Изкачване на връх Руен (2251м.) - По пътеките на България

Изкачване на връх Руен (2251м.)

Връх Руен – първенецът на планината Осогово, е висок 2251 метра и се намира на границата с Република Македония. По височина сред планинските първенци на България е на пето място. Най-популярните маршрути за изкачването му започват от намиращите се на около 20 километра югозападно от Кюстендил хижа „Осогово“ и комплекс „Три буки“. До тях води асфалтов път, който започва от Кюстендил, преминава през село Богослов и продължава в планината. Независимо от кой от двата пътя ще започнете изкачването – двата се събират малко след началото им.

Изкачване на връх Руен - началото

Целият маршрут до връх Руен е с дължина от около 14 километра.
Ние започнахме изкачването на Руен от чешмата, която се намира покрай пътя, точно до разклона до комплекс „Три буки“, на почти 1600 метра надморска височина. Маршрутът е дълъг, но сравнително лесен – само в последната част имате малко изкачвания, през повечето време се върви по широка и почти равна пътека. Пътеката започва покрай оградата на ловното стопанство и след около 800-900 метра ще стигнете ето този кръстопът, където се събира и пътеката от хижа „Осогово“. Вие трябва да поемете наляво.

Изкачване на връх Руен

Внимавайте, защото покрай пътеката има ограда с течащо по нея електричество, предазначена да пази животните. Не след дълго пред Вас ще се разкрият и първите страхотни осоговски гледки. Заобикаляйки отляво едно голямо възвишение, малко след него в далечината ще се видите и три от осоговските двухилядници – Църни камък (2069 м), Шапка (2188 м) и Мали Руен (2230 м). Маршрутът минава покрай тях, като по лятната пътека се подсичат, а ако вървите по зимната колова маркировка, ще изкачите и тях. Връх Руен не се вижда на снимката, защото е зад тях.

Изглед към връх руен

Около средата на маршрута ще достигнете и до заслон „Превала“. До него има и беседка, зад която има течаща вода в случай, че сте изчерпали запасите си. А боровинките и малините са в изобилие наоколо 😀

Заслон "Превала"

Малко след заслона, пътеката започва да става по-стръмна и минава покрай върховете, които изброихме по-нагоре. В далечината се вижда и част от билото на Осогово.

Билото на Осогово

В далечината вдясно от Вас ще видите връх със специфична форма – връх „Шапка“ (2187 метра). Трябва да напуснете широката пътека и да се насочите  към него. Можете да го изкачите, може и да го подсечете по лятната пътека, която го заобикаля отляво.

Връх "Шапка" в Осогово

След като преминете покрай него, в далечината ще видите и самия връх „Руен“, който отдалеч не изглежда като връх, защото е доста равен и няма скали. От връх „Шапка“ имате още около 15 минути леко изкачване до връх „Руен“.

Връх Руен

На 50 метра от върха имаше и джип с граничари, който наблюдава границата и върха. До върха се намира и заслон „Руен“, който е празен и служи да Ви приюти при лошо време. Цялото изкачване ни отне 3 часа и половина. На връщане решихме да качих и 12-я ни двухилядник за годината – „Шапка“. А ето такива гледки имаше почти навсякъде по пътя!

Изглед от връх "Шапка"

Панорама от Осогово

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)