Изкачване на връх Богдан от Копривщица (1604м.) - първенецът на Средна гора - По пътеките на България

Изкачване на връх Богдан от Копривщица (1604м.) – първенецът на Средна гора

Със своите 1604 метра, връх Богдан в Средна гора е 10-ят по височина планински първенец в България. Повечето маршрути за изкачването на връх Богдан започват от гр. Копривщица. Ние избрахме на пръв поглед един от най-кратките маршрути за изкачването на връх Богдан, който е около 10 км. в посока. Той започва от южния край на града – от тази точка.

Този път бяхме с кола до Копривщица, която оставихме в централната част на града – срещу кметството. Прекосихме красивия възрожденски град, предварително си взехме печата за върха за книжката „Покорител на 10-те планински първенци“ (в едно магазинче за сувенири се поставя) и докато отивахме към изходната точка на маршрута, минахме покрай Ослековата къща, мост „Първа пушка“ и родната къща на Тодор Каблешков.

Ослековата къща

Повече от половината от маршрута до връх Богдан – около 6.5км., е почти равен черен път.  В разгара на лятото – края на юли месец, когато беше нашето изкачване, беше много горещ ден. Добре е да се запасите с повече вода от Копривщица, защото единствената проверена и безопасна чешма е чак в подножието на върха. Пътят преминава покрай огради, зад които пасат стада, стопански постройки, а се срещат и овчарски кучета, които са леко агресивни, но обикновено покрай тях има пастири.

Началото на изкачването на връх Богдан
След около 6.5 км по въпросния черен път, трябва да завиете надясно – покрай бетонен резервоар за вода, има и табела за връх Богдан. Имате 2 варианта за изкачване – по пътя право нагоре, или ако свиете леко вляво през гората,  ще излезете на друга маркирана пътека, по която ще се движите по друг път, който е успореден на първия.

Началото на изкачването на връх Богдан

След около 10 минути изкачване през гората, тя се разрежда и се стига до по-открита пътека, която пак е с наклон, но по-лек от предишното изкачване през гората.

Пътеката към връх Богдан

Не след дълго се излиза на голяма поляна, на която има дървена наблюдателна кула, клетки на мобилни оператори, както и останките на изгорялата хижа Богдан. Вляво от поляната започва червена маркировка, но не трябва да поемата по нея – само ако искате да си налеете вода, защото на около 100 метра от поляната има чешма с хубава планинска вода.

Хижа Богдан

Пътят към връх Богдан е право нагоре от поляната – зад останките от хижата, където жълто-бялата маркировка продължава по пътека през гората, която се изкачва и свива леко вдясно. Явно е имало страхотна буря наскоро, защото имаше изкоренени огромни дървета и доста по-малки, начупени на десетки парчета.

Пътеката преди връх Богдан

Самият връх Богдан представлява малка поляна насред гората, между дърветата. Само заради каменната пирамида, обозначаваща връх Богдан, ще се досетите, че се намирате на най-високата точка на десетата по височина планина в България.  От върха няма никаква гледка. Хубава панорама се разкрива малко преди да излезете на поляната преди хижа Богдан.

Връх Богдан

Средна гора

На слизане от върха трябва да внимавате, защото има и няколко други маркирани пътеки към върха, които водят в друга посока. Поради тази причина, малко се мотахме из гората, но успяхме да се върнем на правилната пътека и по нея да слезем на поляната, където се намира изгорялата хижа Богдан, след което по обратния път поехме към Копривщица.

Средна гора

Понеже тръгнахме от Копривщица сравнително късно – в 14:30ч, на слизане вече беше почти тъмно. За радост, около 4км. преди Копривщица, когато тъкмо избегнахме сблъсък с кучета на черния път, ни настигна камион, който ни качи в каросерията и ни остави почти до града по тъмно 🙂

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)