Водопад Докузак - красотата на природата в Странджа - По пътеките на България

Водопад Докузак – красотата на природата в Странджа

Докузак е един от най-красивите водопади в България. До водопад Докузак се стига лесно с кола и няма пешеходен преход сред гората, както при други водопади. Водопадът се намира на 5км от Малко Търново. Хваща се отбивката за село Стоилово, а водопад Докузак е на 3 км. преди селото – вижте координатите на мястото, където можете да паркирате. Ако сте в пролетно-летен ден, няма как да объркате – ще има доста спрели коли по пътя. След това тръгвате към оградата и беседките и ще видите водопада след около 20-30 метра отвисоко:

Водопад Докузак

Водопад Докузак
Мястото за паркиране в близост до водопад Докузак

Можете да слезете и до нивото на самия водопад, за да видите отблизо невероятната природна красота на Докузак. Той не е от най-високите водопади в България, но безспорно е сред най-красивите. Друг подобен сравнително нисък, но пълноводен и с широк пад е Христовският водопад край Елена, но Докузак е доста по-красив заради обраслите с мъх скали и отделните стичащи се струи вода. Събира водите на карстовите извори от Малкотърновската котловина. Името Докузак в превод от турски означава „девет извора“.

Водопад Докузак

Водопад Докузак

На метри от Докузак – вляво, има друго красиво природно образувание, приличащо на малък водопад – стичащи се струи вода по обрасли със зелен мъх скали, които имат малки пещерички по тях.

Водопад Докузак

Можете да се изкачите и над самия водопад, за да го видите отгоре, след което да се разходите по пътека, минаваща покрай реката, сред странджанската красота.

Водопад Докузак

Можете да съчетаете водопад Докузак с посещение на други интересни обекти, намиращи се на 5 км. от водопада – това са тракийският некропол в местността „Пропада“ и светилището „Мишкова нива“ на 11 км. от Докузак, както и близкият град Малко Търново.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)