Гарга баир и люлката на любовта над Велико Търново - По пътеките на България

Гарга баир и люлката на любовта над Велико Търново

Гарга баир е живописна местност, намираща се точно над Велико Търново, откъдето има страхотна гледка към Старата столица. През последната година, Гарга баир стана популярно място поради Люлката на любовта – млади и стари хващаха баира, за да достигнат до нея и да си направят снимка на фона на Велико Търново и Царевец. Доста хора са ни питали как точно се стига до Гарга баир и Люлката на любовта, затова в тази статия ще опишем подробно.

Гарга баир - Люлката на любовта

Как се стига до Гарга баир и Люлката на любовта

До Гарга баир се достига пеша – от мястото, където можете да оставите колата си, има около 20-30 минути пеша до самата люлка. Изходната позиция, където можете да паркирате, се намира точно след края на Арбанаси (като карате в посока Велико Търново). Там вляво има отбивка за манастира „Св. Николай Чудотворец“ – подминавате я и около 50 метра след нея, вдясно има малка отбивка – оттам започват 2 пътеки в гората. Вижте тук точните координати на отбивката, където можете да оставите колата си. След това тръгвате по ето тази пътека вдясно:

Гарга баир - Люлката на любовта

Малко след като тръгнете по пътеката, трябва да гледате за друга пътека вляво. Попринцип, ако продължите направо, също може да се стигне до люлката, но там има доста по-сериозно слизане, затова Ви съветваме да завиете по лявата пътека.

Гарга баир - Люлката на любовта

Хващате пътеката вляво, която се вижда на снимката. Единственото малко по-трудно място е кратко и стръмно слизане, но не е нещо сериозно и екстремно. Пътеката излиза на открито и вляво от Вас ще се разкрие гледка към платото, на което се намира Арбанаси, както и няколко от сградите на архитектурния резерват. Малко след това вече ще се открие и Старата столица в цялата си прелест. Вдясно на снимката се вижда и пътечката, водеща до Гарга баир.

Гарга баир - Люлката на любовта

Продължавайки по пътеката, лека-полека Велико Търново ще се доближи, а Вие вече трябва да гледате вдясно, за да не пропуснете самата люлка. Ако сте в почивен ден, няма как да я пропуснете – ще има хора със сигурност. Препоръчваме Ви да посетите Гарга баир в следобедните часове, защото иначе слънцето ще блести точно срещу Вас и няма да станат хубави снимки. И се въоръжете с търпение, защото ще се наложи да изчакате хората, желаещи  да се снимат на Люлката на любовта.

  • Гарга баир - Люлката на любовта

Благодарим на Photomomentsinlife by Silviya Petrova, която ни направи именно на Гарга баир и на Люлката на любовта страхотна следсватбена фотосесия в деня след сватбата ни през септември 2020 г. 🙂

Друг маршрут до Гарга баир е пътеката, започваща срещу църквата „Св. Димитър Солунски“ във Велико Търново – в случай, че сте пеша. Не сме минавали оттам, но тази пътека е малко по-стръмна от тази, която сме описали.

За съжаление, люлката на 2 пъти беше премахвана – първият път нарочно срязана малко след поставянето ѝ – ядосан човек я отрязал, защото друга двойка си правела прекалено дълго фотосесия. А през есента на 2020 г., доколкото разбрахме, от общината са преценили, че не била обезопасена и затова са я махнали. По последна информация (януари 2021 г.), люлката на Гарга баир отново е там. Независимо дали Люлката на любовта е там или не, посетете Гарга баир, за да се насладите на Старата столица отвисоко – пред Вас ще се разкрие величественото Велико Търново с Царевец в далечината, Асеновата махала, църквите „Св. Димитър Солунски“, „Св. 40 мъченици“, Владишкият мост и река Янтра в подножието.

Гарга баир - Люлката на любовта

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)