Водопад "Крумова вана" - скритата красота в Ришкия проход - По пътеките на България

Водопад „Крумова вана“ – скритата красота в Ришкия проход

Красивият и същевременно непознат водопад Крумова вана се намира само на около 200 метра от Ришкия проход в Източна Стара планина и макар близо до него минават стотици автомобили на ден, малцина знаят за съществуването му и го посещават. В края на статията сме оставили подробни упътвания за стигането до водопада.

Водопад Крумова вана

Водопад „Крумова вана“ е висок около 4 метра и се образува от река „Немой дере“, която минава през скали и при падането образува каменна вана. Ако се качите над водопада ще видите, че има още няколко малки скални вани и падове. Според легендата, великият български владетел Крум се е изкъпал тук след разгрома над византийците през лятото на 811 г. в битката при Върбишкия проход. Цялата местност е защитена и се нарича „Орлиците“.

Водопад Крумова вана

За Крумова вада разбрахме случайно от една Facebook група за забележителности, където потребител беше качил видео от водопада. За радост, 10 дни по-късно – в края на месец юни 2020 г., минавахме през Ришкия проход на връщане от пътуване в района на Свиленград и Мезек и след като видяхме къде се намира водопада в приложението Orux maps, успяхме да намерим и отбивката за него и да го достигнем.

Как да стигнете до водопад Крумова вана

Пътеката за Крумова вана се намира в Ришкия проход, на 8.7 км. преди отбивката за Риш и Върбица (ако карате в посока Шумен), в лявата част на пътя. Натиснете тук, за да видите точни координати за отбивката за водопад Крумова вада. Можете да оставите колата си в началото на отбивката, а ако е заета – на около 100 метра по-напред по пътя има друг черен път вдясно, където може да паркирате. Началото на пътеката за водопада изглежда така:

Водопад Крумова вана - маршрут

В началото пътеката е почти равна, излиза за малко на открито, след което леко вляво започва кратко спускане по тясна пътечка между дърветата – там някъде ще чуете и ромоленето на водопада в подножието.

Водопад Крумова вана - маршрут

Следва кратко, но доста стръмно спускане, а когато ние посещавахме Крумова вада, беше доста хлъзгаво. Поне има дървета и растителност отстрани, за които да се хванете.

Маршрут до Водопад Крумова вана

След това почти екстремно спускане се стига до каменното корито на водопада.

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)