До мистичния остров "Света Анастасия" - По пътеките на България

До мистичния остров „Света Анастасия“

Намиращият се на 6.5 километрa от Бургас остров „Света Анастасия“ привлича туристите с легендите за пирати, заровени съкровища и вкаменени кораби, както и с реалната история за заточените и избягали там затворници през 20-те години на XX век. Ние посетихме остров „Света Анастасия“ през един много горещ юлски ден. Може да се стигне до него с общински катамаран, но през лятото, особено през почивните дни, има много желаещи и Ви е нужна предварителна резервация на места за плаването. Пътуването до остров „Света Анастасия“ продължава около 25-30 минути.

остров Света Анастасия

Островът не е особено голям – 22 дка, с максимална височина 12 метра. До пристана за лодките има малък плаж с кристална вода и много миди, а след като продължите по пристана, ще стъпите и на острова. Той е бил населен от Античността, а през XVI век възниква и манастир. По време на многобройните Руско-турски войни през XVII и XIX век, на острова е имало разположени турски войници и артилерия с цел защита на Бургаския залив от руската флота. През Средновековието, манастирът е бил ограбван и опожаряван от пирати, но след това е бил издиган отново и е възкръсвал от пепелта.

Манастир на остров Света Анастасия

Легенда разказва, че в миналото, когато на „Света Анастасия“ имало манастир, пирати нападнали острова заради заровеното от загинал пират златно съкровище. Монасите се затворили в църквата и се помолили на Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб. Неговите останки се вкаменили близо до брега на острова, където могат да бъдат видяни и днес.

остров Света Анастасия - корабът В годините след Първата световна война, по време на управлението на Александър Цанков, манастирът е използван като затвор за политически противници. Там е имало затворени 132-ма комунисти и земеделци, като през юли 1925-та година успяват да избягат цели 43-ма човека, които с лодки стигат до нос Чукаля и пре Странджа стигат до Истанбул и след това до СССР.

Манастир на остров Света Анастасия

На острова, освен манастирските постройки, съществува и средновековната църква „Успение Богородично“, със запазени стенописи и иконата на Света Анастасия в нея. По-късно към църквата е построено дървено предверие.

Църква на остров Света Анастасия

Другите сгради на острова са ресторант с хотелска част, пекарна, морски фар, а в манастирската сграда има и музей, раказващ за историята на острова.

остров Света Анастасия

Манастир на остров Света Анастасия

„Убихме“ около 2 часа на острова, след което се качихме обратно на корабчето към Бургас, като погледнахме невероятния и мистичен остров „Света Анастасия“ за последен път, отправени към следващата си дестинация – древният Созопол.

остров Света Анастасия

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)