19 манастира, които посетихме през 2018г.

Манастирите в България в момента са над 120, а заедно с тези, които не са действащи или са разрушени – числото става внушително. Повечето то тях са с многовековна история и през вековете са били пазители на вярата и българщината, През изминалата 2018г. посетихме както някои от най-големите и известни български манастири, така и няколко средновековни.

1. Драгалевски манастир

За Драгалевският манастир бяхме чували покрай книгите за Васил Левски и това, че там той е основал революционен комитет. Скрит в планината Витоша, манастирът е основан през XIV век, по-късно опожарен, възстановен, като в него се развива Софийската книжовна школа. Повече за Драгалевският манастир прочетете тук.

Драгалевски манастир

2. Скален манастир в местност „Шашкъните“

В края на месец януари посетихме крепост „Овеч“ над гр. Провадия, след което отидохме и го близкия скален манастир „Шашкъните“. Той е изсечен в скалата и в момента малцина могат да влязат вътре, защото входът му е преграден с решетка, но по-слабите като нас могат да се промушат 😀 Манастирът е на 2 етажа и е датиран от XII – XIII век. Прочетете повече за манастир „Шашкъните“ тук.

Скален манастир Шашкъните

3, 4, 5, 6, 7, 8. Скални манастири по Шуменското плато

Южната част на Шуменското плато е изключително богата на скални манастири, обитавани от монасите-исихасти през Средновековието. В края на месец март направихме еднодневен преход по все още заснеженото Шуменско плато – от кв. „Дивдядово“ в гр. Шумен до с. Осмар и разгледахме 6 скални манастира -Дивдядовски, Ханкрумски, Диреклията, Осмарски, Троицки, Костадинов.

9. Роженски манастир

Посетихме един от най-големите български манастири -Роженският, през април месец, докато отивахме към Мелник и се отбихме до с. Рожен и манастира, намиращ се над селото. Създаден през XIII век, той и до днес е пазител на българщината в Пиринска Македония.

10. Троянски манастир

Троянският манастир е основан около 1600г.  и важното му място в българската история започва през Българското Възраждане, когато там е открито килийно училище и са издигнати нови сгради. Църквата е осветена през 1835г. В Троянският манастир се е укривал и Васил Левски, който основава тук революционен комитет. Днес в манастира има музей на Апостола.

Троянски манастир

11. Дряновски манастир

Посещавали сме го няколко пъти, а този път – през юни месец, съчетахме посещението ни и с разглеждане на гр. Дряново. Дряновският манастир е основан през XIII век. През вековете той е опожаряван няколко пъти, но всеки път възкръсва от пепелта. В манастира са се укривали Васил Левски, Матей Преображенски и други революционери. По време на Априлското въстание, в манастира се укрива четата на Бачо Киро и Поп Харитон която води епична 9-дневна битка с турците.

12. Поморийски манастир „Св. Георги Победоносец“

Намира се в началото на гр. Поморие. Още през VII век на мястото е имало стар манастир. През XVII век, на мястото е открито лечебно аязмо. Покрай аязмото е построен параклис, а по-късно и други сгради. Църквата на манастира е от 1856г.

Поморийски манастир "Св. Георги Победоносец"

13. Бачковски манастир „Успение Богородично“

Бачковският манастир е вторият по големина манастир в България, а когато го посетихме в края на юли месец – вътре имаше стотици посетители! Основан е през XI век от грузинци и 2 века е бил грузински. Манастирът има 2 правоъгълни двора и цели 3 църкви – „Успение на Пресвета Богородица“, „Св. Архангели“ и „Св. Никола“. Най-стара е църквата „Успение на Пресвета Богородица“ и тя е от началото на XVII век.

14. Девически манастир „Покров Богородичен“ – гр. Самоков

В единия от дните, когато бяхме 9 дена в Рила планина в края на месец август, посетихме гр. Самоков и намиращия се там Девически манастир „Покров Богордичен“. Името му идва от местна легенда, според която Богородица покрила града с плаща си и така го спасила от нападение. Манастирът е основан през 1772г. като метох на Хилендарския манастир и постепенно се превръща в просветителски център. Васил Левски се е укривал в манастира, докато е обикалял из района. Днес е част от 100-те национални туристически обекта.

Девически манастир „Покров Богородичен“ - Самоков

15. Рилски манастир

Разположен на 1147 метра надморска височина, скрит от векове в Рила планина, Рилският манастир е най-големият български манастир и пазител на българщината вече над хиляда години! Посетихме го през август месец, а след това отидохме и до пещерата на Св. Иван Рилски, намираща се на около 1 час пеша от манастира.

Рилски манастир

16. Гушовски манастир

Останките на Гушовският манастир се намират на около 4 километра от град Чипровци. Манастирът е разрушен по време на Чипровското въстание от 1688г.. В момента от Гушовският манастир са оцелели единствено вкопаната църква и каменен кръст в близост. Повече за Гушовският манастир прочетете тук.

Гушовския манастир до Чипровци

17. Чипровски манастир

Чипровският манастир е построен още през X век. Подобно на много други български манастири, то е разрушаван и съграждан цели шест пъти! Арена е на боеве по време на Чипровското въстание, когато също е опожарен. И до днес в манастира могат да се видят костите на част от загиналите въстаници, които се съхраняват в кула-костница. Манастирската църква „Св. Иван Рилски“ е построена през 1829г.

18. Лопушански манастир

Манастирът е наследник на манастир, съществувал още от X век и унщожен в края на XVII век. Новият манастир бил построен през 1850г. до с. Лопуш и поради това е наречен Лопушански. Църквата на манастира е построена по подобие на таз в Рилският манастир. Манастирът се намира до село Георги Дамяново – на около 20 км. от Чипровци. Нямаме авторска снимка на манастира, понеже беше в легендарния телефон, който изгубихме на 1920м. надморска височина в Стара планина 😀

Лопушански манастир

19. Басарбовски манастир

Най-ранните писмени източници за съществуването на манастира са от XV век, но не се смята, че е основан по време на Второто българско царство. Св. Димитър Басарбовски е обитавал манастира през XVII век и до края на XVIII век, в манастира са се съхранявали мощите му. В момента единственият действащ скален манастир в България.

Басарбовски манастир

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)