Поморие - антична история, солници, уникална гробница и църкви - По пътеките на България

Поморие – антична история, солници, уникална гробница и църкви

Поморие се оказа една много интересна дестинация, доста различна от това, за което смятахме града – морски курорт. Освен морето и плажовете, градът има богато културно-исторически наследство и интересни забележителности, които ще Ви представим в настоящия пътепис. Ние го посетихме в средата на юли месец.

История на града

Древното име на града е Анхиало. Възниква като гръцка колония през V-VI век пр.н.е. – основан е от жители на Аполония (Созопол) и е бил търговска колония с охранителна дейност. От края на I век пр.н.е. до средата на I век сл.Хр. е тракийско владение – в състава на Одриското царство. През 45г. Анхиало е завладян от римляните, които по-късно изграждат модерна улична система. Поради удобното му местоположение, градът процъфтява. През Средновековието, Анхиало многократно е бил арена на битки между българи и византийци, като градът често е бил завладяван и отвоюван. През 1366г. е завладян от граф Амедей Савойски и предаден на византийците. През Възраждането, градът е бил със смесено българо-гръцко население от около 5-6000 души. След Освобождението, градът постепенно отстъпва на все по-развиващия се Бургас.

Поморийската гробница

Поморийската гробница, известна и като „Кухата могила“ е най-голямата тракийска гробница в България, но за съжаление е непозната за повечето българи. Намира се в близост до пътя за Бургас, почти на края на Поморие. Прочетете повече за Поморийската гробница тук.

  • Поморийската гробница

Поморийски манастир „Св. Георги Победоносец“

Поморийският манастир се намира в началото на града. Основан е през VII век от гръцки колонисти. Разрушен е при османското нашествие, а през XVII век на това място се заселва Селим Бей, който създава феодално владение. Болен от неизлечима болест, той открива в двора лековит извор (аязмо) и се излекувал. Той приел християнската вяра и построил малък параклис. През 1856 г. е изградена нова църква. Постепенно манастирът се разраства и са построени жилищни и стопански постройки. В манастира се съхраняват ценни икони от XVII и XIX век. Лечебното аязмо съществува и днес.

  • Поморийски манастир "Св. Георги Победоносец"

Поморийското езеро

Езерото е дълго около 5км., широко между 350м и 1.6км. и е дом на 269 вида птици! В района минава Виа Понтика – един от най-важните пътища на мигриращите птици. Можете да наблюдавате птиците от брега нa езерото или с бинокъл от Посетителския център, намиращ се на брега. Насладете се на песента на птиците в следващото видео!

Солниците и Музей на солта

Прочутите Поморийски солници, давали основния поминък на жителите на Поморие в миналото, се намират на метри от Поморийското езеро. Водата от соленото Поморийско езеро преминава през поредица от канали и басейни, като се освобождава от излишните примеси и метали. След изпаряването на водата, солта се събира. Остатъчният продукт – лугата, примесена с кал, се използва с лечебна цел. Можете напълно безплатно да се намажете с нея, след което да се потопите и измиете в езерото. В Музея на солта е представен целия процес на добиване на солта, както и различни инструменти и приспособления за целта. Музеят е единственият подобен в България и е част то 100-те национални туристически обекта.

  • Поморийските солници

Църква „Св. Рождество Богородично“

Намира се в централната част на Поморие. Изградена е през 1890г. от прочутия тревненски майстор Уста Генчо Кънев. През 1959г. е основно преустроена. В парка около църквата има паметни плочи в чест на Симеон Петров и Вълко Вълков – участници в националноосвободителното движение по време на Възраждането, и на загиналите войни от 13-ти Драгунски полк в Руско-турската освободителна война.

Църква "Св. Рождество Богородично" в Поморие

Яворовите скали

Големият български поет Пейо Яворов е работил като телеграфист в Поморие. Той пристига в града през 1899г. В близост до къщата, където е живял, има скали, където поетът се е усамотявал и вдъхновявал за стиховете си. Днес на скалите има изграден паметник на Яворов.

Яворовите скали в Поморие

Старите поморийски къщи

Старите поморийски къщи са представители на архитектурния тип Черноморска градска къща (XVII – XIX век). Те са двукатни, като приземието е изградено от камък и служи за изба или дюкян, а вторият етаж е жилищен и е с дървено-паянтова конструкция. Дворовете са малки и в тях отсъстват допълнителни стопански постройки. Цветя и овощни дървета красят дворното пространство. По време на големия пожар от 1906г., тази част на града е едно от малките места, които остават незасегнати.

  • Стари поморийски къщи

Църквата „Преображение Господне“

Намира се на метри от Старите поморийски къщи. Датирана е от 1765г. Изградена е на мястото на по-малък храм от IX век. В нея има малко аязмо, извиращо под иконата на Исус Христос. Интересен факт е, че църквата няма олтар на изток.

  • Църква "Преображение Господне" в Поморие

Историческият музей на Поморие

В него е представена дългата история на Поморие. Сградата на музея е построена в края на XIX век и е служела за гръцко девическо училище. В музея има богата колекция от предмети, монети, мозайки, епиграфски паметници, колони и др. В етнографската експозиция са представени интериора на поморийска къща, различни местни занаяти, предмети от бита, оръжия от Войните за национално обеиднение.

  • Исторически музей Поморие

Независимо дали сте любители на историята, търсите място за религиозен туризъм, искате да се насладите на морето, или искате да прекарате СПА уикенд – Поморие е мястото за Вас!

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)