Забележителности в Карлово - градът с аромат на рози и спомени от Възраждането - По пътеките на България

Забележителности в Карлово – градът с аромат на рози и спомени от Възраждането

Карлово е сред любимите ни градове, носещи и до днес духа на Възраждането. По калдъръмените улици преди век и половина са крачили някои от най-великите българи – революционери, книжовници, учители, борци за свобода и независимост. Забележителностите в Карлово са доста и на нас ни отне три посещения в града в рамките на 2 години, за да можем да ги посетим и да направим снимките за статията – при всяко наше посещение се появяваха нови забележителности, които не бяхме посещавали. Карловските забележителности са съсредоточени предимно в архитектурния резерват „Старинно Карлово“, където сред аромат на рози ще се насладите на забележителна възрожденска архитектура.

Нашата обиколка из забележителностите на Карлово започна от ул. „Възрожденска“, където ходейки по калдъръма, стигнахме до първата група исторически забележителности от Възраждането – Историческия музей на Карлово и църквата „Св. Николай“ с камбанарията ѝ.

Карлово - забележителности

Църквата „Св. Николай“

Църквата се намира срещу историческия музей и е построена през 1847 г. от карловски и брациговски майстори. Камбанарията ѝ е от 1890 г. и се намира отделно от нея. В изографисването на църквата „Св. Николай“ участват известните Никола Доспевски и Иван Зографски. Тук 1858 г. за първи път е празнуван денят на светите братя Кирил и Методий в Карлово. При първото ни посещение в Карлово през 2012г., църквата беше боядисана като Историческия музей отсреща, но 2019 г. вече беше боядисана в синьо.

Църква "Св. Николай" в Kарлово

Изключително ценна е една икона на Богородица с Младенеца, по която могат да се видят многобройни следи от ятагани от юли 1877 г., когато населението на Карлово е подложено на изтребление от турците по време на Руско-турската освободителна война. Събитията остават в историята като „Страшното“.

Икона в църквата "Св. Николай" - белези от ятагани

До една от стените на храма се намира гробът на Гина Кунчева – майката на Васил Левски. Длъжни сме да отбележим, че Гина Кунчева не се самоубива след Освобождението, както твърдят някои хора, а в интернет пространството периодично циркулират неверни статии, споделящи се от доста хора. Гина Кунчева умира през януари 1878г. поради проблеми със сърцето, още преди Освобождението.

Гробът на Гина Кунчева

Исторически музей Карлово

Намира се точно срещу църквата „Св. Николай“ и се помещава в красивата сграда на Петокласното мъжко училище, построено през 1871 г. на мястото на взаимното училище, където от 1846 до 1848 г. е учил Васил Левски. Музеят е част от 100-те национални туристически обекти и в него можете да научите интересни неща за историята, занаятите и бита на Карлово и района.

Исторически музей Карлово

Паметникът на Васил Левски

Величественият паметник на Апостола на свободата в родния му град е построен в периода 1903 – 1907 г. Васил Левски е представен в цял ръст, с револвер в ръка, докато произнася пламенна реч, а до него стои лъв. В долната част на паметника има плочи с имената на загинали карловци по време на освобождението на града през 1877г., както и 3 барелефа, представящи епизоди от борбата за освобождение. Паметникът се намира на площад „Васил Левски“, заобиколен от стари възрожденски къщи и виждащи се камбанариите на двете църкви – цялото място пресъздава може би най-добре атмосферата на възрожденско Карлово.

Паметник на Васил Левски в Карлово

Сградата на Женско дружество „Възпитание“

Една от красивите сгради, намираща се на площада в сърцето на старата част на Карлово – точно срещу паметника на Васил Левски, е сградата на Женско дружество „Възпитание“. Дружеството е основано през 1869 г.  и има важна роля в развитието на образованието и културата в Карлово. Сградата на дружеството е построено по проект на арх. Никола Лазаров през 1896 г. и се превръща в средище на културния живот в града.

Сградата на женско дружество "Възпитание" в Карлово

Национален музей „Васил Левски“

Святото за всеки българин място включва възстановената родна къща на Апостола на свободата, заедно с новоизградените експозиционна зала и параклис. В годините след Освобождението, оригиналната къща е изоставена и започва да се руши. През 1933 г. е възстановена и през 1937 г. започва да действа в музей. През 1955 г. до нея е изградена ексозционната зала, където са изложени вещи, документи и картини, свързани с Васил Левски. През 90-те годни към музея са включени Чардаклиевата къща и мемориалният параклис „Всех святих болгарских“.

Родната къща на Васил Левски

В параклиса се пази едно нещо, пред което всеки българин трябва да се поклони – това са косите на Апостола, които той отрязва навръх Великден през 1864 г. и дава на майка си за съхранение.

Касите на Васил Левски

Часовниковата кула

Възстановената стара часовникова кула на Карлово се намира в близост до Национален музей „Васил Левски“ – на ул. „П. Събев“. През Възраждането, часовниковата кула е стояла по средата на голям площад, от който до Куршим джамия се е разпростирала чаршията на Карлово. През 30-те години пространството е преустроено и са изградени нови улици, а през 1944 г. кулата е съборена, защото пречела на новото градоустройство. Точната година на възстановяването на часовниковата кула не успяхме да намерим.

