина, която влизала в системата от крепости, бранещи столиците Плиска и Преслав.

Жилища в Шуменската крепост

В началото на XI век е превзета от византийците, а малко по-късно, при нашествие на печенезите, е разрушена и по-късно възстановена. По време на Второто българско царство, Шуменската крепост е била силно укрепен голям средновековен град. Състоял се е от вътрешен и външен град, с ясно разграничено класово неравенство. Вътрешният град е бил укрепен с три крепостни стени, а външният – с една. Множеството археологически находки сочат, че в града са били упражнявани различни занаяти: грънчарство, металообработване, обработка на стъкло и кости, изработване на украшения, каменоделство.

Кулата на Шуменската крепост

Многото намерени български и чуждестранни средновековни монети свидетелстват за силно развит вътрешен и външен търговски обмен. На територията на вътрешната крепост на Средновековния Шумен е имало седем църкви, богато украсени с керамопластична украса, фрески и каменна резба, около които е имало некрополи. В брега под самата крепост се намират скални килии от голям скален манастир. От възстановената кула се открива невероятна гледка към съвременния град Шумен:

Изглед към Шумен от крепостта

От северната стена на крепостта също се открива гледка към град Шумен и околността:

Панорамна снимка към Шумен

През 1388 година, крепостта е превзета от Османската империя. При похода на Владислав III Варненчик в българските земи през 1444 година, крепостта е превзета след усилена съпротива и опожарена, което води до нейното изоставяне през следващите векове. Между 1957 и 1987 г. са проведени археологически разкопки, а на Вера Антонова дължим обстойното проучване на крепостта. Нейн паметник има малко след входа на крепостта.

Паметник на Вера Антонова в Шуменската крепост

За съжаление, до крепостта не ходи градски транспорт, а стигането до нея пеша е свързано с изкачване. Най-удобно е посещението с кола, но ако сте планирали посещение на Паметника „Създатели на Българската държава“ – ще Ви отнеме около 1 час да стигнете от него до крепостта пеша – има асфалтов път и маркиран маршрут през гората. Шуменската крепост е част от 100-те национални туристически обекта.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)