Брацигово – градът на майсторите и героите от април 1876г.

Разположеният в полите на Родопите град Брацигово е известен на всички най-вече от Априлското въстание, както и с предводителя на брациговските въстаници – Васил Петлешков. Прочути са и брациговските майстори-строители от времето на Възраждането, построили стотици сгради в България.
За да стигнете до Брацигово с кола – ако идвате от София, се отклонявате при Пазарджик за гр. Пещера, а Брацигово е само на 5км. западно от Пещера. Ако идвате от Пловдив – имате 2 варианта: по пътя за Пазарджик и минавате през Стамболийски, а вторият вариант е по пътя Пловдив – Кадиево – Йоаким Груево. Има вариант и с влак – Брацигово е част от линията Стамболийски – Пещера. Ние избрахме влака, както винаги 😀
Брацигово е малък град с 5000 души, в полите на Родопите, на около 450м. надморска височина. Първата забележителност, която видяхме, беше Читалище „Васил Петлешков“. Намира се на централния площад в Брацигово. Сградата е построена през 1956г., а читалището е наследник на основаното от Петлешков читалище през 1874г. През читалището се намира Пантеон на славата. В него се съхраняват костите на загинали в Априлското въстание и Войните за национално обединение, Втората световна война и Септемврийското въстание. Пантеонът беше обновен през 2015г. Може влезете вътре в него при предварителна заявка в Историческия музей на града.

  • Читалището и Пантеон на славата в Брацигово

Паметник на Васил Петлешков в Брацигово
На около 300 метра южно от площада се намира градският парк – „Априлци“. В миналото, там се е намирало градското гробище. В парка има паметник на Васил Петлешков – героят от Априлското въстание, загинал като мъченик. Петлешков е  роден през 1845г. Бил е търговец и аптекар. Става председател на революционния комитет в Брацигово през 1876г. Началото на въстанието го заварва в Панагюрише, но Петлешков бързо се връща в Брацигово и поема водачеството. Брациговският укрепен пункт е може би най-добре организираният и пада чак 15 дни след началото на въстанието! Предава се чак след пристигането на редовна турска войска с оръдия. Васил Петлешков е заловен и подложен на нечовешки изтезания, но не издава другарите си. Негови са знаменитите думи: „Сам съм други няма, аз водих, аз заповядах, други не търсете!“ Измъчаван между няколко огъня, той умира в покрайнините на града. Днес на мястото на смъртта му – пред стадиона на Брацигово, има паметник, показващ лобното му място.

Лобното място на Васил Петлешков
На две от стените на парка има изсечени в камъка образите на дейци от Априлското въстание от Брацигово и околните населени места, взели участие в борбата – Бяга, Козарско, Равногор, Розово, Радулово.

  • Парк "Априлци" в Брацигово

Като тръгнете от парка към Историческия музей – в източна посока, следвайки реката, се отбийте в пресечката вдясно точно преди музея. В улицата се намира къщата на Васил Петлешков. Тя е построена през XVIII век и е реставрирана, но за съжаление имаше ремонтни дейности и не успяхме да влезем вътре. Точно преди къщата има една уникална къща, в която са живяли двама дейци на БКП – Паскал Троянов и Георги Траянов. Тя е доста голяма, а горният ѝ етаж е от кирпич.
  • Къщата на Васил Петлешков в Брацигово

След това посетихме и Историческия музей на Брацигово – част от 100-те национални туристически обекта. Музеят разказва за историята на Брацигово и околните население места. Районът е осеян с останки от траките и племето беси, а през 46 г.пр. н.е. римляните завладяват тези земи. И днес могат да се видят останки от техните пътища, а в местността „Барутчийницата“ са се добивали метали. В края на VI век, по тези земи се настаняват славяните от племето драговити. В края на XVIII век, множество жители от костурско (дн. Македония) се заселват в Брацигово и околните села. Те носят тук много нови занаяти.
  • Исторически музей Брацигово

В съседство с Исторически музей Брацигово се намират Попови къщи и Къневата къща – комплекс от 4 стари къщи. W Поповата къща, строена през 1847г. от братята Зафир и Михаил Попови, се намира експозиция, посветена на брациговските майстори-строители. Можете да видите техните инструменти, снимки и макети на сградите, които те са построили. Сред най-известните от тях са църквите „Успение на Пресвета Богородица“ в Пазарджик, „Света Неделя“ в София, „Света Марина“ в Пловдив, „Св. Св. Петър и Павел“ в Сопот, „Св. Никола“ в Карлово.
  • Поповата къща в Брацигово

В съседната Кънева къща, експозицията е посветена на бита и занаятите на населението на Брацигово и съседните населени места. Чрез снимки и експонати са представени най-различни занаяти, а интересен факт е, че в миналото, в района е имало множество розоварни. Предмети от бита допълват богатата експозиция. Къневата къща е построен през XVIII век.
Къневата къща в Брацигово

На близката оживена ул. „Васил Петлешков“ и в някои от съседните пресечки има десетки запазени стари къщи. В някои от тях им магазини, други са заведения и къщи за гости.

  • Попсоколовата къща в Брацигово

В близост до Гюлеметовава къща и църквата „Йоан Предтеча“, се намира площад „Синджирли Бунар“. В центъра му им кладенец от 1813г. Там Васил Петлешков на 21 април 1876г. прочита Кървавото писмо и с думите „Бунт! Бунт! Панагюрище, Копривщица, Клисура и селата въстанаха!“, въстанието е обявено и в Брацигово.

Площад "Синжирли Бунар" в Брацигово

До площада се намира цървата „Св. Йоан Предтеча“ – шедьовър на брациговската строителна школа. Завършена е през 1833г. от майстор Атанас Гърнето и е с два купола. През 1866г., майстор Иван Драгов построяв и камбанарията на църквата. Тя е висока 28.61 метра и е най-високата отделна камбанария на Балканският полуостров.

  • Камбанарията в Брацигово

Друго интересно в Брацигово са множеството плочи по сградите, показващи различните исторически събития, станали в града по време на Априлското въстaние. Чрез тях ще се потопите в историята на града и ще съпреживеете славните дни на прил 1876г.
  • Кото Иванов Брацигово

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)