Сопот - по стъпките на Вазов и неговите герои - По пътеките на България

Сопот – по стъпките на Вазов и неговите герои

Сопот е градът, чиито забележителности са описани многократно в творчеството на Иван Вазов. Всеки българин е чел романа „Под игото“, а нашата разходка в града и забележителностите около него беше като потапяне в романа и цялото Вазово творчество – Патриархът на българската литература е описвал повечето забележителности в романите и пътеписите си. В романите на Вазов, градът е наричан Бяла черква – в османските документи се е наричал с това име поради бялата средновековна църква, която се е намирала на хълм над града – в момента на него има надпис „Аз съм българче“.

Радиното училище и надписа "Аз съм българче" в Сопот

Сопот е леснодостъпен – освен, че се намира на Подбалканския път, градът има и ЖП гара, а съседното Карлово, където спират доста повече влакове, е само на 5км и има редовни автобуси между двата града – тръгват срещу Национален музей „Васил Левски“ в Карлово и спират близо до къщата на Вазов. Нашата разходка из забележителностите на Сопот започна от родната къща на Иван Вазов.

Къща музей „Иван Вазов“

Родната къща на Иван Вазов е описана още в първа глава  на „Под игото“ – домът на чорбаджи Марко в романа е домът на Минчо Вазов и многобройното му семейство. Къщата е изгорена по време на Руско-турската освободителна война. През 1935г. завършва нейното възстановяване. Самият Иван Вазов присъства в къщата музей като фигура, когато е бил 18-годишен и е продавал в дюкяна на баща си. В една от стаите е пресъздадена сцена от повестта „Хаджи Ахил“ и колоритните герои от нея. В останалите стаи е показано обзавеждането на богатата чорбаджийска къща. В изградената допълнително експозиционна зала има картини на Вазов, героите от произведенията му, както и снимки на град Сопот в миналото. Препоръчваме да си купите общ билет за 4-те обекта – къща музей „Иван Вазов“, Сопотски еснаф, Радиното училище и Дядо Стояновата воденица.

  • Къща музей Иван Вазов в Сопот
Паметникът на Иван Вазов

На самия централен площад на Сопот, на 50 метра от родната му къща, се намира величественият паметник на Патриархът на българската литература. Открит е през 1955г. В далечината зад него се виждат надписът „Аз съм българче“ над града и величествената Стара планина, която Вазов неведнъж описва в пътеписите и стихотворенията си. Понеже явно паметникът е любимо място за игра на децата от Сопот, трябваше да почакаме известно време, за да направим хубава снимка без деца на нея 😀

Паметник на Иван Вазов в Сопот

Паметниците на Георги и Владимир Вазови

На около 50 метра след родната къща на Вазов се намират паметниците на двама от братята му – това са Георги Вазов (герой от превземането на Одрин през Балканската война) и Владимир Вазов – победителят при Дойран през Първата световна война. Паметниците са открити през 2012г.

Паметници на Георги и Владимир Вазови в Сопот

Надписът „Аз съм българче“

Надписът на хълма „Трапето“ е от 2017г.  и е с дължина от 40 метра. Самите букви са високи над 2 метра. Надписът се вижда от голяма част от града. На самия хълм, където се намира, в миналото е имало мъжко училище и средновековна църква, които са унищожени през 1877г, по време на Руско-турската освободителна война. Днес на мястото има малък параклис, изкуствено езерце (беше пресъхнало) с мост над него, пейки с невероятна гледка над Сопот и метален макет на книгата „Под игото“. В подножието на хълма, в общ двор, се намират 3 от забележителностите на Сопот – Радиното училище, Девическият метох и църквата „Св. св. Петър и Павел“.

  • Надпис "Аз съм българче" в Сопот
Радиното училище

Девическото училище, наречено на героинята от „Под игото“ Рада Госпожина, е построено през 1850г и е едно от най-старите девически училища в България. То също е опожарено през 1877г. и след това е възстановено. В него можете да видите възстановка на класна стая от епохата на Възраждането, историята на училищното дело в Сопот, картини и снимки на Сопот през годините. Интересното е, че при първото ни посещение на Сопот през 2017г, имахме само 2 доста лоши откъм качество снимки на Радиното училище, та този път го снимахме през 5-6 различни часове от деня, че да имаме хубава снимка за статията 😀

  • Радиното училище в Сопот
Църквата „Св. св. Петър и Павел“

Църквата е строена през 1846г. от брациговския майстор Никола Троянов. Предполага се, че на това място е имало по-стара църква, върху чиито основи е построена възрожденската църква. Църквата е описана в романа „Под игото“, където се разиграват няколко сцени, сред които неуспешният опит да бъде арестуван Бойчо Огнянов по време на църковната служба. През 1900г. е построена камбанария до църквата.

  • Църква "Св. Св. Петър и Павел" в Сопот
Девическият метох

Метохът „Въведение Богородично“ е основан през XVII век. Още на влизане в двора му ще видите барелеф на Васил Левски – той се е укривал тук при посещенията си в Сопот, а до него – лоза на на над 350 години. В метоха е имало килийно училище, а на първия етаж е била килията на монахинята Христина и скривалището на Апостола. Църквата на манастира е малка и вкопана в земята.

  • Девически метох в Сопот
Сопотски еснаф

Тръгвайки от къщата на Вазов в посока хълма с надпис „Аз съм българче“, вдясно ще видите паметник на Васил Левски.

Паметник на Васил Левски в Сопот

Там завивате надясно, минавате покрай паметника и след около 100 метра ще стигнете „Сопотски Еснафъ“, където местни майстори представят различни занаяти. Има уредена и етнографска експозиция. Можете да си купите изделия, изработени от занаятчиите.

  • Сопотски еснаф
Дядо Стояновата воденица

Дядо Стояновата воденица се намира на около 1км. от Сопот – след като се качите на хълма с надписа „Аз съм българче“, продължавате наляво в посока Сопотския манастир – това е пътят, където Бойчо Огнянов е бягал след срещата си със заптиетата още в началото на романа.  Малко преди манастира има табела, където се завива наляво за самата воденица. Тя е действаща и в нея е запазен автентичния интериор, описан и в „Под игото“. Във воденицата Бойчо Огнянов убива Емексиз Пехливан и Топал Хасан, а в края на романа загива именно там заедно  с Доктор Соколов и Рада Госпожина.

  • Дядо Стояновата воденица край Сопот
Сопотски манастир

Намира се близо до Дядо Стояновата воденица. Официално името му е „Възнесение Христово“, но се среща и под името „Св. Спас“. Тук Васил Левски приема монашеството и името Игнатий на 7 декември 1858 г., по-късно се е укривал в манастира при обиколките си на района. Манастирът е от XIV век, наследник на намирал се наблизо средновековен манастир. В него са се преписвали книги, най-старата запазена от които е от XV век. През 1877г. е опожарен и след това възстановен. В църквата на манастира има стенописи от Георги Данчов – възрожденски художник и съратник на Левски. До църквата стои църковна камбана от 1875г. В манастира е бил възобновен Сопотският революционен комитет от Тодор Каблешков през 1875г. В „Под игото“, в манастира се укрива Бойчо Огнянов след убийството на турците във воденицата.

  • Сопотски манастир
Сопотски водопад

Намира се на около 30 минути пеша от Сопотския манастир. Тръгва се покрай лявата страна на манастира, като се следва реката, и не след дълго се стига и до самия водопад. Прочетете тук повече подробности за водопада и пътя до него.

Сопотски водопад

Крепост Копсис

Кацнала на скалисто възвишение в Стара планина на цели 950 метра надморска височина, крепостта Копсис е спомен от величието на Второто българско царство, и поточно – владенията на братята Смилец, Радослав и Войсил. Днес са запазени 2 от кулите и част от крепостните стени. Как се стига до крепост Копсис можете да прочетете в друг наш пътепис.

Крепост Копсис - Аневско кале

Ако сте любители на планината – от Сопот тръгва маршрут към Хижа Добрила, от която пък можете да продължите по старопланинското било или Хижа Амбарица. Дори и да качите връх Ботев, както ние направихме през 2018г. Ако сте любители на екстремните спортове – взимате лифта до междинната станция и можете да летите с парапланер над града.

Къде да отседнете в Сопот

В Сопот има доста къщи за гости. При двете си посещения, ние отседнахме в една къща за гости, намираща се на 50 метра от Радиното училище, която освен, че е евтина, е ремонтирана наскоро и  е добре обзаведена. Можете да се свържете със собственика на тел. 0898 252527

Като бонус – още няколко красиви снимки от Сопот!

Радиното училище

Стари къщи в Сопот

Разбира се, не пропускайте да разгледате и забележителностите в Карлово – градът се намира само на 5 км. от Сопот и също впечатлява с множество възрожденски забележителности.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)