Часовниковата кула в Карлово

Паметник на репресираните от комунистическия режим в Карлово

Паметник на репресираните от комунистическия режим в Карлово след 9.09.1944 г. се намира се срещу Национален музей „Васил Левски“ – до него спира автобусът, който ходи до Сопот – в случай, че решите да посетите и забележителностите в Сопот.

Паметник на репресираните от комунистическия режим в Карлово

Къщите от архитектурен комплекс „Старинно Карлово“

От паметника на Васил Левски в посока север – към Балкана, се намират и най-интересните и красиви къщи от архитектурен резерват „Старинно Карлово“. Пет от старите къщи в старата част на Карлово са музейни обекти, обединени в Комплекс „Старинно Карлово“ – можете да ги посетите както отделно (2 лв. на обект), така и с общ билет (7 лв. за 4 обекта).

На метри от паметника на Васил Левски, на самия площад, се намират Патевата къща и Патевата мааза. Те са  принадлежали на търговеца Патю Хаджимичев. Къщата е строена през 1848 г. Днес в къщата можете да научите как се произвежда розово масло, както интересни неща за билките и цветята. Маазата е от 1853 г. и е служела за търговски склад и дюкян. На втория етаж на Патевата мааза през 2020 г. бяха поставени 4 восъчни фигури – на първия демократично избран кмет на Карлово Христо Войняговски, както и на трите момичета, спечелили титлата Царица Роза през 2017, 2018 и 2019 г.

Патевата мааза и Патевата къща в Карлово

Къща „Белият двор“ се намира в сърцето на „Старинно Карлово“, на малък площад с калдъръм и чешма с прохладна вода. Близо 200-годишната къща е принадлежала народа Гешеви, а в нея са живяли Георги Раковски и Гаврил Кръстевич, докато са учили в Карлово при Райно Попович. Днес в къща Белия двор можете да видите възстановка на Зографска школа, където можете да видите и да ви покажат как се рисуват икони, а дворът на къщата е красиво оформен, следвайки карловските традиции в градинарството.

Къща Белият двор в Карлово

Райно ПоповичКъща музей „Райно Попович“, намираща се на метри от Бухаловия хан, представя живота на бележития карловски възрожденец Район Попович, който е бил учитле на мнозина велики българи – Васил Левски, Георги Раковски, Петър Берон, Гаврил Кръстевич, братята Евлоги Георгиев и Христо Георгиев, Ботьо Петков. В къщата има възстановка на класна стая, можете да научите и за живота на сина на Райно Попович – Теофан Райнов, който официално е бил „двоен агент“, а всъщност е предавал сведения от турците, служейки на революционното дело. В къщата Ви очаква старинна печатарска преса, където можете да си напечатате свидетелство за посещението в къщата.

Къща Райно Попович в Карлово

Бухаловият хан се намира до малък площад със старинна чешма, срещу църквата „Успение на Пресвета Богородица“. Принадлежал е на Кирко Бухала – ханджия и кръчмар. В Бухаловия хан е заседавал Карловският революционен комитет, там е основано и първото Въздържателно дружество, а до средата на XX век градското читалище и библиотеката са се намирали там. В момента в сградата се помещава Център за занаяти и културни традиции – там занаятите оживяват пред очите Ви и можете да наблюдавате как занаятчии изработват различни изделия и след това да ги закупите, да пробвате страхотна ракия от рози и да хапнете сладко и локум от рози.

Бухаловият хан в Карлово

Бухаловият хан в Карлово

Възрожденски къщи в старата част на Карлово

В старата част на Карлово има 115 старинни къщи със статут на паметници на културата. Някои от тях днес продължават да се използват за живеене, други се отдават като стаи за гости, а някои са заведения. Няма как да опишем и да сложим снимки на всички красиви карловски къщи – най-добре е сами да се разходите по калдъръмените улици и да им се насладите. Освен гореизброените 5 къщи-музеи, други красиви сгради в старата част на Карлово са Зоевата къща (от 1871 г), Мазаковата къща (от 1848-1850 г., днес е Етнографски музей), Пулевата къща, Копринаровата къща, Съмналиевата къща – всички се намират близо една до друга и ако обходите няколкото улици в частта на архитектурния резерват, започваща от площада с паметника на Васил Левски в посока север, няма как да ги пропуснете.

  • Старинно Карлово

Църква „Успение на Пресвета Богородица“

В тази църква е служил като йеродякон Васил Левски. На това място е имало по-стара църква, която се споменава през 1775г. в ктиторски надпис, но не е ясно точната ѝ дата на построяване. Стараца църква изгаря в началото на XIX век. Новата църква е завършена през 1851 г. от брациговския майстор Атанас Мазнев. По архитектурен план е трикорабна базилика. На една от външните стени има невероятно красив стенопис, изобразаващ Васил Левски по време на църковна служба. Камбанарията на църквата се намира отделно от нея – построена е през 1897 г. и е висока 27 метра.

