Непристъпната крепост "Копсис" близо до Сопот - По пътеките на България

Непристъпната крепост „Копсис“ близо до Сопот

Крепостта „Копсис“, известна и като Аневско кале, се намира на почти непристъпно възвишение в подстъпите на Стара планина, на няколко километра от Сопот – над съседното село Анево, на цели 950 метра надморска височина! Иван Вазов я описва в пътеписите си по този начин:

„Недалеко, въз един скалист, остър, непристъпен рът на ребрата на планината, меланхолно изглеждаше полуразрушената старовремска крепост, въз буренясалите стени на която зееха големи черни дупки, направени от времето.“

Из „Един кът от Стара планина“ от Иван Вазов

Крепост Копсис - Аневско кале

Изкачването до крепостта е свързано с достигането на подножието на Стара планина и след това – с 30-минутно изкачване по пътечка сред гората и участък на открито. За да стигнете до крепостта и ако сте с кола, трябва да достигнете ето до този точка – там някъде асфалтовият път свършва и се превръща в черен път, който навлиза в гората. В края на асфалтовия път можете да оставите колата си. Друг вариант, който е по-препоръчителен – стигате до манастирската поляна и станцията на лифт „Сопот“, намиращи се на 15 минути пеша от гр. Сопот. Вляво от сградата на лифта има стълби, които водят до пътека сред гората. Тя пресича малката рекичка и след кратко изкачване излиза сред вилна зона и асфалтов път със страхотна гледка – вляво е Средна гора и цялата Стремска долина, а вдясно – могъщата Стара планина. Пътят е почти равен, движи се на открито и минава близо до розовите насаждения до с. Анево. Пътеката излиза на асфалтов път, идващ от с. Анево който води до изходната точка, която описахме преди това. А крепостта се вижда във високото през повечето време, докато вървите от лифт Сопот до началото на изкачването.

Пътят към Крепост Копсис - Аневско кале

Скалистото възвишение, където се намира крепостта, е било населено още от Античността – от траките през I век, а след това и от българи и византийци. През XII – XIV век, градът се превръща в непристъпна крепост. В края на XIII век, Копсис е столица на владенията на братята Смилец, Войсил и Радослав. Днес от крепостта са запазени двете от кулите, запазени на места до 12 метра височина, както и част от крепостната стена.

  • Южната кула на Крепост Копсис - Аневско кале

След като стигнете изходната точка и продължите по пътеката, ще стигнете до останките на средновековна църква от XII век – тя се е намирала в едно от предградията на Копсис.

Средновековна църква в подножието на Копсис

Малко след църквата, пътеката пресича малко поточе и започва да се изкачва надясно – трябва да видите жълтата табелка за началото на изкачването:

Изкачване към Крепост Копсис - Аневско кале

След около 15-20 минути, изкачването свършва и в далечината ще видите южната кула на крепостта. Пътечката продължава през скалите, вече почти по равно, преминава вдясно под крепостта и след кратко изкачване по скалите, излиза точно под южната кула на Копсис.

Крепост Копсис - Аневско кале

Крепост Копсис - Аневско кале

Южната кула е най-добре запазена от 5-те кули на крепостта. До нея се стига след изкачване по 3 метални стълби.

Крепост Копсис - Аневско кале

Южната кула е по-слабо запазена. Двете кули са обграждали цитаделата на града, която, както виждате от описанието, е била доста добре защитена поради голямата надморска височина и естественото скално възвишение, на което се намира. Малко след нас, в крепостта пристигнаха 8 човека от Словакия – доказателство, че крепостта е интересна и за чужденците. При първото ни посещение на гр. Сопот през 2017 г. разпитахме жената от хотела, където бяхме отседнали, как се стига до крепостта, но тя не знаеше, макар да беше от Сопот. Малко по-късно се качихме с лифта до междинната станция, от която в подножието се вижда крепостта и още тогава знаехме, че ще се върнем отново, за да я посетим. Крепостта отдалече напомня на декор от филма „Властелинът на пръстените“ – и по-точно наблюдателната кула Амон Сул от първата част.

Южната кула на Крепост Копсис - Аневско кале

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)