Клисура - бунтовният град на герои - По пътеките на България

Клисура – бунтовният град на герои

Колко пътища си изостaвяла, за да се намериш!
Колко сълзи си изплакала, за да запееш!
Колко често си умирала, за да родиш!
България – това си ти, Клисура!

Град Клисура

Клисура е един от онези градове, които жертват всичко за свободата си през славните дни на април 1876г. и изгарят, но са в основата на това днес да сме свободни и да се наричаме българи. Изпепелена и с разрушени над 800 къщи, Клисура възкръсва от пепелта и до днес продължава да е пазител на българищината.

Клисура се намира на леснодостъпно място – на 500 метра от Подбалканския път, има и ЖП гара. Нашата обиколка започна с паметника на Боримечката намиращ се над града. Известният Вазов герой романите „Под игото“ и „Нова земя“ е реална личност – Иван Танков от Клисура.
Паметник на Боримечката

Поради голямата си сила, той е избран да изнесе черешовата артилерия на позициите над града. Паметникът е издигнат през 1976г., по повод 100 години от Априлското въстание. Скултор е Методи Измирлиев.

Паметник на Боримечката - гр. Клисура

В самия град, обиколката ни започна с Историческия музей на града, разположен в красивата възпоменателната сграда „Читалище паметник-музей”, построена през 1926г. по повод 50 години от Априлското въстание.

Исторически музей Клисура

На два от етажите от Исторически музей – Клисура са представени историята на града, бележитите българи, родени в Клисура, героичните дни на Априлското въстание, занаятите, развиванив града през вековете. Сред най-ценните експонати е камбаната от църквата „Свети Никола“, която на 20 април 1876г. известява клисурци, че въстанието е избухнало.

Камбаната на свободата Клисура 1976

На приземния етаж в музея е разположена страхотна колекция от десетки картини, свързани с героите от Априлското въстание.

Исторически музей Клисура

Музеят е част от 100-те национални туристически обекта и задължително си купете от тях книгата „Пустите клисурци“ – само за 2лв. ще научите за историята на Клисура и героите, родени в града.

Срещу Историческия музей се намира една от малкото запазени къщи от миналото – това е Павурджиевата къща, възстановена след Априлското въстание.

Павурджиевата къща в Клисура

Тя е принадлежала на Петър Павурджиев – богат търговец. В къщата е основан Клисурският революционен комитет от Васил Левски. Таен проход е тръгвал от къщата и е излизал извън къщата. В двора е запазена розоварна. В миналото, в Клисура се е произвеждало около 1/4 от цялото розово масло в България. В стаите е пресъздаден интериорът на къщата на заможен търговец от епохата на Възражднето.

Стая в Павурджиевата къща в Клисура

Експозиция в Павурджиевата къща в Клисура

В пространството между музея и Павурджиевата къща се намира паметникът на Никола Караджов – предводителят на клисурските въстаници. Паметникът представя героя с въстаническа униформа и със сабя в ръка. Никола Караджов преписва Кървавото писмо, тъй като е в Копривщица по време на избухването на Априлското въстание, и така Клисура става вторият въстанал град – 2 часа след Копривщица.

Паметник на Никола Караджов в Клисура

Следващата историческа къща – Козинаровата, е свързана с трагедия от Априлското въстание. Къщата се стига, след като тръгнете от Павурджиевата къща и пресечете реката, която разделя Клисура на две части.

Козинаровата къща в Клисура

Тя е приндлежала на Никола и Цана Козинарови. По време на въстанието, Никола, който е на въстаническата позиция и виждайки, че не могат да спрат турците, той изпраща по един въстаник известие до съпругата си да напусне къщата и да се изтегли от града. За нещастие, вестоносецът е убит. Никола преди това е бил заръчал на съпругата си да не напуска къщата без него, затова тя стои и го чака. Когато турците нахлуват в града и се опитват да влязат и в къщата ѝ, Цана решава да се хвърли е кладенеца на двора заедно с четирите си деца, но да не попаднат в ръцете на врага. Днес кладенецът все още стои на двора и напомня за подвига на тази смела българка.

Кладенецът в Козинаровата къща

Като тръгнете от Козинарова къща на юг по улицата, след около 200-300 метра ще видите камбанарията на църквата „Свети Никола“.

Камбанарията на църквата "Св. Никола" в Клисура

Самата църква е разрушена до основи по време на Априлскто въстание – в нея са се съхранявали муниции за въстаниците, които при пожара избухват. В двора на църквата се намира параклисът „Свети Архангел Михаил“, пазещ костите на избити по време на въстанието клисурци.  Когато след Освобождението клисурци решават отнова да имат храм, той е построен на друго място, а „Свети Никола“ е запазен в този вид, за да пази за поколонията спомена за славните дни на април 1876г.

Църква "Свети Никола" в гр. Клисура

Новата църква е построена в централната част на Клисура. От старата църква „Свети Никола“ оцеляла само една икона на Богородица, скрита под дрехите на момче. В чест на Божията майка, те решили да кръстят новата църква „Света Богородица“. Иконата днес се съхранява в Историческият музей на Клисура.

Църква "Света Богородица" - гр. Клисура

На главната улица в Клисура – „20 април“, се намира и паметникът на Нейчо Калъчев – революционер и прочут с точната си стрелба с пушка. По време на въстанието, с точната си стрелба всява смут в турците и ги забавя, което позволява на част от жителите да се изтеглят от града.

Паметник на Нейчо Калъчев в Клисура

Червенаковата къща е първата възстановена къща след Априлското въстание. Намира се близо до ОУ „Христо Данов“. В Червенаковата къща са посрещнати руските освободители на 10 януари 1878г, а на първия ѝ етаж има възстановка на дюкян.

Червенаковата къща в Клисура

Вървейки по улица „20 април“, в далечината ще видите стълби, водещи до паметника на Христо Данов – бележит български възрожденец. Той открива в Клисура класно училище през 1856г., а в Пловдив основава „Дружествена книговезница”, с която издава и разпространява хиляди книги по българските земи.

Паметник на Христо Данов в Клисура

Малко преди паметника на Христо Данов са барелефите на трима клисурски революционери – това са Поп Божко, Григор Божков и Христо Труфчев.

Паметник на революционери от Клисура

Като тръгнете от паметника на Христо Данов надясно и хванете черния път през нивите, не след дълго ще достигнете до т.н. Римски мост, наричан още и Гърбавият мост – това е единственият оцелял мост от 4-те такива, които е имало в миналото. По време на Априлското въстание, трите подобни моста в самия град са унищожени. По-късно са построени съвременни мостове, а този е оцелял поради това, че се намира в края на града.

Римският мост в Клисура

След погрома на Априлкото въстание, цели 38 дни клисурци скитали из гората, изтощени от глад и умора. Пристигналите чуждестранни журналисти, отразяващи ужасите на въстанието се учудили защо отиват там, където няма и една къща, в която да се подслонят. В отговор най-възрастният в групата, известен от летописите като дядо Стайко, попитал: „А небето над Клисура стои ли?“. Журналистите отвърнали „Да, небето стои.“ На това той възкликнал „Е, щом го има небето, тогава ние ще направим нова Клисура!“

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)