Непознатата поморийска тракийска гробница - По пътеките на България

Непознатата поморийска тракийска гробница

Поморийската гробница се намира в края на град Поморие в местността „Палеокастро“. Датирана е от II – IV век и представлява типична тракийска гробница, по-късно използвана за мавзолей на богата римска фамилия от Анхиало (дн. Поморие). Намира се в близост до пътя Варна – Бургас. Стигайки до края на Поморие, се отбивате вдясно и след около 200-300 метра ще стигнете и гробницата. Поради това, че повечето известни тракийски гробници се намират в т.н. Долина на тракийските царе, доскоро не бяхме чували за тракийската гробница край Поморие.

  • Поморийската гробница

Уникалното в Поморийската гробница е кухата зидана могила с оформени от вътрешната ѝ страна стъпала, водещи към отвор на върха – единствен пример за подобно архитектурно решение.
Гробницата се състои от кръгла камера с диаметър 11.60 метра и височина 5.50 метра. Коридорът е дълъг 22 метра и широк 1.77 метра, а симетрично на входа има разположени 2 трапецовидни помещения. По своите размери, поморийската гробница е най-голямата зидана тракийска култова сграда, запазена в България.


Архитектурата на сградата повтаря композиционните и строителни принципи на тракийската зидана култова архитектура под могилен насип. Планът на сградата – камера, коридор и помещения, фланкиращи входа, е характерен за култовата архитектура от предримската епоха.
Препоръчваме Ви, ако пътувате за Бургас, или просто минавате наблизо – задължително да посетите Поморийската гробница!

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)