Маршрут "Трите Каи" - върховете Коджа Кая, Орта Кая и Уч Кая в Източна Стара планина - По пътеките на България

Маршрут „Трите Каи“ – върховете Коджа Кая, Орта Кая и Уч Кая в Източна Стара планина

Има едно живописно място в Източна Стара Планина, само на час и половина с кола от Варна, което последните няколко години добива все по-голяма популярност – това е т.н. маршрут Трите Каи в Източна Стара планина, включващ изкачване на върховете Коджа Кая (597 м.), Орта Кая (513 м.) и Уч Кая (407 м). В превод от турски, Кая означава камък, а имената на трите върха съответно означат Големият, Средният и Малкият камък. На пръв поглед, Трите Каи са ниски и не впечатляват, но ако ги изкачите ще станете свидетели на страхотни панорамни гледки, а скалистият Орта Кая спокойно може да носи названието „Малкият Вихрен“, защото не е от най-лесните за изкачване. А щом веднъж се докоснете до върховете, ще искате да им се наслаждавате отново и отново! Един наш приятел е толкова е привлечен от тях, че е изкачвал Коджа Кая цели 62  пъти (към ноември 2020г)…

Връх Коджа кая

Маршрутът „Трите Каи“ започва от село Билка и е кръгов, с обща дължина от около 15 км, като единствено вторият връх – Орта Кая, е малко по-труден за изкачване поради скалите по него. Връх Коджа Кая добива все повече популярност поради това, че мнозина планинари и бегачи от Варна го използват за място за тренировка поради факта, че е на 1.5 часа с кола от Варна, а в близкото село Търнак има и ЖП гара, което го прави достъпен дори и да нямате кола. А от 2018 г. се провежда ултрамаратонът Коджа Кая ултра, което допълнително популяризира целия район. За нас връх Коджа Кая е специален поради факта, че е нашият първи съвместно изкачен връх като двойка – през февруари 2016г., а благодарение на него така се запалихме по планината, че до момента имаме близо 40 изкачени върхове – някои от тях може да видите в планинската секция на сайта ни.

Начало на маршрута – село Билка

Изходната точка за маршрута за изкачване на Коджа Кая, Орта Кая и Уч Кая е центърът на село Билка (Община Руен). Вижте точните координати тук – там има магазин и място, където да оставите колата си. От улицата вдясно от магазина (като сте с лице към него) тръгвате нагоре и не след дълго ще излезете от селото. Маршрутът е маркиран чудесно – през 2019 г. ТД „Нови  хоризонти“ проведе акция и маркира с жълто-бяла маркировка целия маршрут Трите Каи и постави указателни табели. Маршрутът е с жълто-бяла маркировка, единствено след слизането от връх Коджа Кая ще Ви покажем по-интересен маршрут до Орта Кая – на картата е с бели стрелки в долната част. Ние минаваме оттам, защото се открива страхотна гледка към скалистата част на Коджа Кая, а и слизането от самия връх е по-интересно в тази му част.

Маршрут Трите Каи - карта

Достигане до село Билка с влак

Дори и да нямате кола, можете да използвате доброто старо БДЖ. ЖП спирката на съседното село Търнак, която носи името Трънак, се намира между двете села и само на около 10 минути пеша от центъра на с. Билка. Ако сте от Варна – пътническият влак от Варна до Карнобат или Бургас спира на Трънак, а пътят е само около 15-20 минути по-дълъг, отколкото с кола. Сутринта и по обяд има 2 удобни влака за отиване, а за връщане също има 2 различни влака – следобед и вечерта.