Църква "Успение на Пресвета Богородица" в Карлово

Стенопис в църква Св Богородица в Карлово

Местност „Алтън чаир“

Местността Алтън чаир, където Васил Левски отрязва косите си навръх Великден през 1864 г., снема монашеското си расо и обрича живота си на Освобождението на България, в миналото се е намирала извън Карлово. Днес мястото е отбелязано с чешма и паметна плоча. Алтън чаир се намира на около 500 метра от паметника на Васил Левски – на ъгъла на ул.  „Васил Караиванов“ и ул.  „Христо Ботев“ – натиснете тук за точните координати.

Местността Алтън чаир в Карлово

Куршум джамия

„Куршум джамия“ е наречена така поради оловния си покрив. Издигната е в Късното Средновековие – през 1485 г.  и е най-старата запазена сграда в Карлово. В момента е в доста лошо състояние и не приема посетители.

Куршум джамия в Карлово

Паметник на Евлоги и Христо Георгиеви

На метри от Куршум джамия се намира паметникът на двама от най-видните карловци – братята Евлоги и Христо Георгиеви, които през Възраждането са сред най-богатите българи и дават големи суми за благотвoрителност.

Паметник на Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово

Фабриката на Евлоги и Христо Георгиеви

В парк „Евлоги и Христо Георгиеви“ се намират сградите на фабриката на карловските братя Евлоги и Христо Георгиеви – индустриалци от Възраждането, едни от най-богатите български на своето време и изключително щедри дарители. В момента сградите пустеят и не се използват, като има проект за тяхното ремонтиране и използване, но все още няма взето решение за това.

Фабриката на Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово

Паметник на Христо Проданов

В парка,  в близост до фабриката на братя Георгиеви, се намира паметник на друг виден карловец – това е великият български алпинист Христо Проданов. През 1984 г. той става първият българин, изкачил Еверест, първият в света, изкачил покрива на света по Западния хребет, както и един от малцината дотогава, качили се на върха без кислород. За съжаление, той загива на слизане от Еверест на 21.04.1984 г.

Паметник на Христо Проданов в Карлово

Водопад „Сучурум“

Най-известната природна забележителност в Карлово е водопад Сучурум. Водите на Стара река, идващи от могъщия Балкан, с грохот се спускат в каменното корито и образуват красивия водопад Сучурум с височина от около 8 метра. Намира се в края на града – до ВЕЦ „Васил Левски“. За да стигнете до Сучурум – минавате през парк „Евлоги и Христо Георгиеви“, намиращ се в северната част на града, след което и покрай ВЕЦ-а. Можете да наблюдавате водопад Сучурум от моста след ВЕЦ-а, а можете и да слезете под моста и да се доближите, ходейки по скалите.

Водопад Сучурум - Карлово

Местност „Кръстта“

В края на парк „Евлоги и Христо Георгиеви“ – малко преди ВЕЦ „Васил Левски“, вляво започва зелена маркировка, която води нагоре в планината. На около 30-40 минути от началото на изкачването се стига до голям метален кръст, откъдето има страхотна гледка към Карлоово и цялата Стремска долина.

Изглед към Карлово от кръста

Ако решите да продължите по маркировката – тя води до рида Сакарица след нелеко изкачване и стига до хижа Добрила, в сърцето на Стара планина. Този маршрут сме го описвали в друг наш пътепис – за маршрута Карлово – хижа Добрила – връх Ботев.

Площад „20-ти юли“

Централният карловски площад е наречен така поради трагичните събития, разиграли се в града през 1877 г. – по време на Руско-турската освободителна война. На 20-ти юли 1877 г. започват масови убийства и грабежи, извършени от редовната турска армия и башибозук от околните села. Безчинствата продължават чак до освобождението на града в края на 1877 г. (стар стил). На площад „20-ти юли“ днес има паметник в памет на многобройните жертви.

Карлово - площад 20-ти юли

Красива е и сградата на някогашната Българска народна банка, намираща се в съседство с площад „20-ти юли“. Не успяхме да открием от коя година е сградата, но предвид опита ни с други подобни сгради – най-вероятно е от последните години на XIX век – началото на XX век.

Сградата на българска народна банка в Карлово

В Карлово се намират и други любопитни старинни къщи, които не са отбелязани в сайтовете за забележителности и на които може би ще попаднете случайно. Например, докато вървяхме от площад „20-ти юли“ в посока Куршум джамия, решихме да минем през една малка странична уличка и се натъкнахме на този стар дюкян, принадлежал на Атанас Гугушев.

Стар магазин в Карлово

Къщата на Ботьо Петков

В тази къща е роден и е живял видният възрожденски учител и просветител Ботьо Петков – бащата на Христо Ботев. Къщата е построена около 1800 г. В нея са родени двама от синовете на Ботьо Петков – Кирил и Стефан. От 1960 г. работи като музей. Дoбре е да направите предварителна заявка в Исторически музей – Карлово, ако искате да посетите къщата. Намира се на ул. „Даскал Ботьо“ №11.

Къщата на Ботьо Петков в Карлово

На картата можете да видите забележителностите в Карлово, които сме описали в статията, за да добиете представа къде точно се намират:

Виж на цял екран

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)