Коджа Кая с влак

След като слезете на ЖП спирката, трябва да пресечете релсите, където ще видите пътечка, която след кратко спускане излиза до чешма. Продължавате в посока напред и наляво и след няколкостотин метра ще излезете на шосето, откъдето поемате надясно по него. Атомобилният път минава под надлез, над река Луда Камчия, а след моста ще видите и първите къщи на село Билка. Влизате в селото от улицата вляво и след 5 минути ще сте в центъра, откъдето започва маршрутът Трите Каи. Ако се загубите в селото – питайте за магазина на леля Емине, правеща най-вкусните мекици. 😉

Изкачване на връх Коджа Кая

След като стигнете центъра на село Билка, поемате по улицата от дясната страна на магазина, водеща нагоре. Маршрутът след излизане от село Билка (вижте тук точното място, откъдето напускате село Билка в посока Коджа Кая) минава за кратко покрай пасища и кошари и навлиза в гората. Малко преди да навлезе в гората, от пътеката назад се разкрива страхотна гледка към селата Билка, Търнак и Източна Стара Планина.

Начало на маршрута до Коджа Кая в Източна Стара планина

Тук пътеката навлиза в гората, но е широка и няма как да я изгубите. Единствено на няколко места тя завива, но има достатъчно добра маркировка и шанс за изгубване няма. Изкачването не е толкова сериозно откъм трудност. Около 10 минути след навлизането в гората, следва ляв завой и се излиза на леко открито място, откъдето маршрутът за изкачването на Коджа Кая продължава по лявата пътека – това е мястото:

Коджа Кая - маршрут

Поемайки по лявата пътека, продължавате по пътека сред гората и след около 30 минути вляво ще видите в далечината скалистия връх Орта Кая  и по-ниския Уч Кая вляво от него.

Връх Орта Кая

Пътеката към Коджа Кая продължава през гората, а след около 20-30 минути ше излезете на открито – вече се вижда целия връх Коджа Кая и крайната Ви цел.

Връх Коджа Кая

Пътеката за кратко става равна, а вляво ще видите табелка за връх Орта Кая и самият връх в далечината. Ако решите, можете след изкачването на Коджа Кая да се върнете до тази табелка и оттук да поемете към следващия връх, но както казахме в началото – нашият маршрут до Орта Кая е по-интересен.

Връх Орта Кая

Финалната част от изкачването на Коджа Кая продължава около 10-15 минути. На върха от 2019г. се извисява метална конструкция, поставена там от сдружение iRun.bg, като 360-градусова снимка Ви показва околните върхове и села. Изкачването на връх Коджа Кая от с. Билка отнема около 1:20-1:30ч с нормален ход.

Връх Коджа Кая

През минали години, когато сме изкачвали върха, в далечината се виждаше язовир Цонево, но от есента на 2019г. той е пресъхнал в частта, която се вижда от Коджа Кая. Иначе се намира в посока зад Орта Кая. Преди години пасящите кози бяха честа гледка на върха и на склоновете му, но голямата му популярност последните години и повечето туристи явно ги плашат и вече могат рядко могат да се видят.

Изкачване на връх Орта Кая

Ако решите, можете да се върнете до табелата за Орта Кая, намираща се в началото на финалната част от изкачването на Коджа Кая, но Ви препоръчваме по-различен маршрут. Заставайки с лице към Орта Кая, трябва да поемете вдясно по склона (в посока 4ч.) – ще видите долу поляна и малък надпис с камъни „Коджа Кая“ на нея – тази поляна и виждащата се пътечка на нея са следващата цел.

Спускане от връх Коджа Кая

Спускането става по скали  с растителност, няма точно определен маршрут, но трябва да спазвате посока леко вдясно.

Слизане от връх Коджа Кая

След достигането на храстите и дърветата в подножието на Коджа Кая – трябва да вървите успоредно на тях (в посока ляво) и сред растителността ще видите пътечка, водеща до поляната. В зависимост от сезона и ако растителността е по-рядка, може би има и по-пряк път през дърветата до поляната. Излизайки на поляната, хващате пътеката, която малко след това излиза на друга пътека – там завивате наляво. Продължавате по пътеката, която заобикаля Коджа Кая и точно тук можете да видите върха в цялото му величие и прелест:

Връх Коджа Кая

Както описахме в началото на статията, пътеката се слива с оригиналния маршрут „Трите Каи“, който продължава към Орта Кая. Там, освен новата жълто-бяла маркировка, има и паралена зелена маркировка, част от Ком-Емине. Двете маркировки вървят почти заедно, така че няма значение по коя се движите, но все пак жълтата е по-забележима и добра. Следва участък с малко изкачване, след който вече съвсем близо ще видите Орта Кая в цялото му величие, който от тази снимка изглежда като скалист връх в Пирин.

Връх Орта Кая

Върхът се изкачва най-лесно от дясната му част – можете да се ориентирате по снимката. Пътеката излиза на поляна, от която се влиза в гората. Там има пътека, успоредна на върха (в посока дясно) и трябва да прецените кога да поемете право към върха, за да го атакувате. Няма точно определена пътека, трябва да прецените откъде да минете сред скалите и ниската растителност в подножието на върха.

Изкачване на връх Орта Кая

След като се изкачите горе, следва едно място, където трябва да слезете по скалите, за да стигнете и до най-високата част на Орта Кая. Оттам отново има страхотна панорамна гледка към селата Билка и Търнак и Източна Стара планина.

Орта Кая и селата Билка и Търнак

Зад Вас вляво се вижда и третата Кая – връх Уч Кая, както и пътят, водещ до нея.

Връх Уч Кая, сниман от Орта Кая

Изкачване на Уч Кая

За да слезете от Орта Кая, за да продължите към Уч Кая – поемате по билото на Орта Кая, като през цялото време Уч Кая трябва да ви остава отляво. След това следва спускане по малко пързаляща се пътека и участък сред гората, които излизат на пътеката, която видяхме отгоре.

Слизане от Орта Кая

Уч Кая като най-нисък от Трите Каи е най-лесният за изкачване. След като поемете по пътеката, която се движи на открито, вляво ще видите и отклонението, по което трябва да поемете след това – в посока село Билка. За Уч Кая продължавате направо, като пътеката прави плавен десен завой и след кратко и леко изкачване води до самия връх. От върха се виждат село Добромир и язовир Цонево до него, ако е пълен някога пак.

Изглед към Уч Кая и село Добромир

Попринцип, ако имате желание, от Уч Кая има пътека, излизаща на асфалтовия път преди Добромир, но не Ви я препоръчваме – тя е много обрасла с растителност и около нея е пълно с отвратително влудяващи насекоми. За да се върнете до село Билка – стигате до разклона, за който споменахме, и завивате надясно. Пътеката представлява широк коларски път сред гората и след около 1 час стига до селото.

Пътеката от Уч Кая до село Билка

Село Билка

Целият маршрут отнема около 6 часа, ако не бързате, заедно с всичките почивки на върховете и паузи за снимки. В района има и много други маршрути, които следват пътеки сред гората и минават през близките населени места като Дропла, Вишна, Каравельово, Снежа. Можете да видите някои от маршрутите в сайта на ултрамаратона Коджа Кая Ултра, който се провежда май месец и води в района стотици бегачи и обикновени туристи.

Бонус – Чудните скали и пресъхналият язовир Цонево

На връщане към Варна, пътят минава покрай Чудните скали, намиращи се преди с. Аспарухово. Сушата и отклоняването на водите на язовир Цонево към частни ВЕЦ-ове са причината от есента на 2019г. водата в язовира да намалява. В частта на язовира, намиращ се до скалните образувания Чудните скали, през юли 2019 имаше вода и дори карахме кану там. Само 10 месеца по-късно, положението беше катастрофално – от язовира беше останала малка рекичка.

Чудните скали

Разходихме се по дъното на язовира, минахме под пътя и ЖП линията, по чиито колони имаше миди. Направо не беше за вярване, че преди 10 месеца на това място имаше пълноводен язовир…

Чудните скали

Малко след големия мост, минаващ над язовира, вляво се вижда и стария път, който се е използвал преди да бъде направен язовира и който дълги години е бил под вода.

  • Старият мост под язовир Цонево

 

error: Забранено е използването на материали от сайта без разрешение